Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Uğurludağ Hakkında

Uğurludağ Çorum'a bağlı 6000 nüfuslu bir ilçedir. Coğrafi bölge olarak İç Anadolu Bölgesi'nde bulunur.  Uğurludağ otobüs bileti ile Çorum'dan ilçe merkezine 66 kilometrede gidilebilir. İlçede İç Anadolu ikliminin yanı sıra Karadeniz iklimi de görülür.

İlçenin dağlarında çam ormanlarının yanı sıra yabani fındık ağaçları da vardır. İlçe yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı olarak geçer. Kışın kar yağışı çok fazla görülmez. Hatti Uygarlığı'nın sınırları içerisinde yer alır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünü olarak buğday, arpa, nohut, ayçiçeği, şekerpancarı,  soğan ve pirinç tarımı yoğun olarak yapılır. İlçede hayvancılık hem büyükbaş hem de küçükbaş olarak yapılır. İlçenin su sorunu yıllardır devam etmektedir.

Uğurludağ’ın Tarihçesi 

Uğurludağ ilçesi 1530 yılında Kara Hisar-ı Demürlü ilçesine bağlı bir mezraydı.1075 yılında Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi ile ilçe Danişmentlilerin hakimiyetine girmiştir. Daha sonra Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesine girmiştir. Uğurlu ilçesi 1900’lü yılların başında köy olduğu bilinir. Uğurludağ’ın diğer ismi ise Kızılören olarak bilinir. 

İlçenin çevresinin kırmızı kayalarla örülü olmasından dolayı Kızılören ismini almıştır. Daha sonra ise köyün adı Kızılviran olmuştur. O dönemlerde köye ilk yerleşen topluluk dağlardan göçen insanlardır. Köy 1929 yılında nahiye yapılarak İskilip’e bağlanır. 1958 yılında ise ilçenin adı arkasında bulunan Urlu dağından dolayı Uğurludağ olmuştur. 1969 yılında ise ilçe belediye statüsüne yükseltilir. 1987 yılında ise ilk kez ilçe olur. 

Uğurludağ’da Gezilecek Yerler 

Uğurludağ’ın küçük bir ilçe olmasından dolayı çok fazla gezilecek yer yoktur. Uğurludağ’da gezilecek yerler arasında genellikle ören yerleri ve tarihi mezarlıklar bulunur. Tarihe meraklı olan kişiler Uğurludağ otobüs bileti alarak bu ilçede önemli bilgilere sahip olabilirler. Anadolu Selçukluları ve Danişmentliler döneminden kalıntıların olduğu da bilinir. 

Resuloğlu Köyü Ören Yeri: Resuloğlu köyünün adı Hekimhan’dan gelip buraya yerleşen Resul Ağa isminden gelir. Uğurludağ merkeze 28 km uzaklıktadır. Resulağa köyünde tarihi mezarlıklar ve ören yerleri vardır. Koruma altına alınan bu köy Sit alanı olarak geçer.

Hattiler döneminden kalan bu ören yeri o döneme ait birçok bilgi verir. Hititlerin kültürel yaşamına ışık tutan bu köy MÖ 3000 yılları hakkında önemli bilgiler verir. Bu köyde yapılan araştırmalarda önemli kalıntılar bulunmuştur. Tarihin en eski büyük takı koleksiyonu yapılan kazılarda ele geçirilmiştir. 

Resuloğlu Köyü Mezarlığı: Resuloğlu mezarlığı sistemli olarak araştırılan ve MÖ 3000 yılının ikinci yarısına kadar olan tarihi kapsar. Mezarlıkta yapılan kazılarda Kalkolitik dönemlerdeki yerleşimlere rastlanmıştır. Mezarlık alanında şimdiye kadar yapılan kazılarda bulunan mezarların sayısı 240’tır. 

Uğurludağ’da Ne Yenir?

Uğurludağ genellikle yemek bakımından doğal ve bölgeye has ürünleri ile ön plana çıkar. İlçede doğal olarak üretilen baklagiller ve hayvancılıktan elde edilen etlerden lezzetli yemekler yapılır. Uğurludağ’ın meşhur yemekleri turistler tarafından oldukça sevilir. Bu bakımdan Uğurludağ’a gelen herkesin yörenin yemeklerinden tatması önemlidir. 

Çılbır: Yöreye has bir lezzet olan Çılbır yumurta ve yoğurt ile yapılır. Yumurtanın en faydalı ve lezzetli hali olarak bilinir. Kaynayan bir suyun içerisine yumurtalar kırılır ve kabuklarından ayrıldıktan sonra yavaşça bırakılır. Yumurtalar suyun içinde 3-4 dakika kaynadıktan sonra kevgir ile bir kaba alınırlar. Daha sonra yumurtaların üstüne sarımsaklı yoğurt dökülür. En son tereyağı ve kırmızı toz biberden yapılan yağ dökülür ve yenmeye hazır olur. 

Sıkma Baklava: bölgenin en meşhur tatlılarından olan sıkma baklava büzme adıyla da anılır. Cevizli olarak yapılan bu baklava ince ve uzun bir şiş yardımı ile sıkılır. Fırında kızartıldıktan sonra üzerine sıcak şerbet dökülerek servis edilir. 

Keşkek: İlçede en yoğun yapılan yemeklerden biri de keşkektir. Kuzu eti ve buğday ile yapılan bu yemek protein ve karbonhidrat deposudur. Oldukça lezzetli olan bu yemeğin en orijinal hali Uğurludağ ve diğer ilçelerin köylerinde yapılır. 

Uğurludağ’a Ulaşım Nasıl Sağlanır? 

Uğurludağ’a ulaşım birçok şekilde yapılabilir. İlçeye şehrin her noktasından giden halk otobüsleri ve dolmuşlar vardır. hem şehir içi hem de şehir dışından ilçeye her saat giden dolmuş ve minibüsler bulunur. Uğurludağ otobüs bileti ilçeye uzun mesafeden gelenler için önemli bir seçenektir. 

Bunun yanı sıra özel araç veya ticari taksi ile de seyahat edilebilir. Havayolunu kullanmak isteyen turistler için de Amasya Merzifon Havalimanı önerilir. Buraya bilet alınarak ilçeye gidilebilir. Havalimanı ile Uğurludağ arası 127 km mesafededir. 

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır