Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Yenişarbademli Hakkında

Yenişarbademli Isparta'nın en küçük nüfusa sahip ilçelerinden biridir. Beyşehir Gölü'nün batısında olan ilçe Toros Dağları'nın uzantısı olan amanos Dağları ile birleşmiş bir şekildedir. Doğu tarafında Beyşehir, batısında Aksu, kuzeyinde ise Şarkikaraağaç ilçesi vardır. 

Akdeniz ile Karasal iklim arasında geçiş özelliği taşısa da karasal iklime daha yakın özellikler gösterir. Isparta il merkezine uzaklığı 105 kilometredir. Düşük bir nüfusa sahiptir ve sadece 1 tane bağlı köyü vardır. 

İlçede ve çevresinde günümüze ulaşmış 25 tane ören yeri vardır. Bu da ilçenin tarihî yapısının güçlü olduğunu göstermektedir. Bu tarihi yerleri görmek için Yenişarbademli otobüs bileti alarak seyahat edilebilir. 

Yenişarbademli’nin Tarihçesi

Yenişarbademli tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yapısının olmasındaki en büyük etki coğrafi koşullarının elverişli olmasıdır. Yapılan araştırmalara göre yöreye hakimiyet kuran medeniyetler şunlardır: 

MÖ. 4000 yılında Hititler, MÖ. 1500 yıllarında Frigler, MÖ. 800 yıllarında İyonlar, MÖ. 600 yıllarında Lidyalılar, MÖ. 446 yıllarında Persler, MÖ. 190 yıllarında Romalılar ve MS. 395 yıllarında Bizanslılar yöreye egemenlik kurmuştur. 

Yenişarbademli 1071 yılında yapılan Malazgirt Savaşı'ndan sonra 1142 tarihinde Selçuklu Devleti'nin topraklarına katılmıştır. 1810 yılında ise Konya şehrinin bir kazası olarak yerini almıştır. İlçenin tarihi dönemlerinden günümüze kalmış birçok eser vardır. 13 Mart 1974'te Yenişar Yenice ve Yenişar Kürtler köyleri ile birleşerek ilçe belediye almış ve belde olmuştur. 1990 yılında ise yayınlanan bir kanun ile ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Yenişarbademli’de Gezilecek Yerler 

Yenişarbademli ilçesinde gezme amaçlı gezilecek birçok yer vardır. Tarihi ve yeşillikleri ile bu gezilecek yerler keyifli saatler geçirmek için önemlidir. Bunun için Yenişarbademli otobüs bileti alınarak ilçeye gezi düzenlenebilir.  Yenişarbademli gezilecek yerler listesinde şunlar bulunur:

Pınargözü Mağarası: İlçeye 8 kilometre uzaklıktadır. Çaydere ormanlarının içinde bulunan mağaranın içerisinde güçlü sular akar. Devasa mağaranın içinde birçok sifon ve büyük çağlayanlar vardır. 1995 yılında yapılan araştırmalarda mağaranın içerisinde büyük yol kat edilmiş ancak sonuna ulaşılamamıştır. Mağaranın içerisinde farklı boyutlarda gölcükler vardır. Şelaleler, damlataş havuzları ve damlataş birikintileri mağaranın içerisinde büyük bir yer alır. Avrupa Bölgesi'nin en uzun Mağarası olarak kabul edilir.

Melikler Yaylası: İlçe sınırları içerisinde Dedegöl Dağı eteklerinde yer alır. Melikler Yaylası ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Yaylaya varıldığında içme suyu olarak içilecek olan çeşme vardır. Duasıyla ziyaretçilerini büyüleyen bu yaylada kamp yapmak mümkün değildir. Bunun nedeni Kızıldağ Milli Parkı sınırları içerisinde yer almasıdır. 

Kubad'ı Abad Sarayı: ilçe merkezine 2,5 kilometre mesafede olan Beyşehir Gölü'nün kuzey kısmında yer alır. Anadolu Selçuklu döneminde Alaaddin Keykubat tarafından vezirlerine yaptırılmıştır. 1236 yılında yapılan bu yapı sivil mimarinin en güzel örneklerinden biridir. Döneminde oldukça görkemli olan bu saraydan günümüze sadece kalıntılar yer alır.

Yenişarbademli’de Ne Yenir?

Yenişarbademli'nin meşhur yemekleri Isparta'nın yemekleri ile paralellik gösterir. Isparta mutfağı incelendiğinde aynı yemeklerin Yenişarbademli'de de yapıldığı görülür. Lezzetleri ve doğal yapıları ile bu yemekler son yıllarda ülke mutfağına da yayılmıştır. 

Fırın Kebabı: Bu yemek her mevsimde farklı lezzeti ile ön plana çıkar. Yöreyi ziyarete gelen ziyaretçilerin en çok sevdiği yemeklerden biridir. Hem restaurantlarda hem de evlerde sıklıkla yapılan kolay bir yemektir. Kuzu ve oğlak eti ile yapılan bu etler şişlere konulara fırına atılır ve 4 saatlik uzun bir süre ile pişirilir. Ekmek üzerine servis edilen bu yemek oldukça doyurucu ve lezzetlidir.

Sazan Dolması: Isparta ve çevresindeki sularda en çok çıkan balık sazan balığıdır. Sazan balığının çok çıkması mutfaklarını da etkilemiştir. Sazan dolmasının içerisinde bulgur veya pirinç pilavı konulara fazla sıkıca dikilir ve üzerine konan sos ile fırına atılır. Ağır ateşte uzun süre piştikten sonra çıkarılan balık mevsim yeşillikleriyle servis edilir.

Banak: Yörede en sık yapılan bu yemek özel gün yemeği olarak bilinir. Kuzu veya koyun kolundan yapılan bu yemekte etler uzun süre odun ateşinde pişer. 4 saatlik bir pişmeden sonra etler alınır ve üzerlerindeki su ile beraber kuşbaşı doğranmış olan bayat ekmeğin üzerine dökülür. Ekmek ile beraber servis edilen bu yemek doyuruculuğu ve lezzeti ile bilinir. Kolay yapılması da sık yapılmasını etkilemiştir.

Yenişarbademli’ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Yenişarbademli ulaşımında toplu taşıma olarak en çok otobüsler kullanılır. Yenişarbademli otobüs bileti alınarak ilçeye her gün seyahat etmek mümkündür. Bununla beraber çevre ilçelerden ve ısparta'dan da Yenişarbademli'ye her gün giden araçlar bulunur. 

Özel araç kiralanarak da ilçeye ulaşım sağlanabilir. Pek çok farklı noktada halk minibüsleri ve otobüslerde yeri halkına hizmet verir. İlçeyi gün boyunca halk otobüsleri hizmet verir. Hava yolunu kullanmak isteyen ziyaretçiler için Süleyman Demirel Havalimanı önerilir. 

Süleyman Demirel Havalimanı'ndan Yenişarbademli'ye 2 saat 10 dakikada gidilebilir. Farklı bir yoldan gidilerek Konya havalimanı da kullanılabilir. Konya havalimanını kullanmak isteyenler için de mesafe hemen hemen neredeyse aynıdır.