Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Şirvan Hakkında

Şirvan ilçesi, pekmezi ile ünlü olan ve Siirt iline bağlı olan bir ilçedir. Şirvan ilçesini gezmek ve Şirvan’ın meşhur pekmezini tatmak isteyenlerin Şirvan otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlaması mümkündür. Şirvan ilçe merkezine bağlı olan Dişlinar Köyünde zivzik narı üretilir ve bu nar en az pekmez kadar meşhurdur. Şirvan ilçesinin en önemli özelliklerinden bir diğeri de ilçede canlı alabalık tesislerinin olmasıdır. Bu özellikleri dolayısıyla Şirvan ilçesinin yalnızca Siirt ili için değil Türkiye için de önemli bir ilçe olduğu söylenebilir. AK Parti himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Necat Cellek, kaymakamı Recep Hasar’dır. 2022 itibariyle Şirvan ilçesinin nüfusu 21321 olarak belirlenmiştir.

Şirvan'ın Tarihçesi

Geçmişte Roma İmparatorluğu'nun himayesinde olduğu anlaşılan Şirvan’ı ilk kez keşfedenlerin Romalılar olduğu düşünülür. Romalıların ardından Bizans İmparatorluğunun ve Sasani Devletinin himayesine giren Şirvan, 700’lü yıllara gelince Arapların himayesine girmiştir. 1243 yılında Moğollar tarafından ele geçirilen Şirvan, 1514 yılında Osmanlı topraklarından biri olmuştur. İlçenin Osmanlı topraklarından biri olduktan sonra Türkleştiği bilinir. Ancak Şirvan'ın çok eski zamanlardan beri Siirt'e bağlı yerleşim yerlerinden biri olduğu da tespit edilmiştir. İlçeyle ilgili bilgiler sınırlı olduğu için bazı kaynaklara göre Şirvan tahmin edilenden de eski bir yerleşim yeridir. Siirt il statüsüne kavuşmadan önce Bitlis iline bağlı bir belde olan Şirvan, daha sonra Siirt iline bağlı bir ilçe haline gelmiştir.

Şirvan'da Gezilecek Yerler

Şirvan ilçesini gezmek isteyenler Şirvan otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler.

Şirvan ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;

İrun Kalesi: Şirvan ilçe merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunur. İlçe merkezine biraz uzak olsa da kaleye kara yoluyla ulaşım kolaydır. Yüksek bir dağın tepesinde bulunan bu kalenin eteklerinden geçen nehir ve nehrin yakınındaki yeraltı tüneli oldukça ilgi çekicidir.

Satvan Kalesi: Şirvan ilçe merkezine bağlı olan Taşlı Köyünde bulunur. Mimarisi ve heybetli yapısı dolayısıyla diğer kalelere göre çok daha ilgi çekicidir. İnşasında oldukça büyük taşlar kullanılmıştır. Günümüze kadar sağlam şekilde ulaşan kaleyle ilgili birçok rivayet bulunur.

Küfre Kalesi: Şirvan Kalesi olarak da bilinir. Şirvan ilçe merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunur. İlk bakışta kartal yuvasına benzetilen kale, Şirvan ilçesi için önemli tarihi yapılardan biridir. Görüntüsü ve manzarası dolayısıyla ziyaretçilerin ilgisini çeken bu kaleyi görmek için her yıl Şirvan ilçesine birçok insan gelir.

Şirvan'da Ne Yenir?

Şirvan'ın meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;

Gebole: Siirt yöresine has, meşhur tatlı çeşitlerinden biridir. Hafif olması ve az malzemeyle kısa sürede hazırlanması dolayısıyla evlerde en çok yapılan tatlılardan olduğu söylenebilir. Akşam yemeklerinden sonra rahatsız etmeyecek en ideal seçenektir. Tereyağı, un, süt, toz şeker, pekmez ve ceviz kullanılarak hazırlanır.

İmçerket: Siirt yöresine has lezzetlerden biri olan imçerket, Şirvan ilçesinde de popülerdir. Bir çeşit hamur işi olduğu söylenebilir. Lezzetli ve doyurucu olması dolayısıyla ilçeye dışarıdan gelenler tarafından da sevilerek tüketilir. Yumurta, yoğurt, un,  sıvı yağ ve tuz kullanılarak hazırlanır. Soğutulduktan sonra üzerine toz şeker ilave edilir.

Şirvan'a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Şirvan ilçesi bağlı olduğu Siirt il merkezine biraz uzaktır. Şirvan ilçe merkeziyle Siirt il merkezi arasında yaklaşık 42 kilometre mesafe bulunur. Siirt il merkezinden Şirvan ilçe merkezine gitmek üzere şahsi aracıyla yola çıkan bir kişinin tahmini varış süresi 50 dakikadır. Şirvan otobüs bileti alarak Siirt il merkezinden Şirvan ilçe merkezine gitmek üzere yola çıkan bir kişinin tahmini varış süresi bir saati aşar.