Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Refahiye Hakkında

Refahiye, ilçe olmasına rağmen birden fazla bölgenin iklim özelliklerini taşıyan bir geçiş yeridir. Hem coğrafi hem de tarihi özellikleri dolayısıyla Refahiye otobüs biletleri bazı dönemlerde çok zor bulunabiliyor. 

Kuzey kısmında Karadeniz iklimi görülürken güneyde kalan köylerinde sert karasal iklim yaşanıyor. Karasal iklimin hâkim olduğu alanlarda kar yağışının çok olması ve yılın belli aylarında kayak merkezi haline gelmesiyle ilçeye hem turizm geliri sağlayıp hem de kendini tanıtma imkânı sunuyor. 

Ekonomi eskiden daha çok tarım üzerine kurulmuş olsa da son yıllarda tarımla uğraşan çiftçi sayısı azalmış diğerini hayvancılığa bırakmıştır. Dağlık yapısı hayvancılıkta ve yaylacılıkta fayda sağlayıp serin dağ yaylalarında arıcılığa zemin hazırlıyor.

Refahiye'nin Tarihçesi

Bugünkü yerine 1872 yılında taşınmasından şimdilerde Günyüzü köyü olarak bilinen lokasyonda konuşlanmıştı. Bu taşınmanın sebebi yer şekillerinin güvenlik konusunda engel oluşturup sorunlara neden olmasıdır. 1884 yılına kadar adı Gerçaniş olarak geçerken bu kelimenin yabancı kökenli olmasından dolayı Şerif Paşa tarafından doğal güzelliklerini dayanarak Refahiye ismi uygun görülmüştür. Evliya Çelebi bir eserinde buradan Kercas (Gercanis) olarak bahsetmiş idari ve ekonomik durumu hakkında bilgi vermiştir.

Türkiye'nin birçok yerinde görüldüğü gibi Refahiye’de de Ermeni baskıları yaşanmış ve bunun bir katliama dönüşmemesini sağlamak için Çardaklı boğazındaki Süvari muhafızları Refahiye gönderilip burayı korumuşlardır. 

Belediye teşkilatı 1923 yılında kurulan Refahiye’de 1939 ve 1992 yıllarında yaşanan depremler çok büyük hasar bırakmışlardır.

Refahiye'de Gezilecek Yerler

İlçeye özellikle kayak ve bal festivali için gelenlerin Refahiye gezilecek yerler listesinde daha çok tarihi alanlar bulunuyor. Aslen yaz aylarında daha kolay gezilebilecekken bu dönemde yoğun talepten dolayı Refahiye otobüs bileti bulmak zorlaşıyor.

Kadıköy Kilisesi: Yapısındaki işlemelerle dikkat çeken ve kapıdaki atkı taşı üzerinde bulunan büyük haç motifi ile bölünen bu kilise tahribata uğramadan günümüze kadar gelebilmiştir. Çok ince el işçiliği ile yapılan ağaçtan tablo ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.

Kutlutepe Kalıntıları: Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan bu eski yerleşim yeri, tarihte Malatya'ya uzanan yolun kilit noktası olduğundan büyük önem arz ediyordu. 

Dumanlı Yaylaları: Yüksekliği 2.000 metre olan soğuk göze yakınlarında bulunan boyayla doğanın bütün imkanlarını sunuyor. Kamp severlerin hayran kaldığı temiz havası, Soğuksu kaynakları ve av imkânı ile hem yazın hem de kışın ziyaret edilen bir yerdir.

Refahiye'de Ne Yenir?

Genellikle soğuk havasıyla öne çıktığından da anlaşılabileceği gibi Refahiye meşhur yemekleri genel olarak sıcak servis edilen tariflerdir. Bu tariflerin çoğunun ismini ilk defa duyuyor olabilirsiniz.

Fıtı Çorbası: İnce doğranmış soğanlar hafif kavrulduktan sonra doğranmış yeşil biberi de ekleyerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra un ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir, sonrasında salça eklenir. Yeterli miktarda et suyu kaynatıldıktan sonra bulguru da eklenerek yaklaşık 20 dakika pişirilip servis edilebilir.

Madımak Kavurma: Doğranıp hafif haşlanan madımaklar süzülmeye bırakılır öte yandan yağ salça soğan biber domates ve pastırma yaklaşık 5 dakika kadar kavrulup üzerine madımak eklenerek pişmeye bırakılır. Ortalama 6-7 dakika sonra servise hazır olur.

Refahiye'de Ulaşım Nasıl Sağlanır? 

Erzincan il merkezine uzaklığı 71 kilometre olan ilçede, Erzincan havaalanına ulaşım karayolundan bir saatten fazla sürmektedir. Hal böyle olunca Refahiye otobüs bileti daha ulaşılması kolay bir tercih oluyor. Tren garına çok yakın olmaması seçeneği de mantıksız kılıyor. Şehir içi ulaşım için halk otobüsleri ve yoğun olmayan trafiği ile özel araç kullanılabilir.