En Ucuz Ağrı Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Ağrı Varışlı Otobüs Biletleri
Ağrı Hakkında
Ağrı, Türkiye’nin doğu bölgesinde yer almaktadır. İl doğu kısmından İran ile komşudur. Ağrı otobüs bileti her ilden temin edilerek, rahat ve keyifli bir yolculuk ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İl adını, konumu içerisinde yer alan Ağrı Dağı’ndan almıştır. İlin sahip olduğu nüfusun yüzde altmış bir gibi bir oranı merkez ilçelerde yaşamaktadır. İlde, 8 ilçe ve 563 köy bulunmaktadır. İlin denizden yüksekliği 1630 metredir ve rakım olarak en yüksek ilçesi 1933 metre ile Diyadin’dir.
Ağrı’nın Tarihçesi
Ağrı; Orta Asya’dan gelen kavimlerin, Anadolu’ya geçmeleri için bir kapı konumuna sahip olmuştur. Bilinen en köklü uygarlığı Urartular oluşturmuştur. Kimmerler, Medler ve Asurluların egemenliği altında bulunan şehir, Medlerin yıkılması ile Persler yaklaşık iki yüz yıl kadar bölgede hakimiyet sürdürmüşlerdir. Büyük İskender’in Persleri yenmesi ile el değiştiren il, Büyük İskender’in de ölmesi ile Ermenistan ve Gürcistan’ın himayesi altına girmiştir. Farklı birçok egemenlik altında yer alan Ağrı, 1514 yılında gerçekleşen Çaldıran Meydan Muhaberesi sonucunda, Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. İl; Şorbulak, Karakilise ve Karaköse isimleri ile anılmış olsa da, Nuh Tufanı ile olan ilgisinden dolayı Tevrat’ta adı geçmekte olan Ararat Dağı ve ülkesinin il çevresine olduğu bilinmesi ile en son Ağrı ismi ile anılmaya başlanmıştır.
Ağrı’da Gezilecek Yerler
Ağrı otobüs bileti alarak yapabileceğiniz yolculuğunuzda birçok yeri gezebilir, şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini görebilirsiniz. Ağrı gezilecek yerler açısından çok fazla seçenek sunan illerimizden biridir.
Ağrı Dağı: Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nı tırmanış ya da kayak sporları için ziyaret edebilirsiniz.
Balık Gölü: Türkiye’nin en yüksek rakımı göllerinden biri olan balık gölü aynı zamanda bir lav gölüdür. Göl, Türkiye’nin önemli kuş alanlarından biri olup “kadife ördek” popülasyonu ile önem kazanmıştır. Doğa turizmi amaçlı seyahat edenlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir.
Meteor Çukuru: Şehirdeki görülmesi gereken bir başka doğa harikası da 1892 yılında bir göktaşının düşmesiyle oluşmuş olan meteor çukurudur. Çukur, Doğubayazıt ilçesine 35 km. mesafede yer almaktadır.
İshak Paşa Sarayı: Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan saray, Doğubayazıt ilçesine 5 km. mesafede olup Doğubayazıt ilçe merkezinden özel araçla 15 dakikalık yolculuk mesafesindedir.
Diyadin Kaplıcaları: Diyadin ilçesine 5 km. mesafede yer alan kaplıcalar geniş bir alana yayılmıştır. Başta cilt hastalıkları ve romatizma olmak üzere birçok hastalığa iyi gelen kaplıcaların çevresinde çok sayıda tesis de yer almaktadır.
Ağrı’da Ne Yenir?
Bölge halkının gelirinin büyük kısmını hayvancılık faaliyetlerinden elde etmesinin doğal bir sonucu olarak Ağrı’nın meşhur yemekleri genelde et ağırlıklıdır.
Abdigor Köftesi: Ağrı mutfağı denilince akla ilk gelen bu yemek, özellikle Doğubayazıt ilçesinde yaygındır. İçli köfteye benzeyen bu köfte, pilav üzerinde servis edilir.
Haşıl: Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yapılan bir yemek olan haşıl, Ağrı’da bulgur ile yapılmaktadır. Dövülüp pişirilerek bulamaç şekline getirilen buğdayların ortası açılarak tereyağı dökülür ve etrafına sarımsaklı yoğurt eklenerek servis edilir.
Hengel: Bir çeşit kıymasız mantı olan bu yemek üzerinde sarımsaklı yoğurt ya da bölgeye has “hengel sosu” ile servis edilir.
Halise: Tavşan etiyle yapılmış bir tür keşkek olan bu yemek özellikle denemeniz gereken lezzetler arasındadır.
Göşteberg Et: Oğlak veya kuzu etinden hazırlanan bu yemek, hayvan postuna doldurulup toprağa gömülerek, toprak üzerinde yanan ateşle pişirilmesi ile meşhurdur.
Kuymak: Ağrı kuymağı, Karadeniz kuymağının aksine peynir yerine kaymak kullanılarak yapılan mısır unlu bir yemek türüdür.
Otogarlar
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları
Sıkça
Sorulan Sorular
Ağrı’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Ağrı yolculuğu otobüsle kaç saat sürüyor?
Ağrı
Hava Durumu
Sefer Süreleri
Ağrı
Seferli Otobüs Firmaları