Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Sütçüler Hakkında

Sütçüler Isparta'nın Güneydoğu tarafında kalan bir ilçedir. Sütçüler Konya, Antalya ve Burdur'a komşudur. Yaklaşık olarak 10 bin nüfusa sahip olan Sütçüler'in toprakları genelde dağlık ve engebelidir. Sütçüler otobüs bileti ile ilçe ziyaret edilebilir.

27 köyü olan Sütçüler halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bununla beraber balıkçılık ve ormancılık da geçim kaynağı anlamında önemli bir yerdedir. Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlı Sütçüler Meslek Yüksekokulu'nun bu ilçede olması ilçeye kültürel anlamda bir değer kazandırmıştır. 

Isparta merkeze olan mesafesi yaklaşık olarak 75 kilometredir. İlçenin coğrafi açıdan elverişsiz olması tarımın gelişmesini engellemiş ve yöre halkını hayvancılığa yönlendirmiştir. Sadece Yeşilyurt ve Çandır köylerinde Akdeniz iklimi etkisinden dolayı tarım yapma imkanı vardır.

Sütçüler’in Tarihçesi

Sütçüler ilçesinin Tarih öncesi ve Tarihi Çağları hakkında çok fazla bilgi yoktur. Bu konudaki eksiğin kazıların yeterince yapılmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Milattan Önce 1800-1200 yılları arasında Hititlerin hakimiyetinde olduğu bilinir.

 Bu dönemde bölgenin adı Pitaşşa'dır. Daha sonra bölge Lidyalılar ve Persler arasında siyasal olarak el değiştirmiştir. Ancak tam olarak kimsenin boyunduruğu altına girmemiştir. MÖ. 334-323 yılları arasında Büyük İskender tarafından fethedilmiştir. 

Büyük İskender'in ölümünden sonra Seleukoslar'ın eline geçmiştir. Romalılar'a yenilen Seleukoslar  MÖ 188 yılında burayı kaybetmişlerdir. Sütçüler ve çevresi Sultan 1. Murat döneminde Osmanlıların egemenliğine girmiştir. 1938 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçenin Isparta'ya uzak olması gelişmesini engellemiştir.

Sütçüler’de Gezilecek Yerler 

Sütçüler çok fazla gelişmemesine rağmen tarihi ve gezi alanları ile göz dolduran bir yapıdadır. Sütçüler'de gezilecek yerler genellikle tarihi yapılardır. Sütçüler otobüs bileti alınarak tarihe meraklı kişilerin bu yapılara ulaşması mümkündür. 

Adada Antik Kenti: Sütçüler ilçesinde olan bu tarihi alan Pisidia isimli bölgede bulunur. Adada antik kenti Toros Dağları üzerinde yer alır. Zeus, Herakles ve Dionysos sikkeleri ile beraber geçmişten günümüze birçok kalıntı kalmıştır. Tarihe meraklı olan herkesin gezmesi gereken bir yerdir.

Sığırlık Kalesi: Sütçüler ilçesinin Asar Mahallesi'nde yer alır. Kale ilçedeki tepenin kuzey yamacına inşa edilmiştir. Yapılan araştırmalara göre kalenin erken Bizans döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Köşelerinde kule olan kalenin sur duvarları son derece sağlamdır.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı: Sütçüler ilçesine 20 km uzaklıktadır. Doğa ile iç içe olmak isteyen insanların hoş vakit geçireceği bu tabiat parkının çevresinde Bizans dönemine ait ibadet alanları da vardır. Sunak yerleri ve eski yazılar da vardır. Tarihi Kral Yolu da bu tabiat parkından geçer. Tapınak ve Kaya yazıtları ile de büyük öneme sahiptir.

Sütçüler’de Ne Yenir?

Tarihi güzellikleri ve duası ile kendine hayran bırakan sütçü Sütçüler ilçesi yemekleri ile de ziyaretçilerinin mest eder. Sütçüler’in meşhur yemekleri yörede yetiştirilen ürünler ile yapılır.

Peynirli Pide: Pidenin en doğal ve sağlıklı hali olan peynirli pide en güzel haliyle sütçülerde yapılır. Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ilçede yöre peyniri ile yapılan pideler lezzetleriyle ön plana çıkar. Peynirli pide ilçenin dağlarından getirilen buz gibi üzüm şırası ile ya da akcakatığıyla yenir.

Samsa: Yufka açılır saça konur ve saçtan alındıktan sonra üst üste konulan yufkalar 4 parmak kalınlığında kesilir. Fıstık, ceviz ve leblebiden hazırlanmış içi bu yufkaların içerisine konur ve üçgen şeklinde sarılır. Kurutulan yufkalar daha sonra yağda kızartılır. Son olarak şerbet içerisine konur ve yenmeye hazır olur. 

Banak: Oldukça basit ve lezzetli bir yemek olan banak Sütçüler'in en meşhur yemeklerindendir. Belirli miktarda et su ile haşlandıktan sonra bayat ekmeğin üzerine su ile beraber dökülür ve yenmeye hazır olur.

Sütçüler’e Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Sütçüler Isparta'ya uzak bir ilçe olduğu için ulaşım anlamında bazı sıkıntılar yaşanması beklenir. Ancak birçok ulaşım seçeneği ile bu sorun halledilmiştir. Sütçüler otobüs bileti ile ülkenin her yerinden Sütçüler'e gelmek mümkündür. 

Çevre il ve ilçelerden de Sütçüler'e ulaşım sağlayan toplu taşıma araçları vardır. Bununla beraber özel araç tutarak da Sütçüler'e gidilebilir. Sütçüler içinde de ulaşım rahattır. Toplu taşıma ile bu sorun halledilmiştir. 

Engebeli arazi yapısından dolayı yollarda sorun olsa da yine de ulaşımda büyük sorunlar yaşanmamaktadır. Havayolunu kullanmak isteyen ziyaretçiler için Isparta Süleyman Demirel Havalimanı önerilir. Mesafesi çok yakın olmasa da en uygun havalimanı budur. Havaalanı ile Sütçüler arası mesafe 2 saat 18 dakikada gidilebilir.