Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Seyitgazi Hakkında

Seyitgazi ilçesi, ülkemizin iç Anadolu bölgesinde bulunan ve Eskişehir'e bağlı olan küçük bir ilçedir. Kültürü ve tarihi dokusuyla dışarıdan gelenlerin ilgisini çeken Seyitgazi ilçesine ulaşım sağlamak için Seyitgazi otobüs bileti almak yeterlidir. İlçede önemli bir sanayi kuruluşu olmadığından iş sahası fazla geniş değildir. Daha çok hayvancılık ve tarımla uğraşan ilçe yerlileri, belli mevsimlerde iş hızını arttırırlar. Buna ek olarak şeker pancarı, tahıl ve bakliyat ürünlerinin üretimi için belirli aralıklarla çalışmalar yapılır. CHP himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Uğur Tepe, kaymakamı Kutsal Baytak’tır. 2022 itibariyle Seyitgazi ilçesinin nüfusu 12651 olarak belirlenmiştir.

Seyitgazi'nin Tarihçesi 

Geçmişte Seyitgazi ilçesinin bulunduğu bölgenin tarihinin antik çağlara dayandığı bilinir. Antik çağda bu bölge için ”Nakoleia” kullanılmıştır. Bölgeye ilk yerleşim milattan önce 3000 ila 3500 tarihleri arasında olmuştur. Ancak ilçenin bulunduğu bölge M.Ö. 600 ila 8000’li yıllarda keşfedilmeye başlamıştır. Bizans İmparatorluğu'nun eline geçen bu bölgede Türkmen halkı yaşamaya başlamıştır. Bu nedenle ilçenin adı “Türkmen köyü” olarak anılmıştır. Fakat ilçenin en hareketli dönemleri Frigler’in hakimiyetinde olduğu dönemlerdir. Seyitgazi ilçesinin adının kaynağı tarihte kahraman olarak nitelendirilen Seyyid Battal Gazi’dir. İslâmiyeti Anadolu'ya yaymak isteyen Araplarla Bizans İmparatorluğu arasında çıkan savaşta şehit olan Seyyid Battal Gazi'nin ölümünün ardından adı ilçeye verilmiştir.

Seyitgazi'de Gezilecek Yerler

Seyitgazi ilçe merkezini gezmek ve görmek isteyenler Seyitgazi otobüs bileti alarak ilçe merkezine ulaşım sağlayabilirler.

Seyitgazi ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;

Üryan Baba Türbesi: Bu türbe ve türbenin adını aldığı Üryan Baba hakkında kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle gizemini koruyan bu türbe, mimarisi ve gösterişi ile ziyaretçileri kendine çekse de bilinen bir hikayesi yoktur. Türbenin ihtişamına bakılırsa geçmişte önemli bir isim için yapıldığı anlaşılabilir.

Gerdekkaya Mezar Anıtı: Seyitgazi ilçesine bağlı olan Çukurca Köyü sınırlarında bulunur. Bu mezar anıtının en dikkat çekici özelliği büyük bir kayanın dış yüzeyine oyulmuş olmasıdır. Anıtın bulunduğu bölgede yapılan çalışmalara göre Hellenistik Çağ’da yapıldığı tespit edilmiştir.

Seyircek Kale: Oldukça hoş bir manzarası olan bu tarihi yapı, özellikle sonbahar aylarında sararan yapraklarla birlikte ziyaretçileri büyüleyen bir görüntüye sahiptir. Roma ve Bizans dönemini yansıtan bu yapının Seyitgazi ilçesine gelenlerin en çok ilgisini çeken yapılardan biri olduğu söylenebilir.

Seyitgazi'de Ne Yenir?

Seyitgazi'nin meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;

Yaprak Ciğer: Seyitgazi ilçesinde en çok tüketilen et yemeklerinin başında gelir. Koyun ciğeri kullanılarak hazırlanan yemekte iyice pişen et, yaprak kadar ince şekilde kesilir ve bu şekilde servis edilir. Genellikle çorba, pilav ve salatayla birlikte tüketilir.

Yoğutlama: Eskişehir iline bağlı Seyitgazi ilçesine has yöresel bir yemektir. Kırmızı ve yeşil biber iyice piştikten sonra bir tabağa alınır. Üstüne doğal yoğurt dökülür. Yoğurdun üstüne de çeşitli baharatlar, tuz ve zeytinyağı ilave edilir. 

Seyitgazi'ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Seyitgazi ilçesinin bağlı bulunduğu Eskişehir iline uzaklığı yaklaşık 45 kilometredir. Şahsi aracıyla, taksi tutarak ya da araç kiralayarak Eskişehir il merkezinden yola çıkan bir kişinin Seyitgazi ilçe merkezine tahmini varış süresi 50 dakikadır. Ancak il merkezinden ilçeye varış süresi hesaplanırken trafik, aracın hızı ve aracın durumu gibi birçok unsur göz önünde bulundurulur. Seyitgazi otobüs bileti alıp ilçeye toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlamayı planlayan ziyaretçilerin varış süreleri 50 dakikayı aşabilir. Her ne kadar toplu taşıma araçları şahsi araçlara ve taksilere göre yavaş olsa da daha güvenilir ve daha az maliyetlidir.