Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Mardin Hakkında

Mardin, birçok tarihi güzelliği ile sizlere güzel bir kültürel gezi sağlayan şehirlerdendir. Buraların güzelliğini görebilmek için Mardin otobüs bileti alıp hemen yolculuğa başlayabilirsiniz. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehir, Suriye’nin sınır komşusudur. Nüfusu 862.727 olan Mardin’in 10 ilçesi vardır. Her ilçesinde farklı farklı güzellikler barındırır. Tarım, hayvancılık ve ticaret sayesinde ekonomik olarak güçlenmektedir.

Mardin’in Tarihçesi

Tarihi çok eskilere dayanan Mardin; Paleolitik Çağ, Cilalı Taş Devri, Kalkolitik Çağ, Erken Tunç Çağı ve Demir Çağı gibi birçok dönemden geçmiştir. Bu yüzden tarihi kalıntılara çok fazla rastlanmaktadır. İlk defa 4. yüzyıl Roma’da ünlü tarihçi Ammianus Mardin’den bahsetmiştir. 640 yılında İslam orduları tarafından ele geçirilince Arap nüfusu artış göstermiştir. 10 ve 11. yüzyıllarda sürekli olarak Mervaniler ve Ukayliler arasında el değiştiren şehir, Osmanlı Dönemi’nde biraz daha rahat bir dönem yaşamıştır. Cumhuriyet Dönemi’nde ise şehir kurulu düzene geçmiş, büyük şehir belediye binası kurulmuştur.

Mardin’de Gezilecek Yerler

Mardin otobüs bileti satın alarak yolculuğa başlayabileceğiniz bu şehir, sizlere tarihin en eski dönemlerini gösterecektir. Mardin’in gezilecek yerleri, antik dönemden günümüze kadar inşa edilen yerler ve doğal güzellikleri ile size eşsiz bir seyahat sunacaktır.

Mardin Kalesi: 10. yüzyılda Hamdaniler tarafından inşa edilen kalenin diğer bir adı Kartal Yuvası olarak bilinmektedir. Milattan sonra 330 yılında Kral Şad Buhari hastalandığı dönem kalede kalmıştır. Kalede kaldığında iyileştiğini fark edince kendisine kale içerisinde bir kasır yaptırıp orada yaşamaya başlamıştır. Tamamen doğal kayalar ile inşa edilmiş bir kaledir.

Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi: Mardin’in Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan kilise, Süryani Katolik Kilisesine ait olup 1986 yılında, Patrikhane ise 1895 yılında inşa edilmiştir. 1995 yılından beri müze olarak ziyarete açılmıştır.

Deryulzafaran Manastırı: Süryanileri temsil ettiği bilinen en eski yapılardan birisidir. Güneş tapınağı olarak inşa edilen manastırın içerisinde yaklaşık 50–60 adet Süryani mezarı yer almaktadır. Manastırın etrafında açan safran çiçekleri, manastırın inşaatında harç renklendirmede kullanılmıştır. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz üç katlı bu manastırın içerisinde, kiliseler ve sergi alanları da yer almaktadır.

Mardin Dara Antik Kenti: Dara Mezopotamya Harabeleri olarak da bilinen antik kent, Oğuz köyünde yer almaktadır ve Mezopotamya dönemindeki en önemli yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini taşır. İçerisinde saray, kale, kilise, tophane, sarnıç ve zindanlar yer almaktadır.

Mardin Evleri: Yazları sıcaktan, kışları soğuktan koruyan yapısı ile dikkat çeken evlerdir. Mazı Dağı’nın güney yamaçlarında bulunmaktadır.

Mardin’de Ne Yenir?

Mardin’in meşhur yemekleri, sizlere eşsiz bir yemek deneyimi sunacaktır.

İrok: Mardin usulü içli köftedir. Kırmızı soğan ve öğütülmüş kişniş ile daha lezzetli hale getirilmiştir.

İkbebet: İçli köftenin daha sağlıklı bir çeşididir. Kızartma sevmeyenler için ayrıca haşlanmış olarak hazırlanır.

Dobo: Bolca et kullanılan Mardin mutfağının en lezzetli yemeklerinden birisidir. Kuzu dolması olarak bilinen bu yemeğin içerisinde bolca sarımsak ve baharatın yanı sıra yoğurt ve çiğ badem de bulunur. Yanında pilav ve haşlanmış sebzeler ile servis edilir.

Accin: İnce bulgur, soğan, kıyma, yumurta ve baharatlar ile hazırlanan bir yemektir. Üzerine tereyağında pişirilmiş yumurta konularak servis edilir.

Harire Tatlısı: Pekmez, un, şeker ve tarçının karışımı ile hazırlanan hafif bir tatlıdır. Üzeri ceviz parçaları ile süslenerek servis edilir.

Mırra: Türk kahvesinin özel versiyonu denilebilir. Ağır bir kahve türü olduğu için, Türk kahvesi fincanlarından daha küçük boyutlardaki fincanlar ile servis edilir. Kahvenin birkaç kere üst üste pişirilmesi ile hazırlanmaktadır.

 Sıkça Sorulan Sorular

Şehir içerisinde taksi ve otobüsler ile kolaylıkla seyahat edebilirsiniz. Mardin otobüs biletini alarak başlayabileceğiniz bu yolculuğu dilerseniz, hava yolu ile de yapabilirsiniz.

Uzun yol sevenlerin karayolu seyahatlerinde; İstanbul-Mardin arası 1.490 km olup ortalama 16 saat, İzmir-Mardin arası 1.453 km ile 17 saat, Ankara-Mardin arası ise 1.029 km mesafe ile 12 saatte sürmektedir.

Mardin Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    21 saat
  • İzmir
    22 saat
  • Ankara
    15 saat
  • Adana
    8 saat
  • Bursa
    21 saat
  • Antalya
    18 saat
  • Trabzon
    15 saat