Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Muradiye Hakkında

Muradiye, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Van iline bağlı en eski ilçelerden birisidir. Muradiye otobüs bileti alarak bu ilçeye ulaşabilir, Muradiye’yi gezme fırsatı elde edebilirsiniz.

Muradiye ilçesinin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 50.247 kişidir. Buradaki halk tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır.

Muradiye ilçenin yüzölçümü 1100 kilometrekaredir. İlçenin rakımı ise 1780 metredir. 

Muradiye ilçesi, sert karasal iklime sahiptir. Bu ilçede, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı oldukça fazladır.

Muradiye ilçesi, 7’si merkez olmak üzere toplam 48 mahalleden oluşmaktadır.

Muradiye’nin Tarihçesi

Muradiye, 5000 yıllık bir geçmişe sahip lokasyondur. Muradiye ilçesi, Cumhuriyet’in ilanına dek iki yerleşim yeri olarak anılmaktaydı. Bu yerleşim birimlerinin isimleri Kandahar ve Bargiri idi. Cumhuriyet’in ilanının ardından bu iki yerleşim biri birleştirilerek Muradiye ismi verilmiştir.

Muradiye ilçesi, 1914 senesinden bu yana ilçelik statüsündedir. Muradiye, 2 Nisan 1918 tarihinde Rus işgalinden kurtarılmıştır.

Muradiye’de Gezilecek Yerler

Muradiye gezilecek yerler şu şekilde sıralanmıştır:

  • Muradiye Şelalesi: Van il merkezine 80 km mesafede yer alan şelale, Muradiye ilçesine 8 km uzaklıktadır. Bendimahi Çayı üzerinde yer alan şelale, Van Gölü’ne dökülmektedir. Su, çok kuvvetli akarak ilerlemektedir. Şelalenin muhteşem bir görüntüsü vardır. 
  • Şeytan Köprüsü: Muradiye Şelalesi’nin ardından, Muradiye ilçesine gelmeden 5 km önce, 500 m ileride bu köprü mevcuttur. Bendimahi Çayı üzerinde yer alan köprünün 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Tek gözlü köprüde, düzgün kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yolu düz olan köprü, günümüze sağlam bir şekilde ulaşabilmiştir.
  • St. Stefanos Kilisesi: İlçe merkezinin 2,5 km batısında yer alan kilise, Kilise mahallesinde yer almaktadır. Aksorik Dağı’nın yamacında bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı kilisenin yüksekliği 12 metredir. 

Muradiye, tarihi açıdan görülmesi gereken bir ilçedir. Muradiye otobüs bileti alarak, Muradiye ilçesine ulaşabilir, bu coğrafyayı gezme şansı yakalayabilirsiniz.

Muradiye’de Ne Yenir?

Muradiye’nin meşhur yemekleri şu şekilde sıralanmıştır:

  • Çatal tatlısı: Yumurta, yoğurt, süt, sıvı yağ ve un malzemeleri ile tatlının hamuru yapılır. Hamur, çatala dolanarak kızgın yağ içerisinde kızartılır. Tatlılar ılındıktan sonra, şerbete batırılır.
  • Murtuğa: Tereyağı, un, yumurta ve tuz malzemeleri ile yapılan bu yemek bir çeşit omlettir. Kavrulmuş un içerisine, çırpılmış yumurta ilave edilerek hazırlanır.
  • Muradiye çorbası: Tavuk, kabak, havuç, arpa şehriye malzemeleri ile hazırlanan bu çorba, terbiyeli bir çorbadır. Servis aşamasında tereyağında nane yakılır, çorbanın üzerine dökülerek servise sunulur. Yöresel bir çorbadır.
  • Tandırda Van balığı: Balıkların karın bölümü temizlendikten sonra, balıklar bulamaç içerisine batırılır. Daha sonra balıklar, kafa kısımlarından tandır içerisine yapıştırılarak pişirilir.
  • Sengeser yemeği: Soğanların ince ince doğranması bu yemeğin lezzetinde önemli bir faktördür. Yemeğin ana malzemeleri soğan ve mercimektir.
  • Helise yemeği: Aşurelik buğday ve tavuk malzemeleri ile hazırlanan bir çeşit keşkektir.

Muradiye, çeşitli yöresel lezzetlere sahip bir ilçedir. Van yöresi ile ortak ögeler barındırır.

Muradiye’ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Van iline bağlı Muradiye ilçesine karayolu ile ulaşım için otobüs yolculuğunu tercih etmek isteyebilirsiniz. Muradiye otobüs bileti alarak, kolayca ilçeye ulaşım sağlayabilir, buradaki tarihi yapıları gezmek için ise şehir içi otobüs ya da dolmuşlardan faydalanabilirsiniz.

Muradiye ilçesinin, Van il merkezine mesafesi 156 kilometredir.

Muradiye ilçesine havayolu ya da demiryolu ile direkt olarak ulaşım alternatifi yoktur. Fakat; bulunduğunuz yerden bu ulaşım yolları ile önce Van il merkezine geçebilir, ardından buradan özel araç ya da toplu taşıma yolu ile ilçeye gelebilirsiniz.