Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

İpsala Hakkında

İpsala, Marmara’da Edirne iline bağlı bir ilçedir. İpsala otobüs bileti alarak, İpsala’yı keşfedebilir, ilçenin tarihi dokusuna şahit olabilirsiniz.

İpsala’nın yüzölçümü 753 kilometrekaredir. İlçe sınırları ise şu şekildedir:

  • Kuzeybatısında Meriç
  • Kuzeydoğusunda Uzunköprü
  • Doğusunda ve güneyinde Keşan 
  • Güneybatısında Enez 

İpsala’ya karasal iklim hakimdir. Gece ile gündüz arasında oldukça sıcaklık farkı vardır. Yağışlar kış ve bahar aylarında gerçekleşir. Yazın bu lokasyonda nem fazladır. 

Yunanistan hudut sınırında, İpsala sınır kapısı vardır. İpsala’nın Edirne il merkezine uzaklığı 108 kilometredir.

İpsala nüfusu 2020 yılı itibarı ile 26.796 kişidir. İlçede pek çok tarım ürünü yetişiyor. Bunların başında ise pirinç geliyor.

İpsala’nın Tarihçesi

İpsala, çok eski bir yerleşim yeridir. Buraya ilk olarak MÖ 4000 yıllarında Trak kavimleri gelmiştir. Traklar, Meriç havzasının orta ve aşağı kısımlarına yerleşmiştir.

Pers İmparatoru, İpsala ilçesinin de yer aldığı bölgeyi topraklarına eklemiştir. Pers İmparatorluğu’nun zayıflama döneminde, Traklar birleşerek bir isyan çıkarmış ve başkenti İpsala olan bir Trak Devleti kurmuşlardır.

1356 senesinde, Gazi Evrenos Bey tarafından İpsala ele geçirilmiştir. Osmanlı ordusu için bu lokasyonda at yetiştirilmiştir. 

İpsala ilçesi, İbriktepe’ye bağlı bir nahiyeyken, 1928 senesinde kaza haline gelmiştir.

İpsala’da Gezilecek Yerler

İpsala gezilecek yerler şu şekildedir:

  • Sultan I. Murat Camii: Sultan I. Murat Paşa tarafından yapımı başlatılmış olan bu cami, sultanın Kosova Savaşı sırasında şehit düşmesi nedeniyle yarım kalmış bir camidir. Tek minareye sahiptir.
  • Su Kemerleri: Osmanlı yığma taş işçiliğinin örneğini taşıyan bu yapı gösterişli bir tarihi yapıdır. Günümüze yalnızca bir tanesi ulaşabilmiştir.
  • Gala Gölü Milli Parkı: Enez ve İpsala ilçeleri arasında yer alan bu göl, “Trakya’nın kuş cenneti” olarak adlandırılıyor. Göl, 150’den fazla kuş çeşidine ev sahipliği yapıyor. Yürüyüş, fotoğrafçılık, bisiklet ve piknik gibi aktiviteler için oldukça uygun bir yerdir.
  • Alaca Mustafa Paşa Camii: Alaca Mustafa Paşa tarafından kesme taştan inşa edilmiş bir yapıdır. 
  • İpsala Şehitlik Anıtı: 2018 senesinde İpsala Meslek Yüksekokulu önüne inşa edilen anıt, ilçe dışından da rahatlıkla görülebiliyor.

İpsala, tarihi yapısı ve kültürel zenginliği ile, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir ilçedir. İpsala otobüs bileti alarak, ilçeyi keşfedebilirsiniz.

İpsala’da Ne Yenir?

İpsala’nın meşhur yemekleri şu şekildedir:

  • Gözlü akıtma: Sulu hamur mayalanmaya bırakılır. Ardından kepçe aracılığı ile kızgın yağ üzerine dökülerek pişirilir. Gözlü akıtmaya krep de deniliyor. Tereyağı, bal ya da şeker sürülüp, rulo haline getirilerek yeniliyor.
  • İnce akıtma: Mayalı hamur hazırlanır. Ardından kepçe ile kızgın yağın üzerine ince olacak şekilde yayılır ve pişirilir. Pişirildikten sonra av ördeği ya da kaz etleri haşlanarak ve sonrasında lime lime edilerek akıtmaya serpiştirilir. Akıtmaların üzerine etlerin haşlandığı sıcak su dökülür. Yemek, havuç dilimi şeklinde kesilip, bu şekilde servis edilir. 
  • Gözleme: Maydanoz ve dereotu ile karıştırılan peynir, yufka üzerine eklenir ve yufka bohça şeklinde katlanır. Tavada az yağ ile kızartılır. Sıcak servis edilir. Gözleme, genelde ayran ile birlikte servis edilir. 

Yukarıda sıralandığı üzere, İpsala’da pek çok yöresel lezzet mevcuttur. Bu coğrafyaya giderseniz, bu lezzetleri mutlaka denemelisiniz.

İpsala’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Edirne iline bağlı olan İpsala’ya İpsala otobüs bileti alarak ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. İpsala ilçesine her şehirden düzenli olarak otobüs seferleri yapılıyor. İpsala ilçesini keşfetmek için ise, ilçede aktif olarak seferleri olan halk otobüsleri ya da dolmuşları rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İpsala ilçesinin, Edirne il merkezine uzaklığı 108 kilometredir.