Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Kula Hakkında

Kula, Manisa ilimize bağlı bir ilçedir. Kula ilçesine seyahat etmek için Kula otobüs bileti satın alarak, rahatlıkla ilçeye ulaşım sağlanabilmektedir. Kula ilçesine farklı illerden kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Turistlik açıdan birçok gezilecek ve görülecek yere sahip olan bu ilçemiz, her yaştan misafirlerimiz için de oldukça uygun bir yer olup, tatil planlarına dâhil edilebilir. Konaklama, yeme-içme gibi çeşitli avantajlar sağlayarak günün her saatinde aktif olan ilçemiz siz değerli ziyaretçilerimiz tarafından keşfedilmeyi bekliyor. 

Konum: Kula, Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu bölümünde yer almaktadır. İlçemiz Manisa il merkezine 118 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Demirci, güneyinde Alaşehir, batısında ise Salihli ilçeleri ile komşudur.

Nüfusu: Kula, Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu en yakın tarihli sayımına göre toplam nüfus ( 2021) 43.421 olarak belirlenmiştir. 

Yeryüzü Şekilleri: Kula ilçesi, III. jeolojik zamanda oluştuğundan çevresinde pek çok volkanik dağ bulunmaktadır. Akdeniz iklimi görülmesi sebebiyle Alüyval topraklarda bulunmaktadır. Etrafında alçak tepelerle çevrilmiş, volkanik arazi üzerine kurulmuştur. Yer yer küçük dağlar ve ovaların yanı sıra akarsular, dereler, nehirler ve çaylar da bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 917 kilometrekare, rakımı ise 720 metredir. 

İklimi: Kula ilçesinde, hem Akdeniz hem de karasal iklim görülmektedir. İlçe genellikle yağışlı ve ılımandır ancak bazı yıllarda soğuk ve kurak geçmektedir. İklime bağlı olarak makiler, kuraklığa dayanıklı ve her mevsim yeşil kalabilen bitki türlerine de rastlanılmaktadır. Zeytin, ladin, kocayemiş, karaçam, meşe, defne ve kuşkonmaz da son derece fazladır.

Ekonomi: Ekonomisi tarım, sanayi ve ticarete dayanmaktadır. Topraklar tarıma elverişli olduğundan pamuk, tütün, mısır üzüm ve kiraz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunların yanı sıra tahıl, baklagiller, çeşitli meyveler ve sebze üretimi de yapılmaktadır.

Kula’nın Tarihçesi

Manisa ilinin, Kula ilçesinin tarihi Cilalı Taş Devrine kadar uzanmaktadır. Lidya, Pers, Makedonya, Bergama, Roma, Bizans, Germiyanoğluları (Anadolu Türk Beyliği) ve Osmanlı egemenliğine girmiştir. Lidyalıların en eski yerleşim olan bu bölge 7-11.yy da Bizans döneminde askeri üs olarak kullanılmıştır. Germiyanoğulları beyliğinin egemenliğine girerek bölge hızla Türkleşmeye başlamıştır. Süleyman Şah kızı Devlet Hatunu, Yıldırım Bayezid ile evlendirerek Osmanlı ile akrabalık bağı kurmuştur. Böylece kızı Devlet Hatuna çeyiz hediyesi olarak Kütahya, Tavşanlı ve Simav’ı Osmanlı’ya vermiştir. Kendisi de Kula kasabasına çekilerek burayı beyliğin başkenti ilan etmiştir. Ardından Süleyman Şahın vefatıyla Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun zayıflaması ve I. Dünya savaşının patlak vermesiyle Yunan ve İngilizlerin işgali altında kalmıştır. Halk milli direniş örgütleri ile bu bölgeyi savunmuştur. 1922 tarihinde Başkomutanlık Meydan Muharebesinin kazanılmasının ardından işgal altından kurtarılan bölge milli yönetim altına alınmış olup 1923’te ilçe statüsüne ulaşmıştır.

Kula’da Gezilecek Yerler

Ülkemizin Manisa ilinde yer alan Kula ilçesine, birçok ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Bu ilçemize en kolay ulaşım için Kula otobüs bileti alabilir ve buradaki muazzam yerleri ziyaret edebilirsiniz. Kula gezilecek yerler başlıca şu şekilde sıralanabilir;

Kula Divlit Volkanik Parkı: Kula ilçe merkezinde yer alan parkta çok sayıda lav tünel, lav akıntısı ve hendek bulunmaktadır. Ayrıca parkta yürüyüş ve bisiklet yolu, köprüler de yer almaktadır.

Kula Evleri: Geleneksel Türk evleri olan Kula evleri, 18.yy mimari özelliklerini taşımaktadır. İki katlı inşası yapılan bu evlerin çatıları kiremit ile kaplı olup saçak altlarında süslemeler bulunmaktadır. Geleneksel kula evleri daha çok bahçelidir. Geçmişten günümüze mimari yapısı bozulmadan gelen bu evler ziyaretçilerin ilgi odağıdır.

Kula Kenan Evren Etnografya Müzesi: Türkiye Cumhuriyetinin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Kuladaki doğduğu ev kamulaştırılarak müze olarak hizmete geçmiştir. Ziyaretçilerimiz buradaki müzeyi ücretsiz gezebilirler.

Emir Kaplıcaları: Volkanik patlamalar sonucu oluştuğundan pek çok kaplıca bulunmaktadır. Roma dönemine ait birçok hamam kalıntısı da bulunmaktadır. Kaplıca romatizma, mide rahatsızlıkları, stres bozuklukları ve cilt hastalıklarının tedavisinde oldukça etkili olan kaplıca suları etrafına şifa dağıtmaktadır. Misafirlerimizin hem şifa bulabileceği hem de konaklayabileceği bir kaplıca olması sebebiyle, özellikle kış ve sonbahara sezonunda ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Kula’da Ne Yenir?

Ülkemizde yer alan tüm ilçelerin kendine özgü birçok lezzeti bulunmaktadır. Yöreye has yemek kültürüyle ziyaretçilerini bekleyen Kula ilçesini ziyaret ettiğiniz zaman tatmanız gereken Kula’nın meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir;

Kula Güveci: Güveç yapımında daha çok kuzunun incik kısmı kullanılmaktadır. Soğan, kuzu eti, patates, domates, biber ve baharatlarla harmanlanıp odun ateşinde pişirilmektedir. Sıcak servis edilen bu yemek evde yapılabileceği gibi odun ateşinde de hazırlanmaktadır.

Daablı Ciğer: Ciğer kavurma olarak da bilinen bu yemek kısık ateşte, soğan ve baharatlarla kavrularak sıcak servis edilmektedir.

Kula Peksimeti: Ilık su ile yoğrulan mayalı hamur dinlendirilir. Açılan hamurun içerisine tahin gezdirilir rulo haline getirilir ve pişirilir. Sabah kahvaltılarında çay eşliğinde servis edilebileceği gibi, yumuşacık olması sebebiyle her öğün tüketilebilir.

Peynir Lokması: Diğer lokmalardan pek bir farkı olmayan bu yemeğe yöre halkı lor peyniri ile yapmaktadır. Oldukça kolay ve pratik bu yemek sıcak tüketilmektedir.

Kula’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Manisa ilimizin, Kula ilçesine daha çok kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Özel aracınız ile gidebileceğiniz bu ilçeye, Kula otobüs bileti satın alarak da rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Karayolu ile Manisa ilinden Kula ilçesine 118 km uzaklıktadır. İl merkezinden Kula ilçesine günün her saati sefer düzenlenmektedir. Otobüs ile ulaşım sağlandıktan sonra otobüs firmalarının servisleri tercih edilebilir ya da şehir içi otobüsler ve ticari araç imkânları da sağlanmaktadır. 

Manisa, Kula ilçesine ulaşmak için hava yolunu tercih edecek misafirlerimiz, bulundukları şehrin havalimanından 147 km uzaklıktaki İzmir ilinde bulanan Adnan Menderes Havalimanına ulaşabilirler. Havalimanından ilçeye özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Demiryolu ile ulaşımı tercih etmek isteyen misafirlerimiz TCDD seferleri ile Manisa’ya demiryolu üzerinden ulaşabilirler. Manisa, İzmir’i Anadolu’ya bağlayan iki demiryolu üzerinde yer almaktadır. Bandırma-Balıkesir hattı ile Eskişehir- Uşak hattı Manisa da birleşir ve buradan da İzmir’e ulaşır. İzmir-Afyon-Ankara demiryolu Kula ilçesinin yaklaşık 24 km yakınından geçmektedir. Sağladığı ulaşım imkânı ile en çok tercih edilen ilçeler arasında yer almaktadır.

 Otogarlar