En Ucuz Kozluk Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Kozluk Varışlı Otobüs Biletleri
Kozluk Hakkında
Kozluk ilçesi, Batman ilinin ilçelerinden biridir. Kürtçe adı” Hezo” olan Kozluk ilçesini gezmek isteyenler Kozluk otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler. Kozluk ilçesi, yüksek dağlarla çevrili bir ilçedir. Türkiye İran kara yolunun olduğu güzergahta bulunan Kozluk ilçesinden E-99 Diyarbakır Bitlis karayolu da geçer. 69 köy ve bir beldeden oluşan Kozluk ilçesinde 2 tuğla fabrikası da bulunur. İlçe, sulu tarıma elverişlidir. AK Parti himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Ayhan Eren, Kaymakamı ise Eyyüp Güngör’dür. 2022 yılı itibariyle Kozluk ilçesinin nüfusu 60953 olarak belirlenmiştir.
Kozluk’un Tarihçesi
Geçmişte hareketli bir yerleşim yeri olarak kullanılan Kozluk ilçesinin M.Ö. 8000’li yıllarda ortaya çıktığı düşünülür. Tam olarak hangi tarihte keşfedildiği ve yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmese de ilçede yapılan kazı çalışmalarında elde edilen arkeolojik kalıntılar ilçenin M.Ö. yerleşim yeri olarak kullanıldığını kanıtlar niteliktedir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Muş iline bağlı olan Kozluk ilçesi, daha sonra Siirt'in bir ilçesi haline geldi. 16 Mayıs 1990 yılında Batman'ın il statüsüne kavuşmasının ardından Siirt'ten ayrılan Kozluk, Batman ilinin ilçelerinden biri oldu.
Kozluk'ta Gezilecek Yerler
Tarihi dokusu ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken Kozluk ilçesini gezmek için Kozluk otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlamak mümkündür.
Kozluk ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;
Kozluk Hezo Kalesi: Yalnızca Kozluk ilçesi değil Batman ili için oldukça önemli olan Hezo kalesi, Batman'da bulunan en eski yapılardan biridir. Persler tarafından milattan sonra 416 yılında inşa edildiği saptanmıştır. Dik bir tepenin üzerinde yer alan kale, Kozluk ilçesinde görülmesi gereken yerlerden biridir
Rabat Kalesi: Rabat köyünde bulunan Rabat Kalesi, adını bulunduğu köyden alır. Rabat Kalesinin çevresinde kale hakkında bilgi veren herhangi bir kitabe bulunamadığı için ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak 4. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilir.
İbrahimbey Cami: Oldukça eski bir cami olan İbrahim Bey Camii'nin geçmişte yaşayan Garzan Aşiretine mensup Murtaza Beyi’n oğlu İbrahim Bey tarafından yapıldığı bilinir. Yapılış tarihinin 1705 olduğu saptanmıştır. Çift yollu bir minareye sahip olan caminin mimarisi oldukça dikkat çekicidir.
Kozluk’ta Ne Yenir?
Kozluk’un meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;
Tandır Ekmeği: Yalnızca Kozluk ilçesinde değil Anadolu'nun genelinde meşhur olan tandır ekmeği, oldukça lezzetli bir ekmek çeşididir. Kozluk ilçesinde yapılan birbirinden lezzetli yöresel yemeklerle birlikte yenen tandır ekmeği, ilçeye dışarıdan gelen ziyaretçilerin de ilgisini çeker. Batman il merkezinde ve Kozluk ilçesinde hemen hemen her fırında bulunabilen tandır ekmeği, evlerde de yapılabilir.
Kışlık Dolma: Kurutulmuş patlıcan, biberlik dolma ve yaprakla yapılan kışlık dolma, Türkiye genelinde sevilerek tüketilen yöresel lezzetlerden biridir. Kozluk ilçesi de dahil olmak üzere Batman'da bulunan tüm ilçelerde meşhurdur. Pirinç, salça, kıyma, maydanoz, tuz ve çeşitli baharatlar kullanılarak iç harcı hazırlanan kışlık dolma, ilçeyi ilk kez ziyaret eden insanların da severek tükettiği yemek çeşitlerinin başında gelir.
Kozluk’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Kozluk ilçesinin Batman il merkezine uzaklığı yaklaşık 60 kilometredir. İlçe merkezinin il merkezine fazla uzak olmadığı söylenebilir. Kozluk otobüs bileti alarak il merkezinden ilçe merkezine ulaşım sağlayan ziyaretçilerin ilçeye varış süresi bir saati geçerken özel araçla, taksiyle ya da araç kiralayarak yola çıkan ziyaretçiler bir saat içinde ilçe merkezine varabilirler. Kozluk ilçesi Batman havalimanına da yakındır. Batman Havalimanı'ndan Kozluk ilçe merkezine özel aracıyla gitmeye hazırlanan bir ziyaretçi, yaklaşık 55 dakika içinde havalimanından ilçe merkezine varabilir.
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları
Kozluk
Hava Durumu
Sefer Süreleri
Kozluk
Seferli Otobüs Firmaları