Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Kurtalan Hakkında

Kurtalan ilçesi, Kürtçe’de “Misirc” şeklinde telaffuz edilen ve Siirt iline bağlı olan bir ilçedir. Kurtalan ilçesini gezmek ve görmek isteyenlerin Kurtalan otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlamaları mümkündür. Kurtalan ilçesi Siirt ili için oldukça önemli bir ilçedir. Zira bu ilçe çok eski zamanlardan beri “medeniyetin beşiği” olarak tanımlanır. Tarihi dokusuyla, gelenek ve göreneklerine olan bağlılığıyla, misafirperverliğiyle ön plana çıkan ilçelerin başında gelir. İlçenin konumu itibariyle kuzeyinde Baykan ilçesi, güneybatısında Hasankeyf ilçesi, doğusunda Siirt il merkezi bulunur. İlçenin arazisi dalgalıdır. HDP himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Baran Akgül, kaymakamı Çağlar Tekin’dir. 2022 itibariyle Kurtalan ilçesinin nüfusu 60592 olarak belirlenmiştir.

Kurtalan'ın Tarihçesi

Kurtalan ilçesinin eski bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilse de ilçeyle ilgili bilgiler sınırlıdır. İlçede tarihi açıdan oldukça önemli kalıntılar bulunmasına rağmen ne yazık ki ilçe tarihi hakkında net bulgular elde edilememiştir. Tarihi kayıtlarda Kurtalan’ın 16. yüzyılın başlarında ortaya çıktığı belirtilir. 1514 yılındaki Çaldıran Muharebesinin ardından Kurtalan’ın Osmanlı topraklarından biri haline geldiği tespit edilmiştir. Geçmişte Kurtalan ilçesinin bulunduğu bölgede farklı aşiretlerin yaşadığı ve bölgenin bu aşiretler tarafından kurulduğu da tahminler arasındadır. 1938 tarihinde adı Kurtalan olarak değişen bölge ilçe statüsüne kavuşarak günümüzdeki son halini almıştır.

Kurtalan'da Gezilecek Yerler

Kurtalan ilçesinde gezmek isteyenler Kurtalan otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler.

Kurtalan ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;

Başur Çayı: Başur köprüsü'nün hemen altında bulunan Başur Çayı, Kurtalan ilçesi için önemli yerlerden biridir. İlçeye ilk kez gelenlerin de ilgisini çeken Başur Çayı, yılın belli zamanlarında hoş bir manzaraya sahip olur.

Bozhöyük: Kurtalan ilçe merkezine bağlı olan köylerden biridir. Kurtalan ilçesi için çok önemli bir köydür. Zira bu köyün oldukça eski bir yerleşim yeri olduğu bilinir. Birçok tarihi kalıntının ele geçirildiği köyde çok önemli tarihi yapılar da bulunur.

Başur Köprüsü: Kurtalan ilçe merkezine bağlı olan Aktaş Köyü'nde yer alır. Köprünün tam olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmese de bulunduğu bölgede yapılan çalışmalar ve incelemeler neticesinde Osmanlı eseri olduğuna dair bazı görüşler vardır. İnşasında moloz taş ve kesme taş kullanılan köprünün mimarisi dikkat çekicidir. Başur Çayının üstünde bulunan köprü, hâlâ aktif olarak kullanılan tarihi bir köprüdür.

Kurtalan'da Ne Yenir?

Kurtalan'ın meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;

Kuzu Büryan Kebap: Yaz aylarında Siirt il merkezinde ve Siirt'e bağlı ilçelerde en sık tüketilen et yemeklerinin başında gelir. Kuzu eti kullanılarak hazırlanan yemeğin hazırlanma süreci oldukça zahmetlidir. Kuzu eti derin bir kuyuya konur ve üstü çamurla kapatılarak bu şekilde pişirilir. Kurtalan ilçesine ve Siirt il merkezine ilk kez gelenlerin en çok ilgisini çeken yemek çeşitlerinden biridir.

Perde Pilavı: Yemeğe alışkın olduğunuz pirinç ve bulgur pilavından farklı olan perde pilavı hem doyurucu hem de lezzetlidir. İç harcı ayrı dış harcı ayrı hazırlanan bu pilav çeşidi Siirt il merkezi de dahil olmak üzere Siirt'e bağlı ilçelerde oldukça meşhurdur. 

Kurtalan'a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Kurtalan ilçesi Siirt il merkezine yakın olan ilçelerden biridir. Kurtalan ilçe merkezi ile bağlı olduğu Siirt il merkezi arasında yaklaşık 30 kilometre mesafe bulunur. Siirt il merkezinden kurtalan ilçe merkezine gitmek üzere şahsi aracıyla, taksile ya da araç kiralayarak yola çıkan bir kişinin ilçe merkezine tahmini varış süresi 35 dakikadır. Kurtalan otobüs bileti alarak Siirt il merkezinden kurtalan ilçe merkezine gitmek üzere yola çıkan bir kişinin tahmini varış süresi bir saattir.