En Ucuz Siverek Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Siverek Varışlı Otobüs Biletleri
Siverek Hakkında
Siverek, Şanlıurfa'nın en Kuzey ucuna sahip olan ve yüzölçümü olarak da en büyük ilçelerinden biridir. Kültür ve sosyal açıdan da bir hayli aktif olan Siverek'te düzenlenen festivaller dolayısıyla yılın belli dönemlerinde Siverek otobüs biletleri günler öncesinden tükenebiliyor.
Genel olarak karasal iklimin görüldüğü ilçede Akdeniz ve çöl iklimlerinin etkileri de hissediliyor. Yazları sıcaklığın çok yükselmesine rağmen nem oranının düşük olması dolayısıyla bu durum çok rahatsız edici bir hale gelmiyor.
Ekonomik faaliyetlerin çoğu tarım ve hayvancılık üzerine kurulmuş olsa da yılın festival düzenlenen zamanlarında turizmden de oldukça güzel gelir sağlanabiliyor.
Siverek'in Tarihçesi
Siverek'in tarihi Sümer ve Asurlulara dayanıyor. O dönemlerde yapay bir tepe üzerine kurulan kalenin etrafında şehirleşmiş, yerleşik hayata geçirmiştir. Tarih boyunca birçok medeniyete ve yöneticiye şahitlik etmiş topraklar konumu dolayısıyla her zaman talep edilen bir yer olmuştur.
1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in idaresine geçtikten sonra bir süre İranlar tarafından işgal edilmiş daha sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından kurtarılmıştır.
Millî mücadelede Urfa'nın şanlı niteliğini almasında büyük katkısı olan Siverek halkı sayesinde 1923'te topraklar vilayet merkezi haline gelmiştir. Daha sonra ideal düzenlemeler dolayısıyla 1926 yılında ilçe konumuna gelmiştir.
Siverek'te Gezilecek Yerler
Tarihi ve dini açıdan yoğun bir geçmişi olan Siverek’in gezilecek yerleri de daha çok inanç ve tarih turizmine uygun mekanlardır. Yerli ve yabancı turistlerin daha çok turlarla ya da Siverek otobüs bileti alarak geldiği ilçede şehir içi ulaşımı için de özel araç ihtiyacı duyulmayacaktır.
Ulu Cami: Üzerinde herhangi bir kitabe olmadığından ne zaman inşa edildiği bilinmese de daha önce bulunan yazıtlarda Kızıl kilise olarak bahsedilen yapının daha önceleri kilise olarak kullanıldığı anlaşılıyor. Yapısında bulundurduğu Çan kulesi de bu tahmini doğrular yapıdadır. Bir inanışa göre Hz. İsa, Kral Abgar'a mektup göndermiş ve caminin içerisinde bulunan kuyuya bırakmıştır dolayısıyla bu kuyunun şifalı suya sahip olduğu düşünülüyor.
Yer Altı Hamamı: Siverek Kalesi’nin güneyinde inşa edilmiş olan yeraltı hamamı hasbelkader 1750 yılında bulunmuştur. Hititler zamanında inşa edildiği düşünülse de yazılı bir belge bulunmadığından bu tarih kesin kabul edilemiyor. Bugün yanına rivayete göre Hitit kralının kullandığı gizli bir geçit de bulunuyor.
Siverek'te Ne Yenir?
Siverek meşhur yemekleri bol kırmızı et ve yörede üretilen bakliyatların kullanımı ile oluşturulan tariflerle hazırlanıyor. Şanlıurfa genelindeki sakatat kullanımı bu ilçede biraz geri planda kalmıştır.
Mahluta: Kırmızı mercimek, bulgur ve pirinç iyice yıkandıktan sonra tencereye alınır üzerine havuç, soğan ve patates rendelenir. Sıcak su ve tuz eklendikten sonra ağzı kapalı bir şekilde yaklaşık 30 dakika pişirilip terbiyesi hazırlanır ve dökülür. Servis ederken üzerine salça, yağ ve nane kızartılarak altı kapatıldıktan sonra nar ekşisi de eklenip çorbanın üstü süslenir.
Klorik Ekşisi: Köftelik ince bulgur ve irmik çok az sıcak su ile ıslatılıp üzerine yumurta, salça, un eklenerek iyice yoğurulur ayrı bir kapta kıyma, baharatlar ve çok az un ile birlikte köfte harcı hazırlanır. Hem köftelerden hem de bulgurlu harçtan küçük topçuklar yapılarak hazırlanan salçalı suya kaynadıktan sonra atılıp köfteler pişene kadar beklenir. Limon tuzu ya da limon suyuyla lezzetlendirerek servis edilir.
Siverek'te Ulaşım Nasıl Sağlanır?
İl merkezine uzaklığı 96 kilometre olan ilçede en yakın havalimanına ulaşıp karayoluyla 48 dakika sürdüğünden daha çok Siverek otobüs biletleri alınarak ilçeye ulaşım sağlanıyor.
Şehir içi ulaşımda sefer ağı iyi tasarlanmış halk otobüsleri ve minibüsler kullanılırken özel taksi hatları da zaman zaman tercih edilebiliyor.
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları
Siverek
Hava Durumu
Sefer Süreleri
Siverek
Seferli Otobüs Firmaları