Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Hamur Hakkında

Hamur, Ağrı sınırları içerisinde yer alan bir ilçedir. Hamur’a otobüs bileti alarak gitmek mümkündür. Hamur ilçesi, 46 köy ve 4 mahalleden meydana gelir. İl merkezine 14 km uzaklıkta olan bu ilçenin tarihi çok eskilere dayanır. Hamur ilçesi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Hamur ilçesine otobüs ile ulaşım mevcuttur. Ağrı şehir merkezinden Hamur ilçesine ulaşım sağlayan minibüsler de bulunur.

Hamur Tarihçesi

Eski adıyla Havaran olarak bilinen, Hamur topraklarının tarihi M.Ö. 14. Yüzyıla dek uzanır. Hamur sınırları tarihi sürecinde birçok farklı uygarlığı içerisinde barındırmıştır.   Hamur sınırlarının Osmanlı egemenliğine geçmesi 1578 yılında gerçekleşmiştir. Ağrı’nın bu ilçesi, Ruslar tarafından 1915’te işgal edilmiş ancak 1918 yılında düşman işgalinden kurtarılarak bağımsızlığını sağlamıştır. Hamur ilçesi, 1927 yılında Ağrı ilinin sınırları içerisine dahil edilmiştir.

Hamur’da Gezilecek Yerler

Hamur’a otobüs bileti alınarak gidildikten sonra, turistlerin ve yerlilerin ziyaretine açık, gezilebilecek yerler mevcuttur. Hamur’da gezilecek yer olarak ve doğal güzelliği ile bilinen Hamur Mağarası ve Hamur Deresi, tarihi kalıntıların bulunduğu Hamur Kümbeti ilçenin gezilecek yerleri arasına yer alır.

Hamur Kümbeti: Bu turistik yer, Hamur ilçesinde yer alan Osmanlı dönemine ait bir alandır. Kesin olmamakla birlikte II. İshak Paşa’nın torunu Mir İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı rivayet edilir. Bu nedenle kümbet, İbrahim Paşa Kümbeti olarak da bilinir. Yeşillikler arasında yer alan bu tarihi yer ziyarete açıktır.

Hamur Mağarası ve Hamur Deresi: Hamur ilçesinde, dere kıyısında yer alan bu mağara Urartular dönemine aittir. Derenin köpürerek dökülen yerleri mevcuttur. Bu bölgede piknik yapma imkânı da bulunur.

Hamur’da Ne Yenir?

Hamur’un meşhur yemekleri arasında Ağrı’da da ünlenmiş bazı lezzetler yer almaktadır. Hamur ilçesine ait yöresel yemekler; Hasude, Haşıl, Ayranaşı, Abdigor köftesi ve Gösteberg ettir.

Hasude: Bu yöresel lezzet, şerbet ile hazır hale getirilen Ağrı’ya ait bir tatlıdır. Hasude tatlısı badem veya fındık ile servis edilebilir. Hasude tatlısının yemeklerden sonra tüketilmesi önerilir. 

Haşıl: Tereyağ ve sarmısaklı yoğurt ile sunulan bu yöresel yemek yarma ile yapılmaktadır. Yarma ise sert buğdayın kaynatılarak kurutulması ise elde edilen bir üründür. Haşıl yemeği öğle vakti tüketilmesi ile meşhurdur.

Ayranaşı: Bu yöresel lezzet ise buğday kabuğu ile yapılmaktadır. Ağrı’nın meşhur yemeklerinden biri olan Ayranaşı, nane ve ayran ile karıştırılıp yemeye hazır hale getirilir. Ayranaşı, yolu Ağrı’ya düşenler için tadılması gereken lezzetler arasındadır.

Abdigor Köftesi: Ağrı’nın Doğubeyazıt yöresinde de ününü koruyan bu lezzet, Kuzu eti ile hazırlanan bu yemek salça ve soğan eklenerek servise hazır hale getirilir. Hazırlanan bu köfte pilavın yanına eşlik ederek de yenebilir. Ayrıca Abdigor köftesi pidenin yanında da servis edilebilir. Ağrı’ya ziyaret edenler ve yerlileri için Abdigor köfte denenmesi gereken yemekler arasında yer alır.

Gösteberg Et: Vücut sağlığına iyi gelmesi ile bilinen bu yemek; kavrulmuş kuzu ya da oğlak etinden elde edilir. Ağrı’ya gelen ziyaretçilerin sıkça tercih ettiği yemekler arasında yer almaktadır.

Hamur’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Ağrı ilinin ilçelerinden biri olan Hamur’a otobüs bileti alarak ulaşım sağlamak mümkündür. Hamur’a ulaşım için en kullanışlı seçenek olarak otobüs yolculuğu tercih edilir. Ayrıca, Hamur ilçesine, Ağrı il merkezinden kalkan minibüsler de mevcuttur. Hamur’a uçak ile seyahat etmek isteyenlerin, kendi şehirlerinden Ağrı’ya giden uçağa binmeleri ve Ağrı’da indikten sonra Hamur ilçesine minibüs ile gitmeleri gerekir. Farklı şehirlerden Hamur ilçesine direk otobüsle gitmek isteyen yolcular için alternatif otobüs şirketleri mevcuttur.