Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

İskilip Hakkında

İskilip Çorum’a bağlı tarihi geçmişi ile bilinen etrafı dağlar ile çevrili bir ilçedir. İskilip’e bağlı 64 köy vardır. Bitki örtüsü, tarihi yapıları ve mimarisi ile ilgileri üzerine çeken otantik bir havası vardır. Yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlı olan bir iklime sahiptir. 

İç Anadolu’nun karasallığı ve Karadeniz’in ılımanlığından payını almıştır. Bu anlamda bir geçiş özelliği taşır. Çorum’a 56 km uzaklıktadır. Paflagonya tarihine bağlı kitaplarda İskilip Asklepios olarak nitelendirilmiştir. Sağlık ilahı manasına gelen bir isimdir. 

Araştırmacılar İskilip’i Müze Kent olarak tanımlamıştır. İskilip otobüs bileti alınarak İskilip’e gidip bu eşsiz kültürü tanımak mümkündür. İklim çeşitliliği bakımından da zengin olması hem sosyal yaşantılarını hem de mutfak kültürlerini etkilemiştir.  

İskilip’in Tarihçesi 

Çeşitli kaynaklarda İskilip’in MÖ 3000 yılında var olduğuna dair belgeler vardır. Hititlerin Anadolu’ya geldiği bu dönemde İskilip’in varlığı bulunmaktaydı. Yıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapan İskilip Roma ve Bizans döneminde de varlığını göstermekteydi.

Jeoekonomik ve jeostretejik açısından önemli olan bu kent Roma döneminde seçkin bir yerleşim alanı olarak yerini almıştır. Roma dönemine ait eserler günümüze kadar ulaşmıştır. İskilip Roma İmparatorluğu’nda olduğu gibi Bizans İmparatorluğunda da önemli bir konuma sahip olmuştur. 

1000 yıllık Bizans hakimiyetinden sonra Danişmentliler bölgeyi almıştır. Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu Selçuklularının egemenliğine girmiştir. Son olarak da Osmanlı İmparatorluğu tarafından alınmıştır. Anadolu Selçuklularının bölgeyi alması ile Müslümanlaşmış ve İskilip adı ile anılmıştır.

İskilip’te Gezilecek Yerler 

Tarihi dokusu ve ilginç mimarisi ile İskilip gezi amaçlı sıklıkla tercih edilen yerlerden biridir. turistler İskilip otobüs bileti alarak bu tarihi ilçede eğlenceli vakit geçirebilirler. İskilip’te gezilecek yerler şu şekildedir:

İskilip Kaya Mezarları: İskilip ilçe merkezinde bulunan bu yapılar 100 metre yüksekliğindeki bir tepe üzerine kuruludur. Roma Dönemi’nden kaldığı bilinir. İki sütunlu girişi ve kayadan oyma aslan figürlerinden dolayı dönemin önemli kişilerinin mezarı olduğu düşünülür. 

İskilip Kalesi: İlçe merkezinde bunan bu kalenin tarihlendirmesi Osmanlı Dönemi’nde olmuştur. Üç tarafı kayalık olan İskilip Kalesi’ne giriş ve çıkış sadece kuzey-batı yönünden yapılır. Bu kalede Roma Dönemi’ne ait kaya mezarları vardır. 

İskilip Yaylaları: İskilip’in kuzeyinde yer alan bu yaylalar bitki örtüsü çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Sarıçam, karaçam, köknar ve meşe gibi ağaçların yoğunlukta olduğu İskilip yaylalarında piknik yapılabilir. Bu yaylalar Elmabeli-Beşoluk, Çiçekli, Demirbükü ve Yaylak yaylaları olarak bilinir. 

İskilip’te Ne Yenir? 

İskilip tarihi dokusu ve zengin bitki örtüsünün yanında lezzetli yemekleri ile de ön plana çıkar. Birçok lezzeti bulunan İskilip yemekleri genelde yöresel ürünlerden yapılır. İskilip’in meşhur yemekleri listesinde bulunan yemekler şunlardır:

İskilip Dolması: İskilip’e özgü olan bu dolma hem bölgede hem de ülkede çok fazla tüketilen bir dolmadır. Doğal zeytinyağları ile yapılan bu dolmanın en orijinal hali genellikle köylerde yapılır. Aynı zamanda hem İskilip hem de Çorum lokantalarında bu dolmayı bulmak mümkündür. 

Yaprak İçi Aşı: İskilip ve Çorum’da yoğun olarak tüketilen bu lezzeti lokanta veya restoranlarda bulmak mümkün değildir. Yalnızca evlerde yapılan bu yemek kış aylarının vazgeçilmezidir. Nohut, yarma, börülce, bakla ve yeşil mercimekle yapıldıktan sonra içerisinde tiritli et suyu konur. Bu bakımdan protein deposu olma özelliği taşır. 

Sırık Kebabı: Bölgede yoğun olarak tüketilen et ürünlerinden yapılan bir kebap türüdür. Eşkıya kebabı olarak da adlandırılır. Genellikle 4-6 aylık küçükbaş hayvanlardan yapılır. Lezzeti ve pişirme teknikleri ile en çok tercih edilen kebaptır. 

İskilip’e Ulaşım Nasıl Sağlanır? 

İskilip otobüs bileti ile İskilip’e kolay bir şekilde gidilebilir. Birçok farklı ulaşım alternatifi olan İskilip’e Çorum’dan 49 dakikada gidilir. Otobüs biletinin yanında ilçenin her noktasına giden minibüs ve dolmuşlar da vardır. 

Havayolunu kullanmak isteyen Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan Amasya Merzifon Havalimanı’nı kullanabilir. Havalimanından özel araç veya dolmuşlar ile İskilip’e ulaşım sağlamak mümkündür. Bölgenin yapısından dolayı İskilip’e ulaşım oldukça kolay yapılabilir. 

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır