Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Tosya Hakkında

Tosya, Kastamonu ilimize bağlı bir ilçedir. Tosya ilçesine seyahat gerçekleştirmek için Tosya otobüs bileti satın alarak ilçeye ulaşım sağlanabilmektedir. Tosya ilçesine çeşitli illerden havayolu ve karayolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Zengin tarihi ve köklü kültüründen dolayı birçok turistik yeri olan bu ilçemiz, tatil için buraya gelen tüm sakinlerine avantajlı 7/24 uygun tesisler sağlayarak en çok ziyaret edilen rotalardan biridir. 

Konum: Tosya ilçesinin yer aldığı bölge Batı Karadeniz bölümünde, Kastamonu iline 77 km uzaklıkta bir ilçedir. Batı Karadeniz’de yer alan kuzeyde Ilgaz Dağları, Güneyde Kös Dağları arasında bulunmaktadır. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer aldığında bölgede yer yer çöküntülere rastlanmaktadır. 

Nüfusu: Tosya ilçesinin, Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu en yakın tarihli sayımına göre ( 2021) 39.708 olarak belirlenmiştir.

Yeryüzü Şekilleri: Tosya ilçesinin yer aldığı bölge Batı Karadeniz bölümünde, dağlık ve engebeli bir arazi üzerine kurulmuştur. Dağlar arasında kalan yerler vadi ve küçük platoların olduğu bir yerdir. Kargı ilçesinde Kızılırmak nehrine karışan çay çevresi Alüvyonlu düzlüklerden oluşmuştur. Çevresi dağlar, tepeler ve bu tepeler arasında düzlükler bulunmaktadır.

İklimi: Tosya ilçesi Karadeniz iklimi ile karasal iklimin hâkim olduğu bir bölgedir bu sebeple kışlar uzun ve son derece soğuk geçer, don olayları görülür. Yaz mevsimi ise kısa sürer ve sıcaktır. En soğuk Ocak ayı, en sıcak Temmuz ayıdır. Toros ilçesinde Lodos, Poyraz ve Yıldız rüzgârları etkili olur.

Ekonomi: Pirinç üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. İlçede ahşap eşya, kapı, pencere ve mobilyalar diğer bölgelere de pazarlanmakta ve ihraç edilmektedir.

Tosya’nın Tarihçesi

Kastamonu ilinde yer alan Tosya ilçesi ilçesi tarihte pek çok medeniyetin hâkimiyetine girmiştir. Bölgeyi sırasıyla Kaşka, Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, İran, Bizans, Moğol, Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine girmiştir. Tosya halkının çoğunluğunun Orta Asya kökenli Türk boylarından oluştuğu belirlenmiştir. Tosya adı ilk kez tarih öncesi dönemde Zoaka, Bizans döneminde Doccia, Türk fetihlerinin ardından Tukıya, günümüzde ise Tosya olarak geçmektedir. Aynı zamanda cumhuriyet döneminde işgallere karşı bu bölgelerde milli direniş örgütleri kurulmuş Tosya dışındaki yerlerde de silah ve mühimmatın tesis edilmesinde de kilit rol oynamışlardır.

Tosya İlçesinde Gezilecek Yerler

Ülkemizin Karadeniz Bölgesinde yer alan Tosya ilçesine, karadan ve havadan ulaşım seçeneklerinden birini tercih ederek seyahat edebilirsiniz.  Bu ilçemize yapılan en kolay ulaşım Tosya otobüs bileti satın almaktır. Her il ve ilçeden Otobüs tercihinde bulunarak seyahat edebilir ve bu muazzam bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Tosya gezilecek yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Yeşilgöl: Tosya ilçesi, Sekiler köyüne 3 km uzaklıktadır. Tosya merkeze ise 25 km dir. Doğa harikası olan bu göl aynı zamanda ziyaretçilerin sıklıkla uğradığı mesire alanıdır. Gölün çevresi çam ağaçları, ormanlar ve piknik alanlarıyla kaplıdır. 

Dipsizgöl: Tosya merkeze 18 km uzaklıktadır. Konaklama için civarda otel ve ağaç ev bulunmaktadır.

Çukurhan: Tosya merkeze 25 km uzaklıkta, doğal piknik alanları ve ormanlarla kaplı biir alandır.

Tosya’da Ne Yenir? 

Ülkemizde yer alan ilçelerin hepsi de eşsiz yöresel yemekleriyle buraya gelen sakinlerine isimlerini duyururlar. Bu birbirinden farklı lezzetteki yemekler dini günlerde, bayramlarda ikram edilir. Tosya ilçesini ziyaret ettiğiniz zaman denemeden dönmemeniz gereken Tosya’nın meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir;

Keşkek Sürmek: Özellikle Ramazan ayında yapılan Keşkek hurun denilen taş fırınlarında pişirilir. Buğday, nohut, tavuk eti, tereyağı ve salça ile hazırlanır, sıcak servis edilmektedir.

Tosya Taş Kadayıf: Ramazan ayında ve diğer özel günlerde hazırlanan şerbetli tatlı hemen hemen her yöresel restoranda isteyenlere servis edilmektedir. Yassı kadayıf, yumurta, sıvı yağ ile hazırlandıktan sonra üzeri ceviz ya da fındıkla süslenip servis edilmektedir.

Pastırmalı Ekmek Pide: Çemenli ve çemensiz pastırmalı ekmekler bol soğanla harmanlanıp pişirilmektedir.

Tosya’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Kastamonu ilimizin gölleri ve yemekleriyle zengin Tosya ilçesine hava yolu ya da kara yolu ile ulaşım hizmetleri sağlanabilmektedir. Özel aracınız ile ziyaret edebileceğiniz bu ilçeye Tosya otobüs bileti satın alarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. İlçeye her yönden ulaşım imanı sağlanmaktadır. Ankara, İstanbul, Bolu, Çankırı, Ilgaz Çorum gibi diğer yerlerden Kastamonu ilinin Tosya ilçesine gidilecekse araç değiştirmeden ve sıkıntıya girmeden direk olarak ulaşabilirsiniz. Otobüs ile seyahat edilecek ise terminale ulaştıktan sonra şehir içi otobüsler de tercih edilebilir. Hava yolu ile seyahat edilmeye karara verilmişse birkaç ay öncesinde uçak bileti alarak çok daha uygun avantajlı seçeneklerle bilet satın alabilirsiniz. Tosya ile Kastamonu havaalanı arası mesafe 61 km’dir. İlçede demiryolu hattı mevcut değildir ancak en yakın istasyon Çankırı ilinde yer almaktadır.

Tosya Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    8 saat
  • İzmir
    13 saat
  • Ankara
    3 saat
  • Bursa
    8 saat
  • Trabzon
    10 saat