Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Halfeti Hakkında

Halfeti, Şanlıurfa'nın sular altında kalışı ile bilinen ilçesidir. Türkiye genelinde hatta dünyada birçok gezgin tarafından merak edildiğinden özellikle bahar aylarında yüzlercesi Halfeti otobüs bileti alarak ilçeye akın ediyor.

 Sanayi açısından yeteri kadar gelişmediğinden ilçede daha çok tarım ve hayvancılık yapılıyor. Sanayinin gelişmeme sebeplerinden biri ise bu alana çok fazla talep olmadığından kâr marjının düşmesi ihtimaline karşı yatırımların daha çok Birecik ve diğer ilçelerde yapılıyor olmasıdır.

Halfeti'nin %80'ini sular altında bırakan Birecik Barajı sonrasında bu yöre saklı Cennet ve kayıp kent güzellemeleri ile anılıyor. Halfeti, dünyada 208 şehrin sahip olduğu Cittaslow yani Sakin Şehir unvanını kazanmıştır.

Halfeti'nin Tarihçesi

Halfeti'nin, milattan önce 815'te III. Salmanassar tarafından kuruldu düşünülüyor. O dönem Şitamrat olarak bilinen yerleşim yerinde aralarında Asurlar, Medler, Persler, Makedonlar, Selevkoslar, Partlar ve Hititlerin bulunduğu birçok medeniyet gelmiş, geçmiştir. 

Asırlar boyunca birçok kez el değiştirdikten sonra Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı devleti tarafından ele geçirilmiştir. Sınır özelliğini kaybeden Halfeti, 1800'lü yıllarda hane sayısının rakamlara düşmesi ile birlikte Fırat'ın karşı sahiline taşınmış ve günümüzdeki Halfeti yerleşim yeri inşa edilmiştir. 

1926'ya kadar Birecik’e bağlı kalan Halfeti, 1954 yılında kanunlara uygun şekilde ilçe ilan edilmiştir.

Halfeti'de Gezilecek Yerler

Son yıllarda hem tarihi hem de turistik açıdan ilgi gören Halfeti otobüs biletleri hem tarih meraklılarının hem de doğa aşıklarının rotalarını çevirdikleri noktalardan biri oldu. Halfeti gezilecek yerler listesi Bir hayli kabarık olduğundan hepsini bir günde gezemeyeceğinizi bilmelisiniz.

Rum Kale: Eski Halfeti’nin sular altında kalan kısmında olduğundan kaleye ulaşım teknelerle sağlanmaktadır. Milattan önce 9 yüzyılda yapıldığı düşünülen Yapı birçok savaşa tanıklık etmiş ancak hala ayakta durmayı başarmıştır. Mimari olarak Bizans ve Ermeni kültürünü yansıtan binlerce yıllık mekâna giriş ücretsizdir.

Aziz Nerses Kilisesi: Rum Kale’nin güneyinde bulunan kilisenin 1173 yılında yapıldığı biliniyor. Mimarinin kim olduğu bilinmese de yapısında gotik akımı bulunduruyor.

Asma Köprü: Fırat Nehri üzerinde bulunan asma köprü, yöre halkı tarafından Halfeti Gerdanı olarak da adlandırılabiliyor. Bir hayli uzun yapısı ile asma köprü özellikle fotoğraf çekimlerinde muhteşem görüntülere sahne oluyor.

[18:34, 30.01.2023] GoncA: Halfeti'de Ne Yenir?

Şanlıurfa'nın diğer ilçelerinin etli ve ağır yemekleriyle kıyaslandığında Halfeti meşhur yemekleri daha hafif ve

Halfeti'de Ne Yenir?

Şanlıurfa'nın diğer ilçelerinin etli ve ağır yemekleriyle kıyaslandığında Halfeti meşhur yemekleri daha hafif bir yapıdadır. Her yıl düzenlenen Halfeti Meyve Yemekleri Festivali dolayısıyla bu tarifler tüm Türkiye'ye duyuruluyor. 

Kırmızı Erik Dolması: Dolmalık fıstık ince kıyılmış soğan, baharatlar ve pirinç zeytinyağında kavrulduktan sonra üzerine sıcak su eklenerek iyice pişmesi sağlanır. İç harç hazırlandıktan ve soğuduktan sonra kaşık yardımıyla içleri oyulan kırmızı eriklerin içine doldurulur ve üzerine geçmeyecek kadar sıcak su eklenerek pişirilir.

Yenidünya Kebabı: Yağlı kıyma, sarımsak, baharat, nar ekşisi ve zeytinyağı ile bir köfte harcı yoğurulur. Ortadan kesilen ve çekirdekleri ayıklanan yeni dünyaların arasına ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlanarak 2 yarım yeni dünyanın arasına dizilecek şekilde bütün malzemeler kullanılır. 30 dakika boyunca fırında pişirilip servis edilir.

Halfeti'de Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Şanlıurfa il merkezine 121 kilometre uzaklıkta olan Halfeti, turizm meraklılarının rota planlarında uğrak noktadır. Bu yöreyi bir günde gezip bitirebileceğinizi düşünüyorsanız Halfeti otobüs bileti rezervasyonunuzu tarih opsiyonlu olacak şekilde almalısınız. 

Hava yoluyla ulaşım sağlamak niyetindeyseniz Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman havalimanlarını kullanarak ilçeye ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda neredeyse her yere halk otobüs seferlerini bulabilirsiniz.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır