Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Senirkent Hakkında

Senirkent Isparta'nın bir ilçesidir. Kocadağ ve Kapıdağı'nın eteklerine kurulan bu ilçenin nüfusu 11 bin olarak bilinir. Senirkent otobüs bileti alarak ilçeye seyahat edilebilir.  Akdeniz Bölgesi'nde olmasına rağmen karasal iklim özelliklerini taşır. Kışlar soğuk ve yağışlı yazlar ise sıcak ve kurak olarak geçer. 

3 beldesi ve 5 köyü vardır. Toros Dağları'nın kıyıya enine uzanmasından dolayı İç Anadolu Bölgesi'nin iklim özelliklerini taşır. Senirkent'in ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Tarımsal ürün olarak da genellikle meyve tarımı yapılır.

 Elma, üzüm, şeker pancarı, erik ve tahıl üretimi yapılır. Yoğun olarak olmasa da büyükbaş küçükbaş ve kümes hayvancılığı da yapılır. Bazı beldelerinin Eğirdir Gölü'ne komşu olmalarından dolayı balıkçılık da yapılır. Son yıllarda mermer üretimi de yapılmaya başlanmıştır. İlçe genellikle göç veren bir merkez konumundadır.

Senirkent’in Tarihçesi

Senirkent tarihinin Antik çağlara dayandığı bilinmektedir. İlçedeki ilk yerleşimler genellikle höyükler olmuştur. Yassıören Höyük, Göreme Höyük, Garip Höyük, Tohumkesen Höyük, Aralık Höyük ve Gençali Höyük ilk yerleşmelerin olduğu höyüklerdir.

 Höyüklerde yapılan kazılarda milattan önce 3000 yıllarına kadar dayanan kalıntılar bulunmuştur. Tarihten beri Senirkent ilçesine birçok medeniyet sahiplik etmiştir. Frigler, Lidyalılar, Persler, Hitit, Makedon Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu bu bölgede uzun yıllar hâkimiyet kurmuştur. 

Bu bölgeyi 7 yüzyıldan itibaren Arap akınları başlamıştır. 12 yüzyıla gelindiğinde ise Türklerin bölgeye akın düzenlediği görülmüştür. Miryokefalon Savaşı'ndan sonra Türklerin buraya kalıcı olarak yerleştiği görülmüştür. Arada birçok beyliğin eline geçmiş olsa da son olarak Osmanlı'nın hakimiyetine girmiştir. Senirkent 16 Haziran 1952'de ilçe olmuştur.

Senirkent’te Gezilecek Yerler 

Senirkent'tegezilecek yerler genellikle tarihi ve dini mekanlar olarak karşımıza çıkar. Bu tarihi ve dini yapıları görmek için Senirkent otobüs bileti alınarak ilçeye gezi düzenlenebilir. Cami türbe ve höyükleri ile gezilecek birçok mekanı olan Senirkent yoğun olmasa da turist ağırlayan bir ilçedir.

Şeyhler Camii: İlçe merkezinde yapılan bu cami 1854 tarihinde inşa edilmiştir. Taş duvarlı ve dikdörtgen yapılı Şeyhler caminin çatısı kırma çatı yöntemi ile yapılmıştır. Marsilya tipi kiremitler ile yapılan bu caminin minaresi ise batı tarafında yer alır. Minaresinin tamamının tarihi taşlarla yapılmış olması camiye ayrı bir hava kazandırmıştır. 

Veli Baba Külliyesi: Cami ve türbenin bitişik olduğu bir yapıdır. Cami dikdörtgen yapıda türbe ise dikdörtgen ve üzeri kubbeli şekilde inşa edilmiştir. Cami devşirme sütün üzerine ahşap sütün yapılarak farklı bir teknikle kurulmuştur. Anıtsal bir giriş kapısına sahip olan caminin batısında türbe girişi bulunur. Caminin minaresi tuğla örgüsü ile yapılmıştır.

Ayazma Mesire Alanı: Yassıören kasabasında olan bu mesire alanı ilçeye 6 kilometre uzaklıktadır. Soğuk bir su kaynağının olduğu mesire alanında yemyeşil alanlar dikkat çekmektedir. Piknik yapmak isteyenler için özel alanlar bulunan mesire alanında gün boyu keyifli saatler geçirilebilir.

Senirkent’te Ne Yenir?

Senirkent yemek kültürü ile de önemli bir merkezdir. Ülkenin her tarafında yapılan yemekler burada farklı versiyonları ile yapılır. Senirkent’in meşhur yemekleri arasında şunlar bulunur. 

Koruk Ekşili Bamya: Kuşbaşı dana eti ve kurutulmuş üzüm koruğu ile yapılan bu yemek ekşisi ile lezzetlendirilir. Etler önce pişirilir. Ayrı bir tavada soğan ve salça kavrulur daha sonra üzerine etler atılır etler bir sürü piştikten sonra üzüm koruğu ve bamya da eklenir. Hepsi beraber piştikten sonra yemeğe hazır olur. 

Samsa: Senirkent'in en meşhur tatlılarının başında gelir. Un, su, tuz, ceviz ve pekmez ile yapılır. Ceviz yerine tuzsuz fındık da tercih edilebilir. Uzun bir yapım aşaması olan Samsa genellikle damatlara yapılır. Eski zamanlarda damat düğünden sonra kaynanasının elini öpmeye geldiğinde bu tatlı ikram edilirdi. Günümüzde hala Senirkent'in en sevilen tatlılarından biridir. 

Tatar Mantısı: Lezzeti ve görüntüsüyle görenleri büyüleyen Tatar Mantısı Senirkent'in en çok yapılan yemeklerindendir. Normal mantıdan farklı olarak hamurunun içine süt konur. Daha sonra açılınca da bardak yardımı ile yuvarlaklar yapılır ve içi doldurulur. Yarım ay şeklini alan mantılar kaynatıldıktan sonra sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

Senirkent’e Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Senirkent'e ulaşım için birçok seçenek vardır. Bunların başında karayolu gelir. Senirkent otobüs bileti ile Isparta ve çevre illerin tamamından ilçeye gelmek mümkündür. İlçe içinde her noktaya giden dolmuş ve minibüsler vardır.

 Bunlarla beraber ticari taksi ile hem Isparta merkezden Senirkent'e gidilir hem de ilçe içinde ulaşım sağlanabilir. Isparta merkeze 64 km mesafede olan Senirkent'e havayolu ile de gidilebilir. Senirkent'e en yakın havalimanı Isparta havalimanıdır. İlçe ile olan mesafesi 51 kilometredir. Havaalanından ilçeye giden dolmuşlar veya özel araç tutarak ulaşım sağlanabilir.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır