Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Özalp Hakkında

Özalp, Türkiye’de Doğu Anadolu sınırları içerisinde bulunan Van iline bağlı 12 ilçeden biridir. Özalp otobüs bileti alarak, ilçeye ulaşım sağlayabilir, bu coğrafyayı gezme fırsatı yaratabilirsiniz.

Saray ilçesi ile Van il merkezi arasında bulunan Özalp, 58 mahalleden oluşan bir ilçedir.

Özalp ilçesinin yüzölçümü 1392 kilometrekaredir. İlçenin rakımı 2100 metredir.

Özalp ilçesinin nüfusu, 2020 yılı itibarı ile 65.495 kişidir. Buradaki halkın büyük bir çoğunluğu, geçimini hayvancılık ile sağlamaktadır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği fazla olan ilçede, en fazla olarak Akkaraman ve Morkaraman koyun ırkları yetiştirilmektedir. 

Van yöresinde en fazla satılan peynirlerden biri Özalp otlu peyniridir.

Özalp’ın Tarihçesi

Özalp, 1869 senesinde Mahmudiye ismi ile kurulmuştur. Kurulduğu yer Saray ilçe merkezidir.

İlçe merkezi 1948 senesinde Özalp ilçesinin günümüzdeki merkezine taşınmıştır. 

Özalp ilçesinin bulunduğu bölgede; Urartular, Persler, Bizanslılar, Emeviler, Selçuklular, Sökmenler, Moğollar, Karakoyunlular ve Akkoyunlular hakimiyet kurmuş, 1071 senesinde bölge, Selçukluların egemenliği altına girmiştir. Daha sonra Safevilerin eline geçen bölge, 1555 senesinde Kanuni Sultan Süleyman öncülüğünde, Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altına girmiştir.

Eski adı “Mahmudiye” olan ilçe, daha sonra “Saray”, en son “Özalp” ismini almıştır.

Özalp’ta Gezilecek Yerler

Özalp gezilecek yerler şu şekilde sıralanmıştır:

  • Dönerdere: İlçe merkezine 18 km mesafede yer alan lokasyonda, 1965 senesinde heyelan nedeni ile köylerini boşaltan Trabzon Uzundereliler yaşamıştır.
  • Akgöl: Tektonik bir göl olan Akgöl, ilçe merkezine 30 km mesafededir. Denizden yüksekliği 2343 metre olan gölün derinliği 3-5 metre civarındadır. Suyu tuzlu olan göl, ziyaretçilerine renkli katmanlara sahip bir görüntü sunmaktadır.
  • Aşağı Tulgalı Köyü Kümbeti: Gele tepesinde yer alan köy, ilçe merkezine 29 km mesafede yer almaktadır. Kümbet, günümüze sağlam bir şekilde ulaşabilmiştir. Kümbet, Hüseyin Bey Kümbeti olarak da bilinmektedir.
  • Gort Harabeleri: Burada yaşayanların daha önce güneşe tapanlar olduğu tahmin edilmektedir. 
  • Kırkçalı: Özalp ilçesine 14 km mesafede yer alan bu mahalle, şahane bir görüntüye sahiptir.
  • Boğa Gölü: Özalp ilçesine bağlı Sağmalı mahallesinde yer alan göl, küçük bir göl olup muhteşem bir doğa manzarası sunmaktadır.

Özalp, doğal güzellikleriyle gezilmesi ve görülmesi gereken ilçelerdendir. Özalp otobüs bileti alarak, bu coğrafyayı gezme fırsatı yaratabilirsiniz.

Özalp’ta Ne Yenir?

Özalp’ın meşhur yemekleri şu şekilde sıralanmıştır:

  • Çiriş pilavı: Çiriş otu ile yapılan bir tür bulgur pilavıdır.
  • Tandırda Van balığı: Balığın karın kısmı temizlenir ancak kafası ayrılmaz. Balık, bir bulamaca batırıldıktan sonra, tandır içerisine kafa kısmından yapıştırılarak pişirilir.
  • Kurut aşı: Kurut ile yapılan bir çorbadır. Yoğurt çorbasına benzeyen çorba, buraya özgü yöresel bir yemektir.
  • Keledoş: Kavurma eti, nohut, buğday, yeşil mercimek, beyaz pancar, tereyağı, kurut malzemeleri kullanılarak yapılan bir yemektir. 
  • Kürt köftesi: Bulgur ile yapılan bir köftedir.
  • Acem köftesi: Köfteli ve patatesli sulu bir yemektir.
  • Özalp pastası: Şeker, yumurta, yoğurt, un, kabartma tozu ile yapılan bir kektir.
  • Eğdek tatlısı: Bir tür şerbetli tatlıdır.

Özalp’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Van ilinde yer alan Özalp ilçesine karayolu ile ulaşım için toplu taşımayı tercih edebilirsiniz. Toplu taşıma alternatifi için otobüs yolculuğunu tercih etmek konforlu bir seçimdir. Özalp otobüs bileti alarak, ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Özalp ilçesine her şehirden düzenli seferler yapılmaktadır.

Özalp ilçesinin, Van il merkezine mesafesi 60 kilometredir.

Özalp ilçesine demiryolu ya da havayolu ile direkt olarak ulaşım mevcut değildir. Buraya gelebilmek için, önce bulunduğunuz yerden Van il merkezine gelebilir, ardından toplu taşıma ya da özel araçlar ile ilçeye geçiş sağlayabilirsiniz.