Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Patnos Hakkında

Patnos, Ağrı ili sınırları içerisinde yer alan, şehrin en çok nüfusa sahip ilçesidir. Patnos’a otobüs bileti alarak yolculuk etme kolaylığı mevcuttur. Patnos’un Urartular dönemindeki ismi ise Aladri’dir. Patnos’un coğrafyası büyük düzlük ovalardan ve etrafına çevrelenmiş dağlardan oluşur. Uzun geçen kış mevsimi ve kısa süren yaz mevsimi, Patnos’un bilinen iklim özelliğidir. Aynı zamanda ilçede madencilik faaliyetleri de yürütülmektedir. Patnos ilçesi, doğal güzellikleri ve tarihi değerleri ile öne çıkar.

Patnos Tarihçesi

Patnos’da bulunan Girik ve Aznavur tepeleri, Ağrı sınırları içerisinde bulunan en eski tarihi bölgelerdir. Patnos topraklarının Türk egemenliğine geçmesi ise M.Ö. 625‘e dayanır. Bunun öncesinde ise Girik ve Aznavur tepeleri ilk olarak Urartu uygarlığına ait olup, bu tepelerde birçok tarihi kültür ürünü ve tapınak yer alır. Ayrıca Patnos, Urartu uygarlığının dini başkenti olarak da bilinir. Urartuların ardından Patnos toprakları; Persler, Roma ve Bizans imparatorlukları gibi yönetimlerin egemenliği altına girmiştir.1936 yılına kadar Malazgirt’e bağlı olan Patnos toprakları, bu tarih itibariyle Ağrı iline bağlı bir ilçe haline gelmiştir.

Patnos’da Gezilecek Yerler

Patnos’a otobüs bileti alarak gidildikten sonra ilçe sınırlarında turistik amaçla gidilebilecek bazı tarihi bölgeler mevcuttur. Bu bölgelerin tarihi eskilere dayanır ve ziyarete açıktır. Patnos’da gezilecek yerler: Aznavur Tepe, Girik Tepedir.

  • Aznavurtepe: Patnos ilçesinin 3 km kuzeybatısında bulunur. Urartular dönemine ait olan Aznavur tepesi, tarihi süreçte tahrip olarak tamamen yok olmanın eşiğine gelmiştir. Aznavurtepe’de gerçekleştirilen kazı işlemlerinde önemli tarihi kalıntılar elde edilmiştir.
  • Giriktepe: Giriktepe, ilçenin doğusunda yer alan bir dağ veya tepedir. Giriktepe, Patnos ilçesinde yer alan doğal güzellikler arasında önemli bir yer tutar. Halk tarafından Değirmentepe olarak da bilinen bu tarihi yerdeki, saray ve eklentileri taş temelli olacak şekilde kerpiçle yapılmış, tarihi süreçte tahribe uğramıştır.
  • Doğal Güzellikler: Patnos ilçesi, doğal güzellikleri ile öne çıkar. İlçede yer alan dağlar, göller ve ormanlar turistler tarafından ziyaret edilir.

Patnos’da Ne Yenir?

Patnos’un meşhur yemekleri arasında birçok lezzet yer alır. Bu yemeklerin isimleri ve içerikleri şu şekildedir:

  • Keledoş: Yemeğin içeriğinde, Patnos topraklarına ait Aladağ ve Katavin dağı’nda yetişebilen; Héliz ve Spitank adı ile bilinen otlar yer alır. Hindi eti ile yapılan bu yemeğin en lezzetli Keledoş olduğu iddia edilir.
  • Halise (Helise): Bu yemek bayram günlerinde, bayram namazının sonra yenilir. Yapımının zor olması ile bilinir. Dövülmüş buğday ve etin karıştırılarak yapıldığı bir yemektir.
  • Xengel: Patnos’a yöresine ait bir mantı türüdür. Muska halinde sunulan bu mantı, ince yufkanın içine hazırlanan için konulması ile yapılır. Mantının içinin hazırlanışı bu yemeği diğer mantılardan farklı hale getirir.
  • Hekerun: Yumurta ile un ile hazır hale getirilen bir bulamacın yağda pişirilmesi ile yapılan bu yemek hızlı şekilde yapılıp yendiği için pratik yemekler arasında yer alır.
  • Jejerun:Bu yemek doğum sonrası annenin gücüne kavuşması için tercih edilir. Ayrıca bağışıklık güçlendirici özelliğiyle hastalıklara iyi geldiği de bilinir. 

Patnos’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Patnos’a otobüs bileti alarak ulaşmak mümkündür. Patnos’a gitmek için en kullanışlı ulaşım aracı olarak otobüs tercih edilir. Ağrı ilinden Patnos’a birçok otobüs şirketi hizmet verir. Ayrıca Patnos’a özel araç ile de gitmek mümkündür. Patnos ile Ağrı şehir merkezi arası 102 km’dir. Patnos’a ulaşım için demiryolu imkânı mevcut değildir. Ayrıca farklı şehirlerden Ağrı’ya uçakla seyahat edilerek, Ağrı’dan Patnos’a otobüs ile seyahat edilebilir. Ağrı’dan Patnos’a giden minibüsler de mevcuttur.

Patnos Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    22 saat
  • İzmir
    1 saat
  • Ankara
    17 saat
  • Adana
    15 saat
  • Bursa
    23 saat
  • Antalya
    23 saat
  • Trabzon
    9 saat