Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Hayrabolu Hakkında

Hayrabolu, Trakya Bölgesi'nin    yerleşik hayata ilk geçen kısımlarından biridir. Gerek coğrafi konumu gerek tarihi özellikleri gerekse sanayi kuruluşları ile Hayrabolu otobüs biletleri kullanılarak ilçeye gelinip sirkülasyon oluşturuluyor. Ekonomik açıdan sanayi tesislerine ve limana yakın oluşu sayesinde büyük gelir sağlayan Hayrabolu bölgenin neredeyse en verimli topraklarına sahiptir. 

Sulama açısından sıkıntı çekilmemesi bünyesinde barındırdığı 14 sulama göleti ile ve topraklarından geçen akarsularla bağlantılıdır. Kış mevsiminde bol yağış ve düşük dereceler görülürken yazları nispeten daha az yağışlı ve sıcaktır.

Geniş bir Plato gibi görünse de diğer yer tepelerin ve engebelerin bulunduğu arazinin %60'ı ovadır.

Hayrabolu'nun Tarihçesi

Kuruluşu ile ilgili birçok efsane anlatılan Hayrabolu, Trakya’nın Türkler tarafından 1358 yılında fethedilişi ile Türk tarihine girmiştir. Bir dönem Romalılar tarafından iptal edilse de Sultan ı Murat tekrar ele geçirmiş ve toprakları kesin olarak Türk topraklarına çevirmiştir. Bu topraklar fethedilirken yörüklerden destek alınmış ve Yörük beyleri bu yöreye yerleştirilmişlerdir. Topraklar tamamen güvenli hale geldiğinde Anadolu Türkleri iskân politikası ile bu bölgeye yerleştirilmiş ve buranın da Türkleştirilmesi sağlanmıştır.

1829 yılına kadar barış içerisinde yaklaşık 6 asır geçilen Hayrabolu 1829'da Ruslar tarafından işgal edilmiş 1912'de Bulgarların saldırısına uğramış ve 1914 yılında Yunanlılar tarafından ele geçirilmiştir. 

İdari anlamda da dalgalanmalar yaşayan Hayrabolu, 1839'da Tekirdağ'a, 1866'da ise Lüleburgaz’a bağlanmıştır. 1847'de kaymakamlık kurulurken 1868 yılında ise ilçe niteliği kazanmıştır. 1924'te Tekirdağ'ın il olmasından sonra Hayrabolu’da Tekirdağ ilçesi olarak kayıtlara geçmiştir.

Hayrabolu'da Gezilecek Yerler

Hayrabolu incelendiğinde, yapımına en çok ilgi gösterilen ve mimarisine önem verilen eserler genelde camilerdir. Hayrabolu gezilecek yerler araştırıldığında ise yine ünlü camilerin isimleri ile karşılaşılacaktır. Birçok kültürü misafir eden topraklar turistik açıdan da çeşitli kültürden ziyaretçilerin Hayrabolu otobüs bileti alarak ilçeye geldikleri bilmiyor.

Hacılar Köprüsü: Vali olarak görev yapan Ahmet Bey tarafından yaptırılan Hacılar Köprüsü 1859 yılında Tekirdağ yolu üzerinde inşa edilmiştir. Köprünün altı gözü bulunur ancak yapımında 2 yıl sonra yıkılmış ve 1861'de yeniden inşa edilmiştir. Sağlam yapıdaki köprü günümüzde hala kullanılıyor.

Sarbanı Ahmed Türbesi: Ahmet'i, Kaygusuz, Sarman, Şeyh Ahmet Sarban ve daha birçok farklı isimle bilinen zat Hayrabolu doğumludur. Kanuni Sultan Süleyman'ın çıktığı Irakeyn Seferi’nde deveci başı olarak çalıştığı için ona Sarban Ahmet denildiği biliniyor. Aynı zamanda şair olan Sarban Ahmet şiirlerinde Kaygusuz mahlasını da kullanmıştır.

Hayrabolu'da Ne Yenir? 

Hayrabolu meşhur yemekleri direkt kendi adını taşıdığından fazla araştırmaya gerek kalmadan karşımıza çıkabiliyor

Hayrabolu Köftesi: Sığır eti ve dana etinin karışımından oluşan 1 kiloluk et ve bir avuç bayatlamış ekmek karıştırma kabına alınır. Üzerine bir küçük soğan ve bir diş sarımsak rendelenerek eklenir. Lezzetlendirmek için kimyon, tuz, pul biber, karbonat eklenerek mümkün olduğu kadar çok yoğurulur. İmkân dahilinde ise bir gece bekletildikten sonra kömür ateşinde ya da ızgarada küçük köfteler hazırlanarak pişirilir. 

Hayrabolu Tatlısı: Tuzsuz peynir makineden ya da elle ezilerek yumuşatılır. 8 tane yumurtanın ikisinin akı hariç bütün yumurtalar kırılır ve üzerine un, irmik, karbonat eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapılarak yağlanmış tepside 45 dakika kadar pişirilir ve kaynamakta olan şerbetin içine atılır. 20 dakika kaynatıldıktan sonra sıcak servis edilir.

Hayrabolu'da Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Tekirdağ il merkezine 56 kilometre mesafede olan Hayrabolu’da en çok tercih edilen şehir dışı ulaşım Hayrabolu otobüs bileti alınarak karayolundan sağlanan toplu taşıma ulaşımıdır. Hava yolu ulaşımı tercih edilmek istendiğinde yaklaşık bir buçuk saatte Çorlu Havalimanı’ndan birçok ile ulaşım sağlanabiliyor.

Şehir içi ulaşımda iyi ayarlanmış ve belli periyotları olan halk otobüsleri tercih ediliyor.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır