Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Sungurlu Hakkında

Sungurlu Çorum'un en büyük ilçelerinden biridir. Başkent ile Karadeniz arasındaki yolda bulunması stratejik önemini arttırmıştır. İlçe merkezi gelişmiş ve kültürel yapıdan da önemlidir. 

50 bine yakın nüfusu olan Sungurlu'nun Alacahöyük ile Hattuşaş arasında olması sık sık turist ağırlamasına neden olmuştur. Çorum'un en gelişmiş ilçedir. Bu bakımdan ülke çapında tanınırlığı olan bir yerdir.

 Sungurlu'da tarım ürünleri üretimi yapılır. Bu tarım ürünlerinin başında arpa, buğday, mısır, mercimek, çeltik, nohut ayçiçeği, kuru soğan ve yem bitkileri gelir. Tarihi anlamda da zengin olan Sungurlu'ya tarihi geziler düzenlenebilir. Sungurlu otobüs bileti ile kısa sürede güvenle ilçeye varmak mümkündür.

Sungurlu’nun Tarihçesi 

Sungurlu ilçesinin adını Sungurlu Mehmet Bey'den aldığı rivayet edilmiştir. Osmanlı zamanında Sivas eyaletine bağlı olan Sungurlu birçok medeniyetin denetimine girmiştir. Sırasıyla Asurlular, Hititler Frigler, Kimmerler, Moğollar, İskender, Galata ve Romalılar tarafından yönetilmiştir.

 Sonra Bizans'ın eline geçen Sungurlu 1071 Malazgirt Savaşı'nın kazanılmasıyla Danişment Ahmet Gazi tarafından alınarak Türklerin idaresine geçmiştir. Sungurlu'da Anadolu'nun diğer birçok bölgesi gibi birçok medeniyetin izleri vardır. Bölgeye ilk yerleşmelerin milattan önce 3000 yıl önce olduğu düşünülmektedir.

 Kalkolitik dönemde başlayan bu yerleşme günümüze kadar sürmüştür. Kral yolunun Sungurlu'dan geçmesi ve Asurlu tüccarların yapmış olduğu karum denilen iş merkezinin burada kurulması bölgenin ticaret hacmini arttırmıştır. Tarihte Eski Sungurlu ve Yeni Sungurlu olarak bilinir.

Sungurlu’da Gezilecek Yerler 

Sungurlu kültürel ve tarihi yönden zengin olan bir ilçedir. Birçok medeniyetin yaşamasından dolayı Sungurlu birçok kültürel ve tarihi öğesi bulunan bir ilçe olmuştur. Sungurlu gezilecek yerler arasında genellikle tarihi mekanlar bulunur. Sungurlu otobüs bileti alarak ilçeye rahat bir yolculuk yapılarak gidilebilir. 

Sungurlu Saat Kulesi: İlçe merkezinde bulunan Bu saat 1891 ile 92 yılları arasında inşa edilmiştir. Kesme taşlarla inşa edilen Sungurlu saat kulesi 17 metre uzunluğundadır. İlçenin simgesi haline gelen bu kule gelen her turist tarafından ziyaret edilir.

Sungurlu Ulu Cami: İlçe merkezinin Sungurlu Mahallesi'nde bulunan Ulu cami Sungurlu Mehmet Bey tarafından inşa edilmiştir. 1762 yılında yapılan Ulu cami 1984 ve 1994 yıllarında 2 defa onarılmıştır. Yapısı ve iç mimarisi ile ve ziyaretçilerin kesinlikle uğraması gereken duraklardan biridir.

Sungurlu Taşköprü: İlçe merkezinde Karşıyaka Mahallesi'nde bulunur. Karşı dimdik duran bu köprü ilçenin diğer bir sembolü haline gelmiştir. Diğ Çayı üzerinde inşa edilen bu köprünün üzerinden her gün yüzlerce kişi ve araçlar geçer. Sağlamlığı ve tarihi yapısı ile turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yerdir.  

Sungurlu Eski Karakol Binası: İlçe merkezinde bulunan bu bina 1891 yılında inşa edilmiştir. Rum Kilisesi olarak inşa edilen bu bina birçok amaç ile kullanılmıştır. Neyse harabe durumundadır.

Sungurlu’da Ne Yenir?

Sungurlu yemek kültürü bakımından da zengin bir ilçedir. Kültürel öğeleri ve lezzetli yemekleri ile meşhur bu ilçe Çorum'un en çok ziyaretçi alan ilçelerindendir. Sungurlu'nun meşhur yemekleri arasında şunlar bulunur:

Arabaşı Çorbası: Soğuk kış günlerinde en çok tüketilen yemeklerden biridir. Akşam oturmalarında misafirlere ikram edilen bir çorbadır. Arabaşı yemeğinin %95'inin su olması çorba olarak anılmasına neden olmuştur. Servis edilirken yıldız şekli verilerek ikram edilir. 

Bişi: Pişi olarak da bilinen bu yemek kahvaltılarda sıklıkla tüketilir. Klasik pişiden farklı olarak sıvı bir hamur ile yapılır. Biraz sıvı bir hamur yoğurulur ve daha sonra yuvarlak daire şeklinde açılır. Kızgın yağa atıldıktan sonra pembeleşinceye kadar pişirilir. Sungurlu kahvaltılarının vazgeçilmez hamur işidir.

Bat: Üzüm yaprakları ve bulgur ile yapılan bir yemektir. Üzüm yaprakları kaynayan suda iyice haşlanır. Daha sonra farklı bir tavada yağ salça ve bulgur kavrulur ve üzerine yeteri kadar su konur. Baharatlarla lezzetlendirilir. Maydanoz ve dereotu da isteğe göre katılabilir. Hazırlanan pilavın üzerine asma yaprakları konur. Asma yaprakları ile yemek yenir.

Sungurlu’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır? 

İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Sungurlu ulaşım bakımından rahat olan bir ilçedir. Gelişmiş ulaşım ağları sayesinde Sungurlu otobüs bileti alınarak ilçeye her an gidilebilir. Gelişim ve büyük bir ilçe olan Sungurlu'nun şehir içi ulaşımı halk ve belediye otobüsleri ile yapılır.

İl merkezinden de Sungurlu'ya sürekli giden dolmuşlar vardır. Sungurlu Çorum arası 73 kilometredir. Sungurlu'ya özel araç ile de seyahat edilebilir. Bunun yanında hava yolu da bir diğer seçenektir. Sungurlu'ya hava yoluyla gitmek isteyenler Amasya Merzifon Havalimanı'nı kullanabilir. Bu mesafe yaklaşık olarak 140 kilometre yani bir saat 34 dakikadır.

Sungurlu Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    9 saat
  • İzmir
    11 saat
  • Ankara
    2 saat
  • Bursa
    8 saat
  • Antalya
    11 saat
  • Trabzon
    9 saat
SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır