Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

İspir Hakkında

İspir, Erzurum iline bağlı olan bir ilçedir. İspir otobüs bileti alarak, bu lokasyona ulaşım sağlayabilir ve ilçeyi gezme şansı yaratabilirsiniz.

İspir, 2224 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Rakım ise 1180 metredir. Erzurum il merkezine 143 km mesafede, kuzeyde yer alan bir ilçedir. 

Tarihi ve kültürel açıdan zengin bir coğrafya olan İspir, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin geçiş noktasında bulunur. 

Bölgenin nüfusu, 2020 yılı itibarı ile 14.775 kişidir. 1990’lı yıllardan itibaren İspir, Türkiye’nin batı kısmındaki kentlere göçler vermeye başlamıştır.

İspir, 76.865 hektar orman arazisi ile, Erzurum ilinin en büyük orman arazisine sahip ilçesi konumundadır.

İspir’in Tarihçesi

İspir, tarih boyunca askeri ve ticari amaçlar için kullanılmış bir lokasyondur. İspir’in ismini, Sasperlerden aldığı tahmin ediliyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İspir’de; Hurri, Urartu, Saka, Med, Pers, Roma, Bizans, Sasani, Emevi, Abbasi, Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu, Timurlu, Akkoyunlu, Gürcü Krallığı ve Osmanlılar egemenlik kurmuştur. 

Urartulara ait çivi yazılarında İspir ve çevresi “Kulka” olarak geçiyor. 1514 senesinde Çaldıran Seferi ile Osmanlı topraklarına katılan İspir, yine aynı yıl Diyarbakır iline bağlanmıştır. 1535 senesinde Erzurum vilayetine bağlanmıştır. 

İspir ve çevresi 1916 ile 1918 yılları arasında Rus işgaline uğramış, 1918 senesinde Kazım Karabekir önderliğinde geri alınmıştır. 

İspir’de Gezilecek Yerler

İspir gezilecek yerler şu şekildedir:

  • İspir Kalesi: 12. yüzyılda İlhanlılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilen kale, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından onarılmıştır. İspir Kalesi içerisinde yer alan mescidin minaresi, aynı zamanda gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır.
  • Elmalı Mağarası: İspir ilçe merkezine17 km uzaklıkta yer alan bu mağara, Elmalı mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Mağara, bugün ihtiyarlık aşamasına ulaşmış fosil bir mağara durumundadır. Yüksekliği 2,5 metre, genişliği ise 2 metredir.
  • Yedigöller: Benzersiz bir manzaraya sahip olan, 11 adet gölden oluşan Yedigöller, İspir’e 25 kilometre mesafede yer alıyor. Yedigöller’de trekking ve hiking gibi doğa sporları da yapılabiliyor. Burada dağların yüksekliği 4 bin metreyi buluyor. 
  • Tarihi Sırakonaklar Evleri: İki ya da üç katlı taş ev yapısındaki konaklardır. İlçeye 50 km mesafede yer alırlar. 

İspir, gezilip görülmesi gereken; zengin tarihi ve kültürel yapıya sahip bir ilçedir. Buraya gitmek için, İspir otobüs bileti alabilirsiniz.

İspir’de Ne Yenir?

İspir’in meşhur yemekleri şu şekildedir:

  • Sütlü ısırgan çorbası: Isırgan otu çorbanın ana malzemesidir. Soğan, ısırgan otu malzemeleri un ile kavrulur ve sütü eklenerek kıvamı ayarlanır.
  • Peynir mıhlaması: Kolot peyniri ve mısır unu kullanılarak hazırlanır.
  • Peynir helvası: Taze sütün kaymağı alınarak, kıvam alıncaya dek kaynatılır. Daha sonra un ilave edilerek kavrulur. Soğuduktan sonra üzerine tuz ve civil peynir eklenir.
  • Ekmek aşı: Bayat ekmeklerin kızartılır ve salçalı sos ile ıslatılır. 
  • Hingel: Un, su, tuz ve yumurta kullanılarak hamur hazırlanır. Hamura iç harç olarak haşlanmış patates konulur. Ardından kaynar suya bırakılarak servise hazır hale getirilir.
  • Haşıl: Bir miktar un, su ile karıştırılır. Ardından kıvam alıncaya dek pişirilir. Kıvam alınca bir tepsiye alınır ve ortası çukurlaştırılır. Çukurluğa erimiş tereyağı ve bal konulur.

İspir’e Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Erzurum’un ilçesi İspir’e ulaşımın en rahat ve kolay yolu otobüs yolcuğudur. İspir otobüs bileti alarak, İspir ilçesine ulaşım sağlayabilir, bu ilçeyi baştan sona keşfedebilirsiniz.
İlçedeki önemli yapıları ziyaret etmek için, dolmuş ya da halk otobüslerini kullanabilirsiniz. İspir ile Erzurum arası mesafe 143 kilometredir.

Havayolu ile ulaşım için önce Erzurum Havalimanı, ardından başka vasıtalar aracılığıyla İspir’e ulaşmak gerekir.

Demiryolu ile ulaşım için, önce TCDD seferleri ile Erzurum iline, sonra özel vasıta ya da toplu taşıma aracılığı ile ilçeye ulaşmak gerekir. Direkt olarak İspir’e sefer yoktur. 

İspir Hava Durumu

Sefer Süreleri

İspir Seferli Otobüs Firmaları