Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Hınıs Hakkında

Hınıs, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Erzurum iline bağlı bir ilçedir. Hınıs otobüs bileti alarak ilçeyi ziyaret edebilir, Hınıs’ı tüm güzellikleriyle gezip görebilirsiniz.

Hınıs, Erzurum ilinin en güneydoğusunda yer alan, ilin en kalabalık altıncı ilçesidir. İlçede karasal iklim hakim olup, kışları soğuk, yazları ise oldukça sıcak geçer.

Hınıs nüfusu 2020 yılı itibarı ile 26.028 kişidir. Buradaki halk geçimini tarım, hayvancılık ve ticaret ile sağlar. İlçede etnik grup açısından ağırlıklı olarak Kürtler, daha sonra Türkler yaşıyor. Ayrıca ilçede Lazlar, Çerkesler ve Muhacirler de yaşıyor olup, nüfusun küçük bir bölümünü oluşturuyor.

İlçenin yüzölçümü 1.726 kilometrekare olup, rakımı 1.720 metredir.

Hınıs’ın Tarihçesi

Erzurum’un en eski yerleşim yerlerinden olan Hınıs, tarih boyunca sürekli el değiştirmiştir. Ermeniler, Persler, Romalılar sürekli el değiştirerek Hınıs üzerinde hakimiyet kurmuşlardır.

Uzun süre Perslerin egemenliği altında kalan Hınıs, daha sonra Bizanslıların eline geçmiştir. 

502-503 yıllarında Sasaniler Hınıs’ı ele geçirmiş, ancak 504 yılında Bizanslılar yeniden almayı başarmıştır. 653’te Araplar, 686 Bizanslılar, 700’de Araplar, 753’te Bizanslılar, 756’da Abbasiler, 949’da Bizanslılar, 1080’de Saltuklu Beyliği, 1202’de Anadolu Selçuklu Devleti, 1242’de Moğollar ele geçirmiş, 1243 yılında Moğollar, daha sonra İlhanlılar, 1385’te Karakoyunlular, 1387’de Timurluların eline geçmiştir.

14 Mart 1918 tarihinde Osmanlı hakimiyetine giren Hınıs, Cumhuriyet döneminde ilçe statüsü almıştır. 

Hınıs’ta Gezilecek Yerler

Tarihin ve zengin kültürün örneği ilçede, Hınıs gezilecek yerler şu şekildedir:

  • Hınıs Kalesi: Evliya Çelebi’nin Seyahatname kitabında anlatıldığı üzere, Hınıs deresi batısında inşa edilen bu kalenin içinde; han, hamam, cami gibi yapılar olduğu söyleniyor. Ancak günümüzde bu yapılar mevcut değil.
  • Ulu Camii: 1734 senesinde inşa edilen cami, kare yapılıdır. İnşa sırasında kesme taşlar kullanılmıştır. Alaaddin Bey tarafından inşa edilen cami; 20 dükkan, 1 değirmen şeklinde olmak üzere külliye olarak yapılmıştır. Ancak günümüzde yalnızca cami kısmı kalmıştır.
  • Kolhisar Medresesi: 19. yüzyılda, Şeyh Mahmud El-Feyzi tarafından inşa edilmiştir. Pek çok öğrencinin yetişmesine aracı olmuştur.
  • Hınıs Kanyonları: Tekne tipi özelliğindeki bu kanyon, dünyanın bozulmamış kanyonlarından birisidir. 7 kilometre uzunluğundadır.  
  • Hazal Hatun Türbesi: İlçe merkezine bağlı olan Yeşilova köyünde yer alıyor. 

Hınıs, gerek tarihi gerek kültürel açıdan mutlaka gezilmesi gereken ilçelerden biridir. Hınıs otobüs bileti alarak bu coğrafyayı keşfedebilirsiniz.

Hınıs’ta Ne Yenir?

Erzurum iline bağlı 20 ilçeden biri olan Hınıs’ın meşhur yemekleri şu şekildedir:

  • Hınıs köftesi: Soğan, bulgur, pul biber, reyhan, tuz malzemelerine un ilave edilerek, köfte yoğurulur. İri bir köftedir.
  • Keledoş: Nohut, pancar, buğday, patates ve mercimek haşlanır. Tereyağında kavrulan soğan ve et ile birlikte pişirilir. 
  • Masteva: Osmanlı mutfağından miras kalma bir yemektir. Pazılı cacık olarak geçen yemek, soğuk olarak servis edilir.
  • Halim aşı: Aşurelik buğday, nohut ve kuru fasulye malzemeleri ile hazırlanan yöresel bir çorbadır.
  • Patile: Yufkalar halinde hazırlanan hamur içerisine; soğan, peynir ve maydanozdan oluşan harç konulur. Hazırlanan bu yufkalar, tandır ya da sac üzerinde pişirilerek servise sunulur.

Hınıs yöresine yolunuz düşer ise, bu coğrafyaya ait yöresel yemekleri mutlaka denemelisiniz.

Hınıs’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Erzurum ilinin bir ilçesi olan Hınıs’ı ziyaret etmek için en konforlu yol otobüs yolculuğudur. Hınıs otobüs bileti alarak bu lokasyona ulaşabilir, ilçeyi gezme fırsatı yaratabilirsiniz.

Hınıs ile Erzurum arası 103 kilometredir. Hınıs ilçesine ulaştıktan sonra, buradaki doğal ve tarihi güzellikleri gezebilmek için; halk otobüsü ya da dolmuşları kullanabilirsiniz.

Hınıs Hava Durumu

Sefer Süreleri

Hınıs Seferli Otobüs Firmaları