Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Ortaköy (Çorum) Hakkında

Ortaköy Çorum iline 53 kilometre mesafede bulunan bir ilçedir. Ortaköy otobüs bileti alınarak ilçeye rahat bir şekilde seyahat edilebilir. Çorum'un ilçeleri içerisinde doğal güzellikleri bakımından zengin olan bir ilçedir. 

Ortaköy otobüs bileti alınarak ilçeye günübirlik turlar düzenlenebilir. Birçok tarihi ve doğal güzelliğinin olması ilçeye sıklıkla ziyaretçi gelmesine neden olmuştur. Çorum, Amasya ve Yozgat illerinin sınırlarının kesiştiği bir alanda kurulmuştur.

 İlçedeki arazi yapısı engebeli ve dağlıktır. 4500 kişilik bir nüfusa sahip olan ilçede tarım ve hayvancılık geçim kaynağıdır. Halkın %80'i tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Öğretilen Bu ürünler içerisinde en çok buğday, arpa, haşhaş, nohut, mercimek ve şeker pancarı vardır. Üzüm bağlarının olması ilçede pekmez yapımını da beraberinde getirmiştir.

Ortaköy’ün Tarihçesi 

Ortaköy ilçesinin kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir. Orta Asya'dan gelen Türklerin buraya yerleştiği bilinir. 3 kabile şeklinde gelen Türkler burayı mesken olarak seçmiştir. İlçe merkezinin kuzeydoğusunda Asraköy, batısında Pınarköy ve ve ilçe merkezinde yerleşim yeri olarak belirlenmiştir.

 Ortaköy sözü edilen bu iki köyün arasında kalmıştır. Bu nedenle Ortaköy ismini almıştır. Ortaköy 1 Nisan 1959'da bir kararname ile ilçe statüsüne kavuşmuştur. Pınarköy ve Asraköy köylerinin birleşiminden Ortaköy ilçesi meydana gelmiştir.

Ortaköy’de Gezilecek Yerler

Ortaköy tarihi yerleri ile gezi için uygun olan bir ilçedir. Açık hava müzesi olarak bilinen bu ilçede Hitit İmparatorluğu'nun yer almasından dolayı birçok kalıntı vardır. Hititlere başkentlik yapmış olan Şapinuva kalıntıları bu ilçede görülmüştür. Ortaköy'de gezilecek yerler genellikle tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan mekanlardır. Bu mekanlara ulaşmak için Ortaköy otobüs bileti ile yolculuk yapılabilir. 

Şapinuva Kenti: Çekerek nehri çevresinde bulunan Göynücek ovası ve Alaca ovası arasındaki geçitte bulunur. Bu konumundan dolayı büyük öneme sahiptir. Döneminin askeri ve dini merkezi olarak kurulmuştur. Son yıllarda yapılan kazılarda 4.000'e yakın çivi yazılı tablete rastlanmıştır. Bu tabletlerde dini, idari ve askeri alanda birçok yazışma vardır. Milattan önce 14 yüzyılda bu tabletlerin yazıldığı tahmin edilmektedir. 

Çorum Müzesi: 13 Ekim 1968 yılında hizmete açılmıştır. Çorum müzesi'nde birçok ilçede yapılan kazlarda bulunan kalıntılar sergilenmektedir. Bu kalıntılar Alacahöyük, Boğazköy, Ortaköy, Eskiyapar, Pazarlı, Kuşsaray ve Alişarhöyük'te bulunmuştur. Müzenin koleksiyonu Helenistik, Roma ve Bizans döneminden kalmadır. Müzede etnografik eserler de sergilenmektedir.

Ortaköy’de Ne Yenir?

Tarihi ile ünlü olan Ortaköy'de birçok lezzetli yemek bulunur. Ortaköy'ün meşhur yemekleri genellikle et ve yarma ile yapılan yemeklerdir.

Danışık yemeği: kuzu etinden yapılan bu yemekte farklı pişirme teknikleri kullanılır. bu özelliği ile Ortaköy zengin ve çeşitli bir mutfağa sahiptir. Kuzu eti tandır ocağında uzun bir süre pişirilir. Dökülen yağları bir yerde muhafaza edilir ve daha sonra et ile beraber servis edilir. 

Bazlama: Bölgede sıklıkla yapılan yemeklerden biridir. Su ile un yoğrularak içerisine peynir konur. Daha sonra tandır ocağında pişirmeye bırakılır. Gezilerde ve yürüyüşlerde sıcak bir atıştırma yapmak isteyenler için mutlaka alınması gereken bir hamur işidir. 

Keşkek: İç Anadolu ve özellikle Çorum'un en meşhur yemeklerinden biridir. Yarma ve kuzu eti ile yapılan bu yemekte iyice dövülür ve didiklenmiş et ile birleştirilir. Güvece konulan bu yemeğin üstü hamur ile kapatılır. Farklı bir ve leziz bir yemek denemek isteyenler için kesinlikle önerilir. Bunların yanında su böreği de Ortaköy'de sıklıkla yapılan yemeklerden biridir.

Ortaköy’e Ulaşım Nasıl Sağlanır? 

Ortaköy'e ulaşım son derece rahat ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Ortaköy otobüs bileti alınarak çevre il ve ilçelerden ilçe merkezine rahat bir ulaşım gerçekleştirilebilir. İlçe merkezinde her noktaya giden toplu taşıma araçları bulunur. 

İl merkezinden de her saat başı ilçeye gelen halk minibüsleri veya dolmuşlar vardır. Ulaşım toplu taşıma ile yapılabileceği gibi özel araçla da rahat bir şekilde yapılabilir. Hava yolunu kullanmak isteyen ziyaretçiler için Merzifon havaalanı önerilir. Amasya Merzifon Havalimanı'na bilet alınarak Ortaköy'e kolay bir şekilde gidilebilir. 98 kilometre olan bu mesafe 1 saat 48 dakikada gidilebilir.