Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

İyidere Hakkında

İyidere Rize’ye bağlı ilçelerimiz arasında yer alır. Her tarafının yeşil olmasıyla ve ildeki en uzun akarsu olan İyidere Deresi’ne ev sahipliği yapan ilçeye Maçka otobüs bileti alarak kolaylıkla ulaşım sağlanabilir. Yaklaşık 10 bin kişilik bir nüfusu bulunan ilçede keşfedilecek çok sayıda yer mevcuttur. 

Bölgenin yüzölçümü yaklaşık 25 bin kilometrekare olarak belirlenmiştir. Bölgeye bağlı 8 adet mahalle bulunur. İyidere ilçesi Trabzon’a çok yakındır. Bölgenin batısında ve doğusunda sırasıyla Rize’nin Derepazarı ilçesi ve Trabzon’un Of ilçesi bulunur. Bölgenin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde yine Rize’ye bağlı olan Kalkandere ilçesi vardır. Bölgede denize yakın yerleşim yerlerinde iklim daha iç bölgelere kıyasla daha ılımandır. Bu durum hafta sonlarında sahil bölgelerinin kalabalıklaşmasına yol açar. 

İyidere’nin Tarihçesi

İyidere ilçesinin Miyetos uygarlığı tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Miyetoslular bu yerleşim yerini milattan önce 700 civarında kurmuştur. Miyetoslulardan sonra bölge Roma’nın vilayetlerinden birisi olmuştur. Roma’dan sonra bölge bir süreliğine Bizans’ın, ardından Trabzon İmparatorluğunun olmuştur. Bölgenin bu yıllardaki adı Aspet olarak bilinmektedir. 

İyidere ilçesi 1461 yılında Osmanlı’nın toprakları arasına katılmıştır. Bölgeyi fetheden padişah Fatih Sultan Mehmet’tir. Bölgenin yönetimi Osmanlı’dan sonra Türkiye Cumhuriyeti’ne geçmiştir. İyidere 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 

Son yıllarda bölgeye ziyaretçi çekme amacıyla turizm faaliyetlerine önem verilmiş, doğal güzelliklerin öne çıkarılması hedeflenmiştir. Bu çabalar sonucunda İyidere günümüzde Doğu Karadeniz’i gezenlerin yoğun rağbet gösterdiği bir bölge haline gelmiştir. 

İyidere’de Gezilecek Yerler

Ziyaretçilerin sıklıkla gittiği İyidere gezilebilecek farklı alanlara sahip olmasıyla öne çıkıyor. İyidere otobüs bileti alıp bölgeye ulaşımını sağlayanlar İyidere’de gezilecek yerlerin çoğuna da kolaylıkla gidebilirler. İyidere gezilecek yerler şöyle sıralanabilir: 

Pileki Park Mesire Alanı: Bu mesire alanı tarihi dedğirmenlerin etrafına kurulmuş olmasıyla dikkat çekiyor. Mesire alanının en iç bölgelerinde ünlü Pileki Mağarası yer alıyor. Mesire alanını ziyaret edenler uzun yürüyüş yollarında yürüyüş yapabilir, çardaklarda piknik yapabilir ve doğanın keyfini çıkarabilir. Köprülerden ve bölgenin doğal kayalık yollarından geçerek ulaşılan Pileki Mağarası doğa severlerin yoğun ilgi duyduğu bölgelerden birisi olarak biliniyor. 

Hacı Efendi Camii: Neredeyse bir asırlık tarihe sahip olan bu camii İyidere’nin en önemli kültürel mekanlarından birisidir. Hacı Efendi Camii, 1930’lu yıllarda bölgede yer alan başka bir camiinin yerine yapılmıştır. Camiinin inşasında önceki camiinin özelliklerinin korunması hedeflenmiştir. 

Yalıköy: İyidere’ye yakın köylerden birisi olan bu köy etkileyici doğa manzaralarına sahip olmasıyla biliniyor. Bölgede hala fındık tarımı yapılıyor ve köy hayatı korunuyor. Yalıköy’de balıkçılık yerli halkın önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Köyün doğusunda yer alan bir dağ köye ışık gelmesi amacıyla tıraş edilmiştir. Bu işlemin sonucunda köyde eskiye kıyasla güneşin her gün 15 dk daha erken doğduğu gözlemlenmiştir.  

İyidere’de Ne Yenir?

İyidere mutfağı tipik Karadeniz mutfağı özellikleri gösterir. İyidere mutfaklarında sıklıkla kullanılan başlıca malzemeler kara lahana, mısır ürünleri, kabak, hamsi olarak özetlenebilir. İyidere’nin meşhur yemekleri şu şekilde sıralanabilir: 

Hamsikoli: Hamsili ekmek olarak da bilinen bu yemek salamura hamsiden yapılır. Bir yıl kadar dinlendirilen hamsiye mısır unu, mevsim yeşillikleri ve yağ eklenir. Bu karışım yoğurulup pişirilir. 

Pepeçura: Karadeniz bölgesinin en ünlü tatlılarından birisi olan Pepeçura İyidere halkının da vazgeçilmezleri arasındadır. Bir çeşit üzüm muhallebisi olan Pepeçura bölgeye gidenlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzettir. 

İyidere’ye Ulaşım Nasıl Sağlanır? 

Bölgeye ulaşım çoğunlukla Rize’den sağlanır. Türkiye'nin dört bir yanından tren, uçak, otobüs ile Rize'ye giden ziyaretçiler sonra İyidere'ye geçebilir. Rize şehir merkezinden minibüs, otobüs, dolmuş gibi seçeneklerle İyidere’ye gidilebilir. İyidere ziyaretçilerinin sıklıkla tercih ettiği diğer bir yol ise İyidere otobüs bileti alarak otobüs ile bölgeye gitmektir. Bunlara ek olarak özel araçla da İyidere'ye gidilebilir. 

İyidere Hava Durumu

Sefer Süreleri

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır