Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Kavaklıdere Hakkında

Kavaklıdere, Muğla ilimize bağlı bir ilçedir. Kavaklıdere ilçesine ulaşmak için Kavaklıdere otobüs bileti satın alarak, rahatlıkla ilçeye ulaşım sağlanabilmektedir. Kavaklıdere ilçesine farklı illerden kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Turistlik açıdan birçok gezilecek ve görülecek yere sahip olan bu ilçemiz, her yaştan misafirlerimiz için de oldukça uygun bir yer olup, tatil planlarına dâhil edebilirler. 

Konum: Kavaklıdere ilçesi, Ege Bölgesinde yer almaktadır. İlçemiz Muğla il merkezine 52 km uzaklıktadır. Muğla ilinin kuzeyinde ve Aydın iline sınırı bulunmaktadır.

Nüfusu: Kavaklıdere ilçesi, Türkiye İstatistik Kurumunun yapmış olduğu en yakın tarihli sayımına göre toplam nüfus ( 2021) 10.842 olarak belirlenmiştir. 

Yeryüzü Şekilleri: Kavaklıdere ilçesi, yeryüzü şekilleri bakımından dağlık ve engebelidir. İç kesimleri ovalık, kıyıları girintili ve çıkıntılı, toprak yapısı nedeniyle de çok fazla kalkerli yapı bulunmaktadır. Vadi ve su kıyılarında çınar ve söğüt ağaçları bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 81 kilometrekare, rakımı ise 860 metredir. 

İklimi: Kavaklıdere ilçesinde, Ege ve Akdeniz iklimi hâkimdir. Yaz aylarında nem olmaz, kış aylarında ise nem oranı oldukça düşüktür. Yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Kıyıdan iç kesimlere doğru ilerledikçe karasal ilimin etkisi hissedilir ancak iklim çok sert geçmez. Ormanlar gür ve verimlidir. Pek çok kızılçam, ardıç ve sedir ağacı bulunmaktadır.

Ekonomi: İlçede daha çok tarım, hayvancılık, mermercilik, dokumacılık, bakırcılık ve kalaycılık yapılmaktadır.

Kavaklıdere’nin Tarihçesi

Muğla ilinin, Kavaklıdere ilçesinin tarihi Cilalı Taş Devrine kadar uzanmaktadır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe sırasıyla Leleg, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve ardından Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Tarih öncesi devirlerden beri yerleşim alanı olan kentte pek çok arkeolojik kalıntı bulunmuştur. Menteşe, antik çağda da en önemli liman kenti olma özelliği göstermiştir. 11.yy’da Türklerin egemenliğine geçen Bodrum Menteşe Beyliğinin bir parçası haline gelmiştir. İlçe, Kavaklıdere ismini içinden geçen dereden ve etrafında çok sayıda kavak bulunması sebebiyle almıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğunun bir parçası olmuştur. Osmanlının giderek zayıflaması ve I. Dünya savaşına girmesiyle İtalyan ve Yunan işgali altında kalan kent Kurtuluş Savaşı ile tekrar Türk hâkimiyetine girmiştir. Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından 1990 tarihinde ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Kavaklıdere’de Gezilecek Yerler

Ülkemizin Muğla ilinde yer alan Kavaklıdere ilçesine, birçok ulaşım seçeneği bulunmaktadır. Bu ilçemize en kolay ulaşım için Kavaklıdere otobüs bileti alabilir ve buradaki tarihi yerleri ziyaret edebilirsiniz. Kavaklıdere yerler başlıca şu şekilde sıralanabilir;

Bakırcılar Çarşısı: Kavaklıdere’nin geçim kaynağı olan bakıcılık ve kalaycılık faaliyetleri eski zamanlardan beri yapılmaktadır. Bakırdan vazolar, hayvan figürleri, tokalar ve hediyeli eşya sergilenmektedir. 

Yerküpe Mağarası: Eskiden yöre halkı tarafından soğuk hava deposu olarak kullanılan bu mağarada gıda maddeleri saklanmaktaydı. Buraya saklanan ürünler tazeliğini koruduğu için halkın en sık tercih ettiği yerlerden biri haline gelmiştir. Mağaranın içinde bulunan sarkıt, dikit ve damla kayalar ise buraya ayrı bir hava katıyor.

Gökçukur Yaylası: Muhteşem doğası, temiz havası ve sakinliği ile bilinen bu yayla özellikle yaz aylarında piknik ve kamp yapanların ilk tercihi olmaktadır. Bu alanda piknik yapılabileceği gibi kamp, doğa yürüyüşleri de yapmak mümkündür. Çam ağaçları ile kaplı bu yaylada kekik, lale ve mantar türlerine de rastlanmaktadır.  Yerli ve yabancılar için cazip bu yayla çocuklu ailelerin de ziyaret ettiği bir yerdir.

Hyllarima Antik Kenti: Roma döneminden kalma antik kentte çok sayıda sur, sunak, tiyatro ve mezar kalıntıları bulunmaktadır. İlçeye sadece 15 km mesafedeki bu kent ziyaretçilerini bekliyor.

Kamil Ağa Konağı: Geleneksel Türk mimarisini yansıtan konak turizm amaçlı kullanılmaktadır. Konakta kütüphane, mutfak, misafirhane, çalışma odası ve yöresel kıyafetlerin sergilendiği odalar yer almaktadır.

Kavaklıdere’de Ne Yenir?

Ülkemizde yer alan tüm ilçelerin kendine özgü birçok lezzeti bulunmaktadır. Yöreye has yemek kültürüyle ziyaretçilerini bekleyen Kavaklıdere ilçesini ziyaret ettiğiniz zaman tatmanız gereken Kavaklıdere’nin meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir;

Oğlak Yahni: oğlak yetiştiriciliğinin fazla olduğu ilçede oğlak eti ile yapılan yemekler dikkat çekmektedir. Etin yanına nohut, patates ve arpacık soğanların eklenip pişirilmesi ile hazırlanmaktadır.

Mantar Dolması: Kavaklıdere ilçesinin dağlarından toplanan mantarlar ile hazırlanan bu yemek her öğün tüketilebilir. Mantarların üzerin eklenen sebzeler ve patatesle birlikte fırında pişirilir ardından kaşar eklenerek biraz daha pişirilir. Düğünlerde ve bayramlarda sıklıkla yapılan bu yemek en sevilen yemekler arsındadır.

Pazı Sarma: İç harcı yaprak sarması gibi hazırlanmaktadır. Damak zevkine göre etlisi ve zeytinyağlısı da tercih edilmektedir. Yaprak sarmayla kıyaslandığında biraz da ekşimsi olan bu sarma yoğurt eşliğinde de enfes bir tat haline geliyor.

Kavaklıdere’ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Muğla ilimizin, Kavaklıdere ilçesine daha çok kara yolu, hava yolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Özel aracınız ile gidebileceğiniz bu ilçeye, Kavaklıdere otobüs bileti satın alarak da rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Karayolu ile Muğla ilinden Kavaklıdere ilçesine 52 km uzaklıktadır. İl merkezinden Kavaklıdere ilçesine günün her saati sefer düzenlenmektedir. Otobüs ile ulaşım sağlandıktan sonra otobüs firmalarının servisleri tercih edilebilir ya da şehir içi otobüsler ve ticari araç imkânları da sağlanmaktadır. 

Muğla, Kavaklıdere ilçesine ulaşmak için hava yolunu tercih edecek misafirlerimiz, bulundukları şehrin havalimanından, 80 km uzaklıktaki Bodrum-Milas Havalimanından ulaşabilirler. İlçeye, özel araç ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Demiryolu ile ulaşımı tercih etmek isteyen misafirlerimiz TCDD seferleri ile demiryolu üzerinden ulaşabilirler. Sağladığı ulaşım imkânı ile en çok tercih edilen ilçeler arasında yer almaktadır.