Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Kilis Hakkında

Kilis, Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde yer almaktadır. Kilis otobüs bileti ile tüm illerden kolaylıkla şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Kent; Suriye ve Gaziantep ile komşudur. Kilis’in güneydoğu ve sınır şeridi taraflarında bağcılık ve zeytincilik fazlası ile gelişmiştir. Tarıma elverişli topraklara sahiptir. Şehrin geçim kaynağını tarım oluşturmaktadır. Tarım ile elde edilen ürünler; pekmez, zeytinyağı ve bulgur üretimi tesislerinde de girdi olarak kullanılmaktadır.

Kilis’in Tarihçesi

Kente yapılan arkeolojik kazılar neticesinde yaşamın, milattan önce 3000 yılına kadar uzadığı belirlenmiştir. Süryaniler, Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yerleşim yeri olarak tercih edilmiştir. 636 yılında Halife Ömer tarafından İslam Devleti topraklarına katılmıştır. Bizans İmparatorluğu ile sınır karakolu olma özelliğine sahip olmuştur. Kent Selçuk ve Memluk devletlerinin himayesi altına girmiş ve 1516 yılında I. Selim önderliğinde gerçekleşen Mercidabık Savaşı ile Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kilis, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngilizlerin ve sonrasında Fransızların işgaline uğramıştır. 7 Aralık 1921’de işgalden kurtarılmıştır. 6 Haziran 1995 tarihinde Türkiye’nin 79. ili olmuştur.

Kilis’te Gezilecek Yerler

Kilis otobüs bileti satın alarak, Kilis gezilecek yerler listenizde bulunan yerleri ziyaret etmeye başlayabilirsiniz.

Akıncı Konağı: Asıl adı Hacı Muhammed Efendi Konağı’dır. 1895 yılında Muhammed Efendi eşi Vuslat hanın için yaptırmıştır. Sonrasında bir bitişik bina daha eklenerek haremlik ve selamlık oluşturulmuştur. Konağın şu an ki sahipleri Akıncı Ailesi olduğundan dolayı konağın adı, Akıncı Konağı olmuştur.

Ravanda Kalesi: Polatlı ilçesine bağlı Ravandan (Belenözü) Köyü’nde yer almaktadır. Surlar ve birbirinden farklı uzaklıklara sahip köşeli ve yarım yuvarlak yapılı burçlar hala ayaktadır. Günümüze kadar ulaşabilen kısım iç kaledir. Kale tarih boyunca şehre hakim olan bütün milletler tarafından kullanılmıştır.

Oylum Höyük: Güney Anadolu Bölgesi’nde yer alan büyük höyüklerden biridir. 460*320 metre ebatlarına sahiptir. Höyük, Türkiye-Suriye arasındaki sınıra hakim bir konumda yer almaktadır.

İbşir Paşa Kasteli: Osmanlı Dönemi’ne ait bir eserdir. Ayna taşının üzerine yerleştirilmiş kalın süslerle çevrili taşa, dört satırlık kitabe yazılmıştır. Kitabeye göre Sadrazam Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Kilis’te Ne Yenir?

Şehir, tarihi dokusunun yanı Kilis meşhur yemeklerine sahip mutfak kültürü ile de sizi kendisine hayran bırakacaktır.

Ekşili Malhıta: Mercimek, pazı ve limon suyu ile pişirilerek, sıcak servis edilen, ekşi tada sahip bir çorbadır.

Lebeniye Çorbası: Nohut, pirinç, kıyma ve yoğurt ile pişirilen çorba, tereyağı ve nane eklenerek servis edilmektedir.

Kilis Tava: Yörede özel günlerde sıklıkla yapılmaktadır. Kuzu zırh kıyması ve biber ile hazırlanarak servis edilmektedir. Kilis’te tava kebabı olarak da bilinmektedir.

Kübbülmüşviyye: Kilis usulü içli köftedir. Bilinen içli köfteden farkı ise iç harcına eklenen iç yağ ve tarçındır. Hazırlanan köfteler tercihe göre kızartılarak ya da fırında pişirilerek servis edilmektedir.

Kilis Kebabı: Patlıcan, biber ve kıyma ile hazırlanan kebaba farklı lezzet veren nar ekşisi ile hazırlanmaktadır.

Teşrübe: Patlıcan ve domatesle hazırlanmakta olup, tırnak pide üzerinde eklenir ve üzerinde sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.

Cennet Çamuru: Kadayıf ve bolca antep fıstığı ile hazırlanmaktadır. Bol şerbetli bir tatlıdır.

 Sıkça Sorulan Sorular

Kilis otobüs bileti satın alarak, ülkemizdeki her ilden karayolu ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Dilerseniz şahsi aracınız ile de kente ulaşım sağlayabilirsiniz.

Üç büyük ilimizden Kilis’e olan mesafeler ve ulaşım süreleri; İstanbul-Kilis arası 1.215 km olup yaklaşık olarak 12 buçuk saat, İzmir-Kilis arası 1.148 km olup 14 saat ve Ankara-Kilis arası ise 763 km ile yaklaşık 8 saattir.

Kilis Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • İstanbul-Avrupa
    19 saat
  • İzmir
    18 saat
  • Ankara
    12 saat
  • Adana
    5 saat
  • Bursa
    17 saat
  • Antalya
    15 saat
  • Trabzon
    15 saat