En Ucuz Tekman Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Tekman Varışlı Otobüs Biletleri
Tekman Hakkında
Tekman ilçesi, ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan ve Erzurum iline bağlı olan bir ilçedir. Erzurum il merkezinden Tekman ilçesine gitmek ve ilçeyi gezmek isteyenlerin Tekman otobüs bileti almaları yeterlidir. Tekman ilçesi, bağlı olduğu Erzurum ilinin güneyinde kalır. İlçedeki meralar ve yaylalar geniş bir alanda bulunur. 71 mahallesi olan ilçenin güneydoğusunda ve doğusunda Bingöl Dağları, kuzeyinde Kargapazarı Dağları, kuzeybatısında Palandöken Dağı yer alır. Tekman ilçesinde karasal iklimin etkileri hissedilir. AK Parti himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Mustafa ergin, kaymakamı Burak Çimşir’dir. 2022 itibariyle Tekman ilçesinin nüfusu 24631 olarak belirlenmiştir.
Tekman'ın Tarihçesi
Tekman ilçesinin geçmişte ilk kez yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve ilk keşfedildiği tarih bilinmediği için ilçeyle ilgili bilinenler sınırlıdır. Geçmişte Tekman ilçesinde ilk yaşayanların Ermeniler oldukları tahmin edilir. Bunun esas nedeni ilçenin adının “Tatos” adıyla ilk kez Ermeni kaynaklarında geçmiş olmasıdır. Tekman ilçesinin geçmişte Erzurum'a bağlı olan bir sancak görevi gördüğü bilinir. 1940’lı yıllarda bir köy olan Tekman, 1946 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Tekman'da Gezilecek Yerler
Erzurum iline bağlı olan Tekman ilçesini görmek isteyen ziyaretçiler Tekman otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler.
Tekman ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;
Gündamı Kale Kalıntısı: Tekman ilçesi için önemli olan bir tarihi eserdir. Kalenin girişi kuzey yönünde bulunur ve kuzey tarafı surlarla çevrilidir. Kalenin bulunduğu bölge ve kaleyle ilgili bilgiler sınırlı olsa da kalenin mimarisi incelendiğinde Orta Çağa ait olduğu düşünülebilir.
Çimenözü Kaplıcaları: Tekman ilçesini ziyaret edenlerin en sık uğradığı yerdir. Tekman ilçesine 65 km uzaklıkta bulunan Çimenözü Köyünde bulunur. Termal kaynaklar açısından büyük potansiyeli olan bir yerdir ve bu özelliği sayesinde ilgi görür.
Toptepe Köyü Camii: Tekman ilçe merkezine 38 km uzaklıkta bulunan Toptepe köyünde bulunur. Oldukça önemli bir camidir. Kitabesi bulunan caminin yapılış tarihi 1289 olarak belirlenmiştir. Eski ve tarihi bir eser olması dolayısıyla ilgi gören yapılardan biridir.
Tekman'da Ne Yenir?
Tekman'ın meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;
Kartol Dolması: Patatesli lahana dolması olarak da bilinir. Tekman ilçesinde sık tüketilen ve meşhur olan yemek çeşitlerinden biridir. Lahana, kalın bulgur, patates, soğan, tereyağı, tuz ve su kullanılarak hazırlanır.
Kayısı Açma: Tekman ilçesinin en meşhur tatlı çeşitlerinden biridir. Klasik şerbetli ve fazla tatlı olan Türk tatlılarından biri olmadığı için çok şekerli tatlılar sevmeyenler ve şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Kuru kayısı, sıvı yağ, tereyağı ve dövülmüş fındık içi kullanılarak hazırlanır.
Keldoş: Keledoş ve kelekoş olarak da bilinir. Yalnızca Erzurum ve Tekman ilçesinde değil Van, Muş, Ağrı ve Bitlis gibi illerde de meşhur olan yöresel bir yemek çeşididir. Kuşbaşı dana ya da kuzu eti, pul biber, sarımsak, pazı otu, tereyağı, çökelek, soğan, yeşil mercimek, haşlanmış nohut ve buğday kullanılarak hazırlanır.
Tekman'a Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Tekman ilçesinin bağlı bulunduğu Erzurum ili ile arasında yaklaşık 70 km mesafe bulunur. Erzurum ilinden Tekman otobüs bileti alarak yola çıkmayı planlayan bir ziyaretçi, il merkezinden il merkezine yaklaşık bir buçuk saatte varabilir. Şahsi aracıyla ya da taksi kiralayarak il merkezinden ilçe merkezine gitmek üzere yola çıkan bir ziyaretçi, yaklaşık bir saat 10 dakika içinde il merkezinden ilçe merkezine ulaşım sağlayabilir. Toplu taşıma araçlarını kullanmak istemeyen ziyaretçiler il merkezinden taksi tutabilir ya da araç kiralayabilirler. Araç kiralayan ve taksit tutan ziyaretçilerin il merkezinden ilçe merkezine daha kısa sürede ulaşmaları mümkündür.
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları
Tekman
Hava Durumu
Sefer Süreleri
Tekman
Seferli Otobüs Firmaları