Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Uluborlu Hakkında

Uluborlu Isparta'nın 6000 nüfuslu küçük ilçelerinden biridir. Uluborlu'nun Isparta'ya mesafesi 65 Antalya'ya mesafesi ise 180 km olarak bilinir. Antalya İstanbul karayolunun Tekke Tepe mevkiine 20 km uzaklıktadır.

 İlçeye yerleşimler olmadan önce Toros Dağları'nın uzantısı olan Kapı Dağları'nın eteklerinde kurulduğu söylenir.  1950 yılından sonra da ilçe şu an bulunduğu yere Uluborlu ovasına taşınmıştır. Uluborlu otobüs bileti ile ilçeye gezi yapılabilir. 

Karasal iklim özellikleri görülen ilçede yazlar sıcak ve kurak kışlar ise soğuk ve yağışlı olarak geçer. İlçeye yağışlar en çok ilkbaharın başı ve sonbahar ayında düşer. Bu yağışlar genellikle yağmur olarak düşer. Kuzeyde Dinar, doğuda Senirkent, güneyde Atabey ve Gönen, batıda ise Keçiborlu ilçesi ile komşudur.

Uluborlu’nun Tarihçesi

Uluborlu'nun tarih öncesi dönemi tam olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalara göre Uluborlu'nun en eski geçmişinin Frigler dönemine dayandığı düşünülmektedir. Uluborlu Frig döneminden Bizans dönemi sonuna kadar Apollonia adıyla anılmıştır. 

Sonraki dönemde ise Sozimus'un ismine işaret etmek için Sozopolis ismini almıştır. Bu dönemde Mordiaum ismiyle de anılan Uluborlu Türk hakimiyetine girdikten sonra başka isimler almaya başlamıştır. Bu isimler Burgulu, Borlu, Birgili şeklinde olmuştur. Uluborlu ilk olarak 1074 yılında Türk hakimiyetine girmiştir. 

Daha sonra 1182 yılında gerçek anlamda Selçuklu Devleti'nin egemenliğine girmiştir. 1301 yılında Hamitoğulları Beyliği'nin başkenti olmuştur.  1361 yılında Osmanlı Devleti'ne bağlanmış ve Anadolu Eyaleti'nin kazası olmuştur.

Uluborlu’da Gezilecek Yerler 

Uluborlu geçmişte önemli yerlerin başkentliğini yapmış önemli bir merkezdir. Buna bağlı olarak birçok tarihi mekanı vardır. Uluborlu'da gezilecek yerler genellikle tarihi yapılardır. Uluborlu otobüs bileti alarak Uluborlu'nun tarihi mekanlarına gezi düzenlenebilir. 

Apollonia Antik Kenti: I. Seleukos tarafından kurulmuştur. Uluborlu'nun merkezinde modern şehrin altında kalmıştır. Şehrin varlığı 1833 yılında gün yüzüne çıkmıştır. Apollonia Geç Roma ve Bizans döneminde de önemli bir merkez olarak yerini korumuştur.

Uluborlu Kalesi: Kapıdağı'nın eteğinde kurulan bu kalenin etrafı kayalıklar ile çevrilidir. Milattan önce 4 yüzyılda Apollonia antik kentinin olduğu dönemde kurulduğu düşünülmektedir. Kuzey Güney yönlü olan kalenin 3 tane burcu vardır. 1402 tarihinde Timur'un saldırıları sonucunda hasar görmüştür. Kale duvarları 3 metre kalınlığa 6 ile 8 metre arasında da yüksekliğe sahiptir.

Gargılı Lala Medresesi: Taş medrese olarak da anılan bu medrese 14. Yüzyılda Hamitoğulları beyliği döneminde kurulmuştur. Üst tarafı tuğladan yapılan medresenin avlusu kapalı olan şeklinde yapılmıştır. 10 odası olan medresenin üst kısmı günümüzde çökmüş durumdadır.

Uluborlu’da Ne Yenir?

Uluborlu geçmişten beri büyük tarihi ve siyasi öneme sahip bir merkez olmuştur. Önemli bir kültürü olan ilçenin yemek kültürü de dikkatleri üzerine çeker. Uluborlu'nun meşhur yemekleri bulunan yemekler şunlardır: 

Uluborlu Banak'ı: Kemikli kuzu eti ile yapılan bu yemek yörenin en meşhur yemeklerinden biridir. Özellikle düğün ve özel kalabalık günlerde yapılır. Yapılış aşamasının kolay olması kalabalıklarda tercih edilmesini sağlamıştır. Kuzu etinin iyice pişirildikten sonra ince pide ekmeğinin üzerine konması ile yapılır. Hem görünüş hem de lezzeti ile haz uyandıran bir yemektir.

Uluborlu Böreği: Et ve soğan birlikte robottan geçirilir. Daha sonra satır ile iyice kıyılır ve baharatlar ile lezzetlendirilir. En son yufkanın içine sarılarak saçta önlü arkalı kızartılır. 

Top Tarhana: Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan tarhana top şeklinde kurutulur. Daha sonra klasik şekilde pişirilir. Şifası ve lezzeti ile kış sofralarında en çok rastlanan yemektir.

Uluborlu’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Uluborlu ile Isparta merkez arası 57 dakikadır. Ulaşımı oldukça rahat olan Uluborlu'da şehir içi ulaşımı halk otobüsleri ile yapılır. Yöre halkı ulaşımda genellikle halk otobüslerini kullanır. Bu otobüsler günün her saati ilçenin her tarafına hizmet verir. 

Uluborlu otobüs bileti ile çevre il ve ilçelerden de Uluborlu'ya ulaşım sağlamak mümkündür. Bunun yanında özel araç veya ticari taksi tutarak da ilçeye ulaşım sağlanabilir. Uluborlu'ya havayolu ile ulaşım sağlayacak ziyaretçiler için Isparta Süleyman Demirel Havalimanı tercih edilmektedir.

 36 dakikada ilçeden havalimanına ulaşım sağlamak mümkündür. Havalimanı seçenekleri arasında Denizli Çardak Havalimanı da vardır. Bu havalimanına ulaşım 1 saat 20 dakikada sağlanabilir.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır