Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Yunak Hakkında

Yunak, hem Ankara hem de Afyonkarahisar’a komşu nitelikte olan Konya'nın ilçelerinden biridir. Sosyal ve ekonomik yönden yerli halkı ve ziyaretçileri Yunak otobüs biletlerini daha çok uygun bulup tercih ediyorlar. Kurak iklimi ve çorak toprak yapısına, Gökpınar Deresi ve Küçükhasan Gölü adeta can suyu niteliğindedir.

Karasal iklimin hâkim olduğu ilçede daha çok çiftçilik geçim kaynağı olurken nüfusun çok büyük bir bölümü köylerde yaşıyor. Toprağın kıraç yapılı olması üretilebilir ürünleri buğday, arpa, pancar benzer yapılı bitkilerle sınırlandırıyor.

Yunak’ın Tarihçesi

Yunak ilçesi ismini koyun ve kuzu yünlerinden geldiği tahmin edilen ak (beyaz) yün nitelendirmesi ile almıştır. İsmin sonuç noktası aynı olsa da benzetmeler ve nereden türediği konusunda birden fazla rivayet vardır. Tarihi araştırıldığında Roma ve Hititlere ait kalıntılara rastlanıyor. 

Toprak yapısında ise eski bağ köklerine ve sıklığına bakıldığında daha önce bu toprakların yeşillik ve Bağlık bir alan olduğu düşünülüyor. Tarih boyunca birçok Türk ve yabancı kökenli yöneticinin hakimiyetine giren topraklar 18. yüzyılın ortalarında Rusların yaptığı istila dolayısıyla buraya kaçan ailelerin yerleşim yerini oluşturduğu ve daha sonra çevrelerine gelen diğer ailelerle birlikte ilkel bir şehircilik anlayışı başlatıldı tahmin ediliyor. 

1912 yılına kadar Çeltik'e bağlı olmasına rağmen daha sonrasında hatırlı köyüne bağlanmış ve Akşehir ilçesinin bucağı haline gelmiştir. 1953 yılında Konya iline bağlanıp ilçe niteliği kazanmıştır.

Yunak'ta Gezilecek Yerler

Anadolu'nun neredeyse ortasında bulunan ve dolayısıyla birçok medeniyete, olaya, devlete şahitlik eden toprakların tarihi yoğunluğunu konuşmak bile günleri alabiliyor. Yunak gezilecek yerleri de tarihi alanlardan diğer mekanlara sıra gelmeyecek kadar tarih kokuyor. Özellikle arkeoloji ve tarih tutkunları daha sonra inanç turizmindeki etkisiyle Yunak otobüs biletleri büyük ilgi görüyor. 

Miskamit Şehri Harabeleri: Topraklarda bulunan Roma dönemine ait kitabeler ve bazı yapılarda kullanılan malzemeler bu harabelerin dolu dolu bir Roma dönemi yaşadığını doğru oluyor. Günümüzde Harun da bulunan Kale Bu şehirde bağlantılıydı şu anki mezarlıkta daha önce bir mabet olduğu ve mabedin Bizanslılar tarafından kiliseye çevrildiği düşünülüyor. Mezarlıkta bulunan Bizans kitabeleri ve çevredeki evlerin mimari yapılarındaki işaretleri görünce bu yörenin kesinlikle bir ibadet alanı olarak kullanıldığını anlayabilirsiniz.

Hazine İni: Kurşunlu dağında Kale denilen bir yapı kalıntısı bulunuyor halk tarafından yapılan kaçak kazılarda rastlanan su sarnıcına benzer yapıdaki çukurun antik döneme ait bir maden ocağı olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Yunak'ta Ne Yenir?

Yunak'ta bulunan tarihi mekanları gezdikten sonra karnınız bir hala çıkacaktır. Açlığınızı bastırmak yerine Yunak meşhur yemeklerini de deneyimlerseniz ruhunuzdaki doygunluk midenize yansıyacaktır.

Kaygana: Süt, su, yumurta, un, vanilya ve kabartma tozu bir kapta homojen bir görüntü alana kadar çırpılır. Bir tavada yağ ısıtılarak hamurdan bir miktar dökülüp arkalı önlü kızartıldıktan sonra sıcakken toz şekere batırılır ve servis edilir.

Mevlana Böreği: Yoğurtlu ve yumurtalı bir börek hamuru hazırlanır. Hamurlar bezelere ayrılarak açılıp 3'er 3'er üst üste konur ve her tarafı yağlanarak bohça şeklinde katlanır. Tam orta noktasına iç aç koyularak muska şeklinde kapatılıp fırında pişirilir.

Yunak'ta Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Yunak yüzölçümü bakımından büyük olmayan bir ilçe olduğundan şehir içi ulaşımı halk otobüsleri ile kolayca sağlanabilecek kadar rahat ve akıcıdır. İl dışından gelecek misafirlerin büyük soranda Yunak otobüs biletlerinin tercih senin sebebi ilçedeki bir diğer ulaşım seçeneği olan hava yolunun yaklaşık 2 saat uzaklıkta olmasıdır.

İl merkezine uzaklığı 170 kilometre olan Yunak'a çevre il ve ilçelerden gün içindeki minibüs seferleri ile gelinebiliyor.