Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Yayladere Hakkında

Yayladere ilçesi, Bingöl iline bağlı olan bir ilçedir. Ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Yayladere ilçesini merak eden ve görmek isteyenler Yayladere otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler. Yayladere ilçesinin 20 köyü ve 6 mahallesi bulunur. Teknik altyapısı oldukça iyi olan bu ilçenin merkezinde cep telefonu şebekelerinin tümü sorunsuz şekilde çalışır. İlçe merkezinden ilçeye bağlı köylere ve Bingöl il merkezine ulaşım oldukça kolaydır. Nüfusu az olan bu ilçe, sakin ve nezih bir ilçe olarak tanımlanabilir. CHP himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Sabri Akyürek, kaymakamı İbrahim Halil Toprak’tır. 2022 yılı itibariyle Yayladere ilçesinin nüfusu 2052 olarak belirlenmiştir.

Yayladere'nin Tarihçesi

Çok eski zamanlardan beri yerleşim yeri olarak kullanılan Yayladere’nin tarihi milattan önce 2100 yıllarına dayanır. Geçmişte Hititlerin ve Urartuların egemenliğinde olan bu bölgeye daha sonra Perslerin ve İskender İmparatorluğu'nun egemen olduğu bilinir. Geçmişte Yayladere ilçesinin bulunduğu bölgenin Ermenistan krallığı sınırlarında ve Roma İmparatorluğu’nun himayesinde olduğu da bilinir. Yayladere ilçesi, eski kaynaklarda adı geçen birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bir ilçedir. Bir süre Bizans İmparatorluğu'nun hakimiyetinde olan Yayladere, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Selçuklu Devletinin topraklarından biri haline gelmiştir. İlerleyen yıllarda Otlukbeli Savaşından sonra Yayladere ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçmiştir. Bölgeye 1514 yılına kadar İran Safevi Devleti tarafından saldırılar düzenlenmiştir. Ancak her türlü olumsuzluğa rağmen Yayladere ilçesi Türk topraklarından biri haline gelmiş ve bu şekilde kalmıştır.

Yayladere'de Gezilecek Yerler

Yaz aylarında festivallerin düzenlendiği, oldukça hareketli ve şirin bir ilçe olan Yayladere’yi gezmek isteyenler Yayladere otobüs bileti alarak Yayladere ilçesinde düzenlenen etkinliklere katılabilirler.

Yayladere ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;

Kalkanlı Mağarası: Yayladere ilçesine bağlı olan Kalkanlı Köyü’nün sınırlarında yer alır. Mağarada yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucu mağaranın Bizans dönemine ait olduğuna dair tahminler yürütülmüştür. Bunun esas nedeni mağaranın duvarlarında Bizans dönemini yansıtan figürlerin ve resimlerin bulunmasıdır. Kalkanlı Mağarası, Yayladere ilçesi için hem tarihi açıdan hem de turizm açısından oldukça önemli bir eserdir. Yaz ayları başta olmak üzere hemen hemen her mevsimde ülkenin çeşitli bölgelerinden bu mağarayı görmeye gelen insanlar vardır.

Yayladere'de Ne Yenir?

Yayladere'nin meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;

Kadayıf Tatlısı: Türkiye'nin meşhur tatlı çeşitlerinden biri olan kadayıf tatlısı, Yayladere ilçesinde de çok meşhurdur. İlçede bulunan her pastanede üzeri fıstıkla süslenmiş kadayıf tatlısı bulmak mümkündür. Birçok insan tarafından sevilerek tüketilen bu tatlı hazırlanırken su, şeker, limon suyu, kadayıf, çekilmiş ceviz, toz fıstık, sıvı yağ ve tereyağı kullanılır.

Su Böreği: Ülkemizde sevilerek tüketilen su böreği, Yayladere ilçesinde de popüler olan börek çeşitlerinden biridir. Bu böreğin çok sevilmesindeki esas neden bol malzemeli ve doyurucu olmasıdır. Yayladere ilçesinde de su böreği bol malzemeli ve lezzetli olacak şekilde yapılır. Böreklik yufka, su, sıvı yağ, tuz ve peynir kullanılarak hazırlanır.

Yayladere'ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Tarihi çok eskilere dayanan ve Bingöl il merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan Yayladere ilçesini merak edenler Yayladere otobüs bileti alarak ilçeyi ziyaret edebilirler. Yayladere ilçesinde bulunan 20 köyün yanı sıra ilçe merkezinde gezilecek yerler de ziyaretçilerin ilgisini çeker. Bu nedenle Bingöl il merkezinden Yayladere ilçe merkezine belirli aralıklarla seferler düzenlenir. İlçeyi ilk kez ziyaret edecek olanların ilçeye yabancı olmaları dolayısıyla şahsi araçlarını kullanmak ya da araç kiralamak yerine toplu taşıma araçlarını kullanmaları tavsiye edilir. İlçe merkezine kısa sürede varmak isteyenler il merkezinden taksi tutabilirler.