En Ucuz Erzurum Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Erzurum Varışlı Otobüs Biletleri
Erzurum Hakkında
Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Erzurum otobüs bileti satın alarak, Türkiye’nin her ilinde karayolu ile rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Bulunduğu bölgenin, nüfus açısından en büyük üçüncü ili konumundadır. Erzurum’un temel geçim kaynakları; tarım ve hayvancılıktır. Bunun yanı sıra kış turizmi açısından fazlası ile tercih edilmesi ile turizm de il için önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur.
Erzurum’un Tarihçesi
Erzurum’un içinde bulunduğu bölgedeki yerleşim merkezlerinin tarihi M.Ö. 4000’lere kadar uzanmaktadır. Bölgede erken dönemlerde Hattiler, Hititler, Hurriler ve Urartular hakim olurken, daha geç dönemlerde Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Makedonyalılar, Selevkoslar, Partlar, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Gürcüler, Saltuklular, Selçuklular, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Timurlular, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Bugünkü Erzurum şehrinin temellerinin ise Bizans İmparatoru II. Theodosius döneminde kurulan Theodosiopolis Kalesi’ne dayandığı düşünülmektedir. 1514’te Osmanlılar tarafından fethedilen şehir, 23 Temmuz 1919’da milli birlik ve bağımsızlık hareketinin temellerinin atıldığı “Erzurum Kongresi” ile Milli Mücadele döneminde de önemli bir rol oynamıştır.
Erzurum’da Gezilecek Yerler
Erzurum otobüs bileti alarak binyıllar boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bu şehrin tarihi ve doğal güzelliklerinin tadını çıkarabilir, Palandöken, Kandilli ve Konaklı’daki kayak merkezlerini ziyaret edebilirsiniz. Erzurum’da gezilecek yerler denilince sadece tarihi yapılar değil, doğal güzelliklerden de söz etmek mümkündür.
Narman Peribacaları: Su ve rüzgar erozyonu sonucu oluşan bu jeolojik yapılar renkleriyle de ilgi çekmekte ve “Kırmızı Periler Diyarı” olarak da adlandırılmaktadır.
Narman Beş Göller: Narman ilçesine 25 km. uzaklıktaki bu bölgede irili ufaklı göller yer almaktadır. Bölge kamp ve yürüyüş amaçlı olarak yaz aylarında ziyaret edilebilir.
Atatürk Evi Müzesi: Çaykara Caddesi’nde yer alan bu konak, Mustafa Kemal Paşa’nın kongre için geldiği şehirde mücadele arkadaşları ile bu eve yerleşmeleri ve çalışmalarını burada sürdürmeleri ile tarihsel önem kazanmıştır. 1984 yılında müze haline getirilen binada Atatürk’e ait eşyalar ve balmumu heykeller sergilenmektedir.
Çifte Minareli Medrese: Selçuklular döneminden kalan bu tarihi eser, Erzurum’un simgesi haline gelmiştir. Özelikle taç kapısında bulunan bezemeler, Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir.
Erzurum’da Ne Yenir?
Erzurum’un meşhur yemekleri denilince akla ilk gelen lezzetler aşotu çorbası ve cağ kebabıdır.
Aşotu Çorbası: Ayran çorbasına benzeyen bu çorba, soğan ve buğday kullanılarak yapılmaktadır. İsteğe göre kıyma da eklenebilir.
Cağ Kebabı: Kuzu ve dana eti ile hazırlanan bir tür et döner olan cağ kebabı, süt, soğan ve baharatlarla hazırlanmaktadır. Etin üstü külle sıvanıp yatay olarak odun ateşinde pişirilmektedir.
Şalgam Dolması: Kıyma ve bulgurlu harcın şalgam dilimlerinin arasına yerleştirilmesi ile hazırlanan bu yemek, bol maydanoz eşliğinde ya da üzerinde yoğurt ile sunulmaktadır.
Lalanga: Yumurta, süt ve un ile hazırlanan bir hamur işidir.
Ciriş Yemeği: Kiriş de denilen otun soğanla kavrulmasıyla pişirilen yemek, yanında yoğurtla servis edilebileceği gibi üzerine yumurta kırılarak da hazırlanabilir.
Dut Çullaması: Dut, yumurta ve şeker ile hazırlanan bir tür tatlıdır.
Kadayıf Dolması: Erzurum mutfağına özgü bu tatlı, tel kadayıf içerisine ceviz ve fıstık ilave edilerek yapılan ve yağda kızartılarak pişirilen bir tür şerbetli tatlıdır. Sıcak olarak servis edilir.
Otogarlar
Erzurum ilçeleri
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları
Sıkça
Sorulan Sorular
Erzurum’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Erzurum yolculuğu otobüsle kaç saat sürüyor?
Erzurum
Hava Durumu
Sefer Süreleri
Erzurum
Seferli Otobüs Firmaları