Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Amasya Hakkında

Amasya, Türkiye’nin kuzey kısmında yer almakta olup, her ilden temin edebileceğiniz Amasya otobüs bileti ile ulaşım sağlayarak, ilin sahip olduğu tarihi ve turistlik yerleri gezme şansına ulaşabilirsiniz. İl, 5,628 kilometre kare yüz ölçüme sahiptir. İlin sahip olduğu nüfus oranının yaklaşık yüzde yetmiş beşi merkez ilçelerde ikamet etmektedir. Amasya, 7 ilçe ve 372 köyden meydan gelmektedir. 

Amasya’nın Tarihçesi

Arkeologların yapmış olduğu araştırmaları ışığında Amasya’da ilk yerleşme milattan önce 4000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Farklı birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlar; Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Hellen, Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve son olarak Osmanlılardır. İlde bulunan kral mezarları, milattan önce 333-26 yıllarından, Pontuslar döneminde günümüze kadar ulaşmış, tarihi eselerdir. Amasya, 700 yıl Bizans egemenliğinde kalmıştır. Melik Ahmed Danişmend Gazi tarafından 1075 yılında fethedilerek ilk Türk- İslam Egemenliği kurulmuştur. Şehir, korunaklı yapıya sahip olması özelliği sayesinde, Osmanlı döneminde şehzadelerin bu ilde yetiştirilmesi için seçilmiştir. Tarih boyunca önemli bir yere sahip olan il, Kurtuluş Savaşı sırasında da planlamaların yapıldığı il olarakta ayrı bir önem taşımaktadır.

 Amasya’da Gezilecek Yerler

Amasya otobüs bileti temin ederek, kültürel açıdan oldukça zengin olan bu şehri gezme fırsatı elde edebilirsiniz. Amasya gezilecek yerler listeniz için birkaç önemli noktayı sizin için derledik.

Amasya Arkeoloji Müzesi: İçerisinde ziyaretçilerin fotoğraf makineleri ile görüntü almalarına izin verilen bu müzede; Tunç Çağı, Frig, Hitit, Urartu, Pers, İskit, Helenistik, Bizans, Roma, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. 

Kral Kaya Mezarları: Amasya Kalesi eteklerinde kayaya oyularak yapılmış olan bu mezarlar Mitridat Krallığı zamanına tarihlenmekte olup, irili ufaklı 23 adet mezar bulunmaktadır. Bu mezarların en büyüğü olan “Büyük Kral Mezarı” batı yönündeki en son mezardır ve buraya merdivenlerle çıkılmaktadır. 

Amasya Kalesi: Kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmeyen kale, şehir merkezinde tüm şehre hakim bir tepede yer almaktadır. 

Şehzadeler Müzesi: Amasya merkezde yer alan müzede Osmanlı sultanlarının ve şehzadelerinin heykellerini görebilirsiniz. 

Aynalı Mağara: M.Ö. 2. Yüzyılda Helenistik Çağ’da Amasya’da yaşamış olan bir rahip adına yapılmış, Bizans döneminde ise keşişhane olarak kullanılmış bu anıt mezar, şehirde mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler arasındadır. 

Amasya’da Ne Yenir?

Elması ile ünlü Amasya’nın elbette farklı lezzetleri de bulunmaktadır. Amasya’nın meşhur yemeklerini sizlere kısaca tanıttık.

Elma Tatlısı: Amasya elmasından hazırlanan ve ayva tatlısına benzeyen bu tatlı üzerinde kaymak ile servis edilmektedir. 

Çatal Çorba: Yoğurt, kesme makarna, mercimek ve nohutla hazırlanan bu çorba Amasya’nın en meşhur lezzetleri arasındadır. 

Bakla Dolması: Baklaların yapraklara sarılması ile elde edilen bu dolma, üzerinde kemikli et ile servis edilmektedir.

Keşkek: Amasya usulü keşkek diğerlerinden, içerisine eklenen çemen ile ayrılmakta ve bizlere çok daha farklı bir lezzet sunmaktadır. 

Mumbar: Bulgurlu harcın koyun mumbarına doldurulmasıyla elde edilen ünlü bir sakatat yemeğidir. 

Bat Yemeği: Mercimek, üzüm yaprağı, soğan, bulgur ve ceviz gibi malzemeler kullanılarak hazırlanan bu yemek salamura yapraklar ile sunulmaktadır. 

Amasya Çöreği: Özellikle çay saatlerinin vazgeçilmezi olan bu çörek, ceviz ve haşhaş kullanılarak hazırlanmaktadır. 

Hasuda: Çok az malzemeli ve yapımı çok kısa süren bu tatlı, su, nişasta, ceviz, şeker ve tereyağı ile yapılmaktadır. 

 Sıkça Sorulan Sorular

Demiryolu ve havayolu ile de ulaşım sağlanabilen bu ile Amasya otobüs bileti temin ederek kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Köy yollarının dahi %90’ı asfalt olan şehrin otogarına günlük ortalama 140 şehirlerarası otobüs giriş çıkış yapmaktadır.

Şehir İstanbul’a 670 km., Ankara’ya 327 km., İzmir’e 1030 km uzaklıktadır. Şehre karayolu ile seyahatler yaklaşık olarak İstanbul’dan 7 buçuk saat, Ankara’dan 4 saat, İzmir’den ise 11 saat sürmektedir.

Amasya Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    10 saat
  • İzmir
    14 saat
  • Ankara
    5 saat
  • Adana
    11 saat
  • Bursa
    11 saat
  • Antalya
    14 saat
  • Trabzon
    7 saat
SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır