Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Diyadin Hakkında

Diyadin, Türkiye’nin en doğusunda yer alan illerden biri olan Ağrının ilçelerinden biridir. Ağrı Ahmed-i Hani Havalimanı’nı kullanarak hava yoluyla ya da Diyadin otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlanabilir. İlçeden Ağrı hava alanına ulaşım 1 saat 10 dakikada sağlanabiliyor. 

Diyadin ekonomisi daha çok hayvancılık üzerine kurulu olsa da tarım da yadsınamayacak kadar geçim sağlamada etkilidir. Tarımda daha çok tahıl grubu üretilebiliyorken ilçede meyve ve sebze üretimi açısından yeterli verim alınamıyor. Hayvancılıkta koyun ve keçi besiciliğinin yapılması sayesinde yün, kilim, deri, süt ve süt ürünlerinin ticareti yaygındır. 

Diyadin’in Tarihçesi

Bazı tarihi kayıtlarda adı Daudyana olan geçen Diyadin’in birçok alanında antik kent, tarihi kalıntı, tarihi mekanlar bulunuyor. En son Osmanlı Devleti ve İran arasında yapılan savaş sonucunda aralarında Van’ın da bulunduğu birkaç ille birlikte Türk topraklarına katılmıştır. I. Dünya Savaşı’nda birkaç yıl Rus idaresinde kalsa da 14 Nisan 1918 tarihinde işgalden kurtulmuştur. 

İlçe merkezinin dışında 61 köy ve 67 mezra ile yaygın ve geniş bir yerleşim alanına sahip olan ilçede Arsaklılar, Selçuklular, İlhanlılar, Karakoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. 

Diyadin’de Gezilecek Yerler

Diyadin’de gezilecek yerler arasında sağlık turizmi için değerli yerler ve tarihi alanlar bulunuyor. İlçenin her yedinde doğal yaşama uygun temalar ve mekanlar bulunabiliyor. Çevre illerden ya da Türkiye’nin herhangi bir yerinden kolayca Diyadin otobüs bileti edinilebilecek otobüs firmaları sayesinde yılın her günü ulaşım sağlamak mümkün hale geliyor.

Diyadin Kaplıcaları: İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve Yılanlı, Davut, Tunca, Köprü kaplıcaları olarak kollara ayrılarak büyük bir alana yayılmıştır. Kaplıca suları bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum, karbondioksit ve bazı mineraller açısından zengin olduğundan birçok hastalığa şifa olduğu düşünülüyor.

Meya (Günbuldu) Mağaraları: Eski çağlarda koca kayaların oyulmasıyla yerleşim yerleri olarak kullanıldığı düşünülen yapılardır. Tapınak, ibadethane gibi günlük hayatın gereklerinin sağlandığı yerler olarak kullanılabilecek mağaraların içerisinde mihrap, haç işlemeli taşlar ve mezarlar bulunuyor. 

Diyadin Kalesi: Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde bu kaleden Ziyaeddin Kalesi olarak bahsediliyor. Bugünkü adının da Ziyaeddin’den geldiği düşünülüyor. I. Dünya Savaşı’nda Ermeni çeteleri tarafından tahrip edilmiş sonrasında ise dikkat edilmediğinden bu tahribat büyümüştür. 

Diyadin’de Ne Yenir?

Coğrafi açıdan toprakların tahıl üretimine yatkın olması Diyadin meşhur yemeklerinin de tahıl ya da hamur işleri üzerine kurulmasına sebebiyet veriyor. Hayvancılığın yaygınlığı ve iklim şartları ise et ve et ürünlerinin sık kullanılmasını doğuruyor. Ağrı dağlarında yetişen hayvanların sütünden üretilen tereyağı ise bütün tariflere lezzet katmak için kullanılıyor.

İçli Kete: Şaşırtıcı şekilde hem içi hem de dışı hamur kökenli olan bir yemektir. Dışı normal mayalı hamurun yoğrulmasıyla oluşturuluyor. İç kısmı ise un tuz ve yağ kokusu çıkana kadar kavrulup açılan dış hamurun arasına koyularak tekrar açılıp fırında pişirilerek servis edilir.

Haşıl: Den (yarma) sıcak suyla haşlanır. Yumuşamaya başlayınca çiriş otu ve tuz eklenerek pişirmeye devam edilir. Pişirme işlemi bitince pişen den ortası çukur kalacak şekilde tabağa yayılır ve iyice kavrulan tereyağı dökülerek servis edilir. 

Diyadin’de Ulaşım Nasıl Sağlanır?

İl merkezine uzaklığı 59 km olan Diyadin’e başka illerden ulaşmak için kara ve hava yolları kullanılabiliyor. Uçak seferlerinin yetersizliği Diyadin otobüs bileti alarak seyahat etmeyi daha tercih edilir hale getiriyor. Şehir içinde halk otobüsleri ve taksiler aracılığıyla kısa sürede neredeyse her yere ulaşılabiliyor. Ağrı’nın kendi havalimanı dışında komşu il olan Van’daki Ferit Melen Havalimanı da bazı durumlarda kurtarıcı olabiliyor.