Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Şarkikaraağaç Hakkında

Şarkikaraağaç Isparta'nın nüfus bakımından en büyük 3. ilçesidir. Halk arasında Karaağaç olarak bilinen bu ilçenin Konya ve Akşehir ile büyük bir ticaret ilişkisi vardır. Geçmişten beri devam eden bu ticaret ilişkisi günümüzde de hala devam etmektedir.

 İlçe sınırları içerisinde Kızıldağ Milli Parkı vardır. Bu park sedir ağaçları ve temiz havası ile meşhurdur. Özellikle yaz aylarında bu parkın ilçenin sosyal ve ekonomik yapısına olumlu etkisi büyüktür. Şarkikaraağaç otobüs bileti ile ilçeye gezi düzenlenebilir. 

Şarkikaraağaç Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş özelliği taşır. Ancak daha çok karasal iklim özelliklerini taşır. Yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü açısından arazisi çıplak yapıdadır. Tarım ürünü olarak genellikle buğday, arpa, çavdar, şeker pancarı, yulaf, haşhaş ve ayçiçeği yetiştirilir.

Şarkikaraağaç’ın Tarihçesi

Eski çağda Şarkikaraağaç Neapolis isimli verimli bir ovada bulunmaktaydı. Bu verimli toprakta yetişen ürünlerden dolayı tacirler bölgenin her tarafına giderek ticaretin canlanmasına katkı sağlamışlardır. 

Aynı zamanda bölgenin tarihi yapısının gelişmesine de katkı sağlanmıştır. Şarkikaraağaç 12. Yüzyılda Selçuklu Devleti'nin egemenliğine girmiştir. Daha sonra 1864 yılında Konya'ya bağlanarak kaza yapılmıştır. 

1878 yılında ise Isparta'ya bağlanmasına karar verilmiştir. Şarkikaraağaç Göller Bölgesi'nin en önemli yerleşim alanlarından biridir. 1950'li yıllara kadar Gelendost ve Yenişarbademli  Şarkikaraağaç'a bağlıydı. Ancak 1950'li yıllardan sonra başlayan siyasi nedenlerden dolayı Şarkikaraağaç'tan koparılmış ve ilçe statüsü kazanmışlardır.

Şarkikarağaç’ta Gezilecek Yerler 

Şarkikaraağaç tarihi ve ticari yapısı ile tarihi dönemlerden beri büyük öneme sahip bir merkezdir. Şarkikaraağaç otobüs bileti alınarak bu tarihi ve ticari yapısı gelişmiş merkezi tanımak mümkündür. Şarkikaraağaç'ta gezilecek yerler arasında ören yerleri, milli parklar ve tarihi camiler yer alır. 

Ulu Camii: Bu cami Selçuklular döneminde yapılmıştır. Selçuklu Sultan'larından Alaaddin Keykubat döneminde Ömer bin Ali tarafından yaptırılmıştır. Cami zaman içerisinde büyük değişiklikler yaşamış ve yapısı büyük oranda bozularak tahrip olmuştur. Fatih Sultan Mehmet döneminde restore edilmiştir. 

Beyşehir Gölü: Ülkemizin 3. en büyük gölü olan Beyşehir Gölü doğal güzellikleri ile ön plana çıkar. İrili ufaklı 33 adası buluna gölün bu adalarında bazı tarihi kalıntılar vardır. Göl etrafında eğlenme amaçlı birçok tesis vardır. Aynı zamanda lezzetli yemekler yenebilecek restoranlar da yer alır. 

Zengibar Kalesi: Muratbağı (Zengibar) köyünde bulunan bu kale köyün doğu tarafındaki dağda inşa edilmiştir. Yıllara yenilen bu kaleden geriye çok fazla bir şey kalmamıştır. Dağın zirve kısmına doğru uzanan surların sadece temeli kalmıştır. Arkeolojik açıdan önem taşısa da gezilecek çok bir tarafı yoktur.

Şarkikarağaç’ta Ne Yenir?

Zengin ve lezzetli mutfağı ile Şarkikaraağaç ziyaretçilerini beklemektedir. Yapılan yöresel yemekler ve klasik yemeklerin yöresele uyarlanması ilçeye farklı bir hava katmıştır. Şarkikaraağaç'ın meşhur yemekleri şunlardır: 

Bakla Borani: Yeşillikleri ile ünlü Isparta'da birçok sebzeli yemek yapılır. Bunların başında da bakla borani gelir. Bu yemek özellikle et yemeklerinin yanında hafifletmek için yapılır. Bakla, soğan ve bulgurun zeytinyağında kızartılması daha sonra da yoğurtlanması ile yapılır. 

Şalgam Aşı: Osmanlı mutfağının en seçkin lezzetlerinden olan şalgam aşı günümüzde her yörede yapılan bir yemek değildir. Ancak Isparta mutfağının en bilindik yemeklerindendir. Patates dilimi gibi kesilen şalgamlar önce haşlanır. Daha sonra da soğan ve kıymalı harç ile karıştırılarak pişirilir. Son olarak da börülce eklenir. Börülce detayı sadece Ispartalıların eklediği bir detaydır.

Yatırtma: Patlıcan severlerin en sevdiği yemeklerden olan yatırtma patlıcanların kızartılması ile yapılır. Daha sonra tepsiye dizilen patlıcanların üzerine kıyma harcı ve diğer sebzeler konularak fırına verilir.

Şarkikarağaç’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Isparta'nın en kalabalık ilçelerinden olan Şarkikaraağaç ulaşımı kaliteli olan bir merkezdir. Özellikle toplu taşıma anlamında önemli bir noktadadır. Isparta merkezden ilçeye her an giden dolmuş ve halk otobüsleri vardır. Şarkikaraağaç otobüs bileti ile ilçeye her gün ulaşım sağlanabilir. 

Bunların yanında özel taksi ile de ulaşım sağlanabilir. Özel araç ile masraf yapmadan toplu taşıma ile kolay bir şekilde ilçeye gidilebilir. Bu seçeneklerin yanında bir de havayolu seçeneği vardır. Uzak yerlerden gelecek olanlar için havayolu tercih edilir. 

Şarkikaraağaç'a en yakın havalimanı Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'dır. Çok fazla yakın olmasa da yine de bu havalimanına gidilebilir. 2 saat 40 dakika mesafesi olan bu havalimanından özel araçla veya halk otobüsleri ile de gidilebilir.