En Ucuz Osmancık Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Osmancık Varışlı Otobüs Biletleri
Osmancık Hakkında
Osmancık Çorum'un en eski ilçelerinden biridir. Çorum'un kuzeyinde yer alan bu ilçenin nüfusu 43000'dir. Osmancık pirinci ile meşhur olan bu ilçede en çok ekilen tarım ürünü pirinçtir. Osmancık pirinci tescillenmiş ürünlerden biridir.
Osmancık Karadeniz Bölgesi'nde Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz bölümünün kesiştiği bir yerde konumlandırılmıştır. Çorum il merkezine 61 kilometre uzaklıktadır. Diğer yakın olduğu bir il olan Samsun'a ise 171 kilometre mesafededir.
İç Anadolu Bölgesi ile Samsun İstanbul yollarını kavşak noktası özelliğini taşır. Bu nedenle transit özelliği vardır. Osmancık otobüs bileti alınarak bu şirin ve huzurlu ilçeye seyahat edilebilir. Osmancık'ta Orta Anadolu'ya ait olan gelenek ve görenekler günümüzde hala yaşatılmaktadır.
Osmancık’ın Tarihçesi
Pontus Kralı Mithridates zamanında tahrip edilen bu şehir birkaç kez yeniden inşa edilmiştir. MÖ 1. Yüzyılda yapılan bu imarlar şehrin ayakta kalmasını sağlamıştır. İlçenin tarihi Hitiler Dönemi'ne kadar gitmektedir.
Osmancık Anadolu'nun tarihi ulaşım ağı üzerinde olduğu için önemli bir yapıdaydı. Osman can'ın bulunduğu bölgede maden kaynakları zenginliği bulunmaktaydı. Bu da ilçeye yerleşmelerin milattan önce 3000'lere kadar vardığının göstergesidir.
Bölgeyi zamanında Hititler, Frigler, Persler, Galat, Pontus ve Roma ile Bizans İmparatorluğu hükmetmiştir. Malazgirt zaferi'nden sonra ise Danişmend Emir'i Ahmet Gazi tarafından fethedilmiştir. Danışmentlerin safları zayıflaması ile Anadolu Selçuklu denetimine girmişlerdir. En son Osmanlı egemenliğine giren bu ülkenin tarihi oldukça eskilere dayanır.
Osmancık’ta Gezilecek Yerler
Osmancık gezi amaçlı tercih edilebilecek Çorum'un önemli ilçelerinden biridir. Osmancık gezilecek yerler içerisinde kaleler çeşmeler yaylalar camiler ve köprüler bulunmaktadır. Bu nedenle eğlenceli bir gezi yapmak için tercih edilebilecek bir yerdir. Osmancık otobüs bileti alınarak ilçedeki bu tarihi alanlara ulaşılabilir.
KoyunBaba Köprüsü: Osmancık ilçe merkezinde Kızılırmak köprüsü üzerinde bulunur. İkinci Beyazıt zamanında yapılmıştır. 250 metre uzunluğunda olan köprü 7,5 metre genişliktedir. Dikdörtgen kesitli sarı kesme taşlardan yapılmış köprü sevri kemerli ve 19 gözlüdür. Yapımı 1484 yılında başlayıp 1489 yılında tamamlanmıştır.
Osmancık İmaret Camii: 2 Murat'ın baş vezirlerinden koca Mehmet Paşa tarafından 1431 yılında yapılmıştır. İmaret olarak yaptırılmıştır. Osmanlı'nın erken dönemi yapılarından biridir. Erken dönem karakteristik yapılardan olan Osmancık İmaret Camii zaviyeli camilerin planını yansıtması ile meşhurdur.
Osmancık Başpınar Karaca Yaylası: Bu yaylanın altyapısı büyük ölçüde tamamlanmıştır. Böylece kamp yapmak için oldukça uygun özelliklere sahiptir. İl ve ilçe merkezinde konaklama imkanının bulunması da çok fazla ziyaretçi almasını da sağlamıştır. Bölgede trekking yapılabilir. Son derece eğlenceli ve huzurlu vakitler geçirilebilecek bir yayladır. Bunların yanında Osmancık'ta Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi, Kandiber Kalesi ve Koyunbaba Türbesi de bulunur.
Osmancık’ta Ne Yenir?
Gezi alanı oldukça renkli olan Osmancık'a günübirlik turlar düzenlenebilir. Bu turlar yapılırken geleneksel yemeklerle gezinin daha eğlenceli hale getirilmesi sağlanabilir. Osmancık'ın meşhur yemekleri içerisinde bölgede sıklıkla üretilen ürünler ve etler gelir. Küçükbaş hayvancılık alanında önemli bir yer olan Osmancık yemekleri genellikle etler ile yapılır. Tarım ürünü olarak da birçok bakliyatın üretilmesi yemeklerin içeriğini de etkilemiştir.
Çatal Aşı: Çorba olarak geçse de doyuruculuğu ile ana yemek kategorisine de girmektedir. Çatal aşı yeşil mercimek ve yarmadan yapılan bir yemektir. Yeşil mercimekler önce haşlanır ve yumuşamaya bırakılır. Daha sonra salça ve soğan yağda kavrulur. Üzerine yeşil mercimekler ve yarma da atıldıktan sonra baharatlar da eklenir. Bir miktar su ilave edilerek pişmeye bırakılır.
Pastırmalı Madımak: Görüntüsüyle ıspanak yemeğini andırsa da aslında madımak ve pastırma ile yapılır. Görünüşüne aldanmadan yendiğinde tekrar tekrar yemek isteyeceğiniz bir lezzetle karşılaşacaksınız. İnce ince doğranan pastırmalar ile lezzeti tavan olan bir yemektir.
Tel Tel: İlçenin en bilinen tatlılarından olan tel tel un, su ve şeker ile yapılır. Ağır ateşte un kavrulur. Daha sonra üzerine şeker, su ve limon tuzu eklenir. Birçok işlemden sonra tel tel olan bu tatlı pişmaniye görüntüsünü andırır. Lezzeti ile damaklara hitap eden bu tatlı Osmancık'ta sıklıkla yapılır.
Osmancık’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Osmancık'ın ulaşımı oldukça rahat bir şekilde yapılır. Şehir içi dolmuş ve minibüsler vatandaşları ilçenin her noktasına götürür. Bunun yanında şehir içindeki taksilerle de ilçede istenen yere kısa zamanda gidilebilir.
Osmancık otobüs bileti alarak çevre il ve ilçelerden de ulaşım sağlanabilir. Hemen hemen her saat Osmancık arabası bulmak mümkündür. Osmancık hava yoluyla gitmek isteyenler için Amasya Merzifon havalimanı kullanılabilir. Merzifon Havalimanı'na 55 dakikada gidilebilir. Kastamonu Havalimanı'nı tercih edecek vatandaşlar için ise bu mesafe 1 saat 52 dakikadır.
Otogarlar
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları
Osmancık
Hava Durumu
Sefer Süreleri
Osmancık
Seferli Otobüs Firmaları