En Ucuz Mutki Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Mutki Varışlı Otobüs Biletleri
Mutki Hakkında
Mutki ilçesi, Bitlis iline bağlı olan ve Kürtçede adı “Motki” olarak telaffuz edilen bir ilçedir. Gelenek ve göreneklerine bağlı, eski adetlerin hâlâ yaşadığı Mutki ilçesini görmek isteyenler Mutki otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler. Mutki ilçesinin merkezinde bulunan heykeller ve ilçenin genel yapısı, dışarıdan gelenlerin ilgisini çeker. İlçenin 60 köyü, 11 mahallesi ve bir beldesi bulunur. İlçede karasal iklimin etkileri hissedilir. Doğu Anadolu bölgesinde bulunan ilçelerden biri olan Mutki ilçesinde kış ayları yoğun kar yağışlı ve soğuk, yaz ayları kurak ve sıcak geçer. AK Parti himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Vahdettin Barlak, kaymakamı Muhammed Serkan’dır. 2022 itibariyle Mutki ilçesinin nüfusu 30940 olarak belirlenmiştir.
Mutki'nin Tarihçesi
Mutki ilçesinin eski bir yerleşim yeri olduğu ve geçmişte birçok uygarlık tarafından yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinir. Geçmişte Mutki ilçesinin bulunduğu bölgede Asurlular, Persler, Romalılar ve Bizanslılar yaşamıştır. Tarihte önemli bir yere sahip olduğu düşünülen bu ilçeyle ilgili bilgiler sınırlı olsa da geçmişte güçlü imparatorluklar tarafından yönetildiği ve bu özelliğiyle öne çıkan bir ilçe olduğu söylenebilir. Mutki ilçesinin Halife Hazreti Ömer zamanında Müslüman Araplar tarafından keşfedilerek fethedilmesi, Türk topraklarından biri haline gelip Müslümanlaşması için ilk adım olmuştur.
Mutki’de Gezilecek Yerler
Mutki ilçesini gezmek ve görmek isteyenlerin Mutki otobüs bileti almaları yeterlidir.
Mutki ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;
Beyazsu Mesire Alanı: Mutki ilçe merkezinden yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan Akıncılar köyünde yer alır. En çok dikkat çeken detayları doğal yapısının bozulmamış olması ve kaynak suyunun kar suyundan meydana gelmesidir. İlçeye gelen ziyaretçilerin piknik yapması ve dinlenmesi için müsaittir.
Gümüşkanat Şelalesi: Mutki ilçesine bağlı olan ve Mutki ilçe merkezine 30 km uzaklıkta yer alan Gümüşkanat köyünde bulunur. 60 m yüksekliğe ve 8 m genişliğe sahip bu şelale, ilçeyi ziyaret edenlerin görmesi gereken doğal bir hazinedir. Suyu oldukça temiz ve berraktır.
Mutki Kitap Sokağı: Tarihi bir yer olmasa da Mutki ilçesini ziyaret edenlerin dikkatini çeken yerlerden biridir. Mutki Belediyesi tarafından yapılan Mutki kitap sokağı, büyük kitapların yer aldığı oldukça dikkat çekici bir sokak olarak tanımlanabilir. İlçeye gelenlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir.
Mutki'de Ne Yenir?
Mutki'nin meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;
Şekalok: Van ilinde “keledoş” olarak bilinir. Bazıları tarafından etli bir çorba olarak tanımlansa da birçok insan tarafından etli bir yemek çeşidi olarak tanımlanır. Kuşbaşı dana ya da kuzu eti, yeşil mercimek, haşlanmış nohut, buğday, soğan, çökelek ya da süzme yoğurt, tereyağı, sıvı yağ, pazik olarak adlandırılan pazı otu, sarımsak, tuz, karabiber ve pul biber kullanılarak hazırlanır.
Gılorik: Sulu bir yemek çeşidi olan ve Mutki ilçesinde sık tüketilen gılorik, lezzetli ve doyurucu bir yemektir. Köftelik bulgur, yağsız kıyma, irmik, toz pul biber, kuru soğan, sıvı yağ, biber salçası, domates salçası, su ve limon tuzu kullanılarak hazırlanır.
Mutki’ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Mutki ilçesi bağlı bulunduğu Bitlis iline fazla uzak değildir. Mutki ilçe merkeziyle Bitlis il merkezi arasında yaklaşık 25 km mesafe bulunur. İl merkezinden ilçe merkezine taksi tutarak ya da araç kiralayarak giden ziyaretçiler yalnızca yarım saat içinde il merkezinden ilçe merkezine ulaşım sağlayabilirler. Elbette bu süre hesaplanırken aracın hızı ve durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Mutki otobüs bileti alarak toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih edenler ilçe merkezine yaklaşık 40 dakikada varabilirler.
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları
Mutki
Hava Durumu
Sefer Süreleri
Mutki
Seferli Otobüs Firmaları