Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Kızılören Hakkında

Kızılören, Türkiye'nin en küçük ilçeleri sıralamasında ilk 10’a giren ve birçok konudan etkilenerek dış göç vermeye alışkın ilçeler arasındadır. En rahat ulaşım kanalı olan karayoluyla Kızılören otobüs bileti alarak ulaşım sağlanabilir ya da çevrelerden aktarmalı olarak hava yolları kullanılarak ilçeye ulaşılabilir.

Ekonomisi daha çok tarım ve tarıma dayalı hayvancılık üzerine kurulu olan bu ilçede tarım alanında sulu tarım çok gelişmediğinden yok buğday arpa haşhaş gibi suya çok ihtiyaç duymayan ürünler yetiştirilmektedir.

Kızılören Tarihçesi

Eski adı Kızılviran olan ilçeye bir dönem tren istasyonlarının gelebilmesi için demiryolu döşenmek istenmiş ancak yerli halk tarafından bu çalışma reddedildiğinden demiryolu getirememiştir. 1969 yılının Eylül ayında belediye sıfatına kavuşmuş 20 Mayıs 1900 tarihinde ise kanunlara uygun şekilde ilçe olarak ilan edilmiştir.

Bölgede yetişen ve son dönemlerde Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan Ayı Gülü ya da Kızıl Lale olarak bilinen Paeonia Officialis ben takip ediliyor. Kızıl Lale'nin Koparılması ya da hasar veriniz durumunda para cezası uygulanıldığı biliniyor.

Kızılören’di Gezilecek Yerler

Kızılören gezdirecek yerler listesi daha çok inanç turizmine uygun noktalardan oluşuyor. Daha çok şehrin içinde olan bu noktalara ulaşabilmek için Kızılören otobüs bileti alarak şehir merkezine gelebilir ve şehir içi halk otobüsleri kullanılarak istenilen yere varılabilir.

Ulu Cami Bahçesindeki Çınar Ağacı: Ulu Cami'nin bahçesinde bulunan koca çınar'ın yaklaşık 550 yaşında olduğu ve Doğu çınarı türüne mensup olduğu belirlenmiştir. Son ölçümlere göre 25 metre yüksekliğinde ve 6,5 metre çapında olan bu ağacın gövde yapısı 3 Ana daldan oluşuyor. 1995 yılında Anıtağaç olarak seçilip Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır.

Kirse Vadisi Endemik Lale: Gülyazı köyünün Kirse Vadisi'nde bulunan endemik bitkilerle bezeli 10.000 metrekarelik alan ziyaretçilerin huzuruna sunuluyor. Ayı Gülü ya da Kızıl Lale olarak bilinen bu çiçek dünya genelinde Adi Şakayık olarak da adlandırılıyor. Koparılması ve zarar verilmesi hafife alınmayacak meblağda para cezası ne neden olan bu alan sadece seyir için tasarlanmıştır.

Kızılören'in Meşhur Yemekleri

Kızılören meşhur yemekleri arasında Afyon'un önde gelen yemeklerin farklı versiyonları bulunuyor. Her ilçede yapılan aynı tarif de olsa hazırlanışındaki farklılıklar ya da küçük nüanslar çok başka lezzetler yaratabiliyor.

Duvaklı Hindi: Hindi üzerine geçecek kadar su eklenerek haşlanmaya bırakılır. Kulak memesi kıvamındaki hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp servis tabağı kadar açılır. Saçta ya da tavada iki yönlü pişirilir. Hindi suyunun içine pişirilen minik ekmekçiler (şepitler) batırılıp arasına pişen hindi eti küçük parçalar halinde konularak sarılır ve servis edilir.

Bütüm Et: Ekmek dilimleri büyüt boyutunda kesilen dana sırt etleri önce ılık suda bekletilerek kanlarından arındırılır. Toprak güveçte üzerine bütün soğan tane karabiber ve su eklenerek çok kısık ateşte yaklaşık 15 saat pişirilir. Pamuk gibi olan etler sıcak sıcak servis edilir.

Kızılören'de Ulaşım Nasıl Sağlanır?

İl merkezine uzaklığı 87 kilometre olan ilçenin ulaşımı, daha çok şehir içinde halk otobüsleri ve özel taksiler tarafından sağlanırken il dışından gelenler için Kızılören otobüs biletleri ya da çevre illerden sağlanabilecek uçak yolculukları tercih edilebiliyor. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na D650 yolundan 41 dakikada ulaşım sağlanırken Denizli Çardak havalimanı için 1 saat 4 dakika karayolu ile aktarma yapmak için zaman ayırmak gerekiyor.

Afyonkarahisar'ın diğer ilçelerinden de Kızılören’e günün her saatinde minibüslerle sağlanan ulaşım için birçok özel hat kurulmuştur.