Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Muş Hakkında

Muş, ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan illerden birisidir ve Muş Ovası’nın etrafında kurulmuş olan bir şehirler arasında yer almaktadır. Ulaşımı oldukça kolay olan ve merkezi kalesi etrafında kurulmuş olan şehre, Muş otobüs bileti satın alarak ülkemizin her yerinden ulaşım sağlamak mümkün olabilmektedir. 2008 yılı sayıları itibariyle, Muş’un merkez nüfusunun 70 bin olduğu bilinmektedir. İlçelerinde de yoğun nüfus bulunan Muş ilinin isminin, Muşkiler kavminden ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. 

Muş’un Tarihçesi 

Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli şehirleri arasında yer alan Muş, tarih boyunca önemli rollere sahip olmuş şehirler arasında yer almaktadır. Zengin toprağıyla birlikte tarım açısından tarih boyunca gelişkin olmayı başarmış ola Muş, 1929 yılından Bitlis’ten ayrılarak il halini almıştır. M.Ö 13. yüzyıldan beri yerleşik bir şehir halini almış olan Muş, Malazgirt Savaşı’nın ardından Anadolu toprakları arasında şimdiki yerini edinmeyi başarmış olan şehirler arasında da yer almaktadır. Şehir, kuzey sınırlarında Varto, doğu sınırlarında ise Bulanık, Hasköy ve Korkut ile komşudur.

Muş’ta Gezilecek Yerler

Muş otobüs bileti alarak rahatlıkla ulaşımınızı sağlayarak kültürünü öğrenebileceğiniz şehir, üzüm ve lale üretiminin yanında bu ürünlerin sergilendiği ve geliştirildiği festivaller ile de ilgi çekici bir hal almayı başarmıştır. Oldukça zengin bir tarihçeye sahip olması sayesinde Muş’ta gezilecek yerler de eski dönemlerden kalmıştır. 

Yıldızlı Han: Selçuklu dönemi eserleri arasında yer alan ve o dönemden sonrasında da kullanıldığı bilinen Yıldızlı Han, Muş şehir merkezinde yer almaktadır. Bir kısmı yıkılmış olan Han, kent merkezindeki yukarı çarşı bölgesinde yer almaktadır.

Aslanlı Han: Selçuklu döneminde yapılmış olan bir diğer handır. 1300’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Han’ın yanında, tarihi Alaeddin Bey Çeşmesi ve Alaeddin Bey Camii de yer almaktadır.

Murat Köprüsü: Tarihi olmasının yanında, halen kullanım içerisinde bulunan özel yapılar arasında yer almaktadır. Muş – Varto yolu üzerinde yer alan Murat Köprüsü, 12 göze sahiptir ve toplam uzunluğu 143 metredir.

Surp Garabet Manastırı: Manastır, Muş’a bağlı olan Çengilli Köyü içerisinde yer almaktadır. Zamanında bölgede yerleşmiş olan Hristiyan topluluklar tarafından inşa edilmiştir. Özel yapılar içerisinde yer alan Surp Garabet Manastırı, yılın içerisinde yer alan günleri simgelemesi amacıyla 360 adet farklı odadan oluşturulmuş ve uzun süre boyunca Manastır olarak görev sunmuştur.

Muş’ta Ne Yenir?

Doğal bir üretim merkezi olan Muş’un meşhur yemekleri de natürel yapılarıyla ve tarihsel özellikleriyle dikkat çekmeyi başarmıştır. 

Muş Böreği: Kıymayla ve soğanla harmanlanan harç, ince açılmış hamurun içerisine yayılır. Fırınlanarak pişirilen Muş böreği, daha sonra kızgın yağ ile birlikte taze olarak servis edilir.

Herse: Buğdayın ve kemiksiz etlerin haşlanıp bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve yalnızca Muş’a ait olan bir yemektir. Servis sırasında et ve buğday karışımının üzerine bol miktarda, kızdırılmış yağ dökülmektedir. 

Kırçik: Yine Muş yöresine ait olan yemekler arasında yer alır. Kurutulmuş salatalık kabuklarının, tava içerisinde soğan ve biberle karıştırılıp üzerine özel İşkene isimli sosun dökülmesiyle yenir.

Teter Helvası: Muş ve çevresi yörelerde oldukça sık tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. Oldukça kolay hazırlanan Teter Helvası, her gün rahatlıkla tüketilen pratik yöresel lezzetler arasında yer almaktadır. Özel olarak hazırlanmış olan köy ekmeklerinin pekmezle ıslak hale getirilmesi ve ardından fındık ve kaymak ile bir araya getirilmesi sonucunda oluşturulmaktadır.

 Otogarlar

 Sıkça Sorulan Sorular

Muş otobüs bileti satın almanız aracılığıyla, şehre ülkemizin her yerinden oldukça kolay ve pürüzsüz bir biçime dilediğiniz rahatlıkta ulaşmayı başarabilirsiniz. Muş iline, tren yoluyla Anadolu’yu geçerek çeşitli ekspres trenler aracılığıyla da ulaşım sağlanmaktadır. Aynı zamanda, Muş merkezine oldukça yakın bir konumda olan havalimanı sayesinde, Muş iline Türkiye’nin her yerinden doğrudan olacak bir biçimde uçakla ulaşım sağlamak da oldukça kolay bir hale getirilmiştir. Bu illerimizin tamamından uçakla ve otobüsle ulaşımın mümkün olduğu Muş’a, Van Gölü Ekpresi hattını kullanarak demiryolu ile kolay bir biçimde ulaşım sağlamak da mümkün olmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Muş’un, Ankara’ya uzaklığı 1.015 km 15 saat sürmekte, İstanbul’a uzaklığı 1422 km 21 saat sürmekte, İzmir’e uzaklığı ise 1.563 km'dir ve 22 saat sürmekte.

Muş Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    21 saat
  • İzmir
    22 saat
  • Ankara
    15 saat
  • Adana
    12 saat
  • Bursa
    20 saat
  • Antalya
    0 saat