Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Gönen (Isparta) Hakkında

Gönen Isparta iline bağlı bir ilçedir. Isparta merkeze 25 km uzaklıkta olan Gönen'in yüzölçümü 372 kilometre karedir. 1050 metrelik bir rakıma sahiptir. Tınaz tepesinin yamacına kurulmuş olan bu ilçenin büyük bir yüksekliği vardır.

 Gül toplama mevsiminde halk Güneykent'e geçer. Burada gül toplayan yerli halk kendi gül yağını üretme şansına sahiptir. Bu şanstan sadece yerli halk değil turist ve ziyaretçiler de faydalanabilir. 

Gönen otobüs bileti alınarak ilçeye gelinerek gül toplama faaliyetlerine katılabilir. Güneykent kasabası Gönen'e 13 uzaklıktadır. Isparta'nın en güzel güllerinin yetiştiği bu kasaba gül mevsiminde oldukça hareketlidir. 

Gül toplama mevsiminde Uzak Doğu ülkelerinden birçok turist gelerek gül toplayarak eğlenceli vakit geçirir.  Isparta'nın en güzel ilçelerinden olan Gönen tarihi dokusu ile de dikkat çeker.

Gönen’nin Tarihçesi

Gönen'in büyük bir tarihi geçmişi vardır. Milattan önce 3000-1200 yılları arasında kurulduğu düşünülmektedir. Gönen sınırları içerisinde bulunan Gönen höyük ve Senirce höyüğün Tunç devrinden kaldığı düşüncesi hakimdir. 

Şimdiki Gönen ilçesi civarında olan Conana kentinin Roma döneminden kaldığı düşünülmektedir. Ancak bu kent hakkında pek bir bilgi yoktur. 1182 döneminden önce Gönen ve Keçiborlu Selçuklu egemenliğine girmiştir. 

Isparta çevresi ise 1204 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıçarslan tarafından fethedilmiştir. Bu fetih ile çevrenin Türk hakimiyetine girmesi Selçuklu hakimiyeti tamamlanmıştır. 1301 yılında Hamitoğulları Beyliği'nin hakimiyetine girmiştir. Gönen civarı 1380 yılında tam anlamıyla Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Gönen’de Gezilecek Yerler 

Gönen tarihi dokusu ile de dikkatleri üzerine çeken bir yerleşimdir. Eski dönemlerden kalma höyükleri ile birçok ziyaretçi çeker. Gönen otobüs bileti alınarak bu höyükler ziyaret edilebilir. Gönen'de gezilecek yerler tarihe meraklı kişilerin ilgisini çekecek niteliktedir. 

Yunus Emre Türbesi: Gönen'in Doğu tarafında bulunan bu türbenin etrafı çam ağaçları ile kaplıdır. Yunus Emre'nin mezarı olduğu düşünülse de bu konuda kesin bir bilgi yoktur. Yunus Emre sevenleri Gönen'in Pazar Mahallesi'nde Manastır denilen bölgede bulunan türbeyi Yunus Emre ve Taptuk Emre'ye mal etmişlerdir. Türbede olduğuna inanılan isimler şunlardır: Yunus Emre, Taptuk Emre, Buharalı Sinan Efendi ve Şeyh Saadettin Efendi'nin olduğuna inanılır. Her sene Haziran ayında Yunus Emre şenlikleri düzenlenir ve aşureler yapılarak dağıtılır.

Güneykent: Gülleri ile meşhur bu kasaba Isparta'nın en çok ziyaretçi alan yerlerinden biridir. Dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçiler gülleri toplayarak kendileri için gül yağı yaparlar. Bir panayır ve piknik alanına dönüşen Güneykent gül toplama mevsiminde oldukça hareketlidir. Gül toplarken söylenen şarkılar ve yapılan danslar ile eğlenceli zaman geçirilebilir. 

Sinan Dede Türbesi: Bu türbe Gümüşgün köyünde bulunur. Sekizgen olarak inşa edilen bu türbenin içi kontrplak şeklinde imar edilmiştir. Çatısının tavanı Marsilya tipi taşlar ile örtülüdür. Türbenin dört tarafında bulunan pencereler altta dikdörtgen üste ise daha küçük yapıdadır. Alt pencerelerden bazıları kapatılmıştır.

Gönen’de Ne Yenir?

Gönen'in lezzetleri birbirinden farklı ve çeşitlidir. Sebze, et ve balık ile yapılan bu yemekler her ziyaretçinin sevebileceği niteliktedir. Gönen'in meşhur yemekleri genellikle bölgede yetiştirilen ürünler ile yapılır. 

Sazan Dolması: Sazan dolması bulgur veya pirincin kavrularak balığın içine konması ile yapılır. Büyük yapılı bir balığın içerisine kızartılmış bulgur ve baharatlar ile yapılan pilav doldurulur ve dikilir. Üzerindeki derisi alınan balık güzelce soslandıktan sonra fırına verilir. Fırında 2 saat pişen balık yemeğe hazır hale gelir.

Sırma: Bir kilo erik alınır. Alınan erikler tencerede kaynatılır. Kaynadıktan sonra ezilen erikler kevgir yardımıyla süzülür. Dediklerin posası alındıktan sonra süzülen taraf marmelat haline getirilir. Geniş bir tepsi içine alınan marmelat bir kaşık yardımı ile tepsinin her tarafına yayılır. Birkaç gün tepside bu şekilde kaldıktan sonra alınır ve katlanarak serin bir yerde bekletilir.

Fırın Kebabı: Isparta'nın en meşhur yemeklerinden olan fırın kebabı kuzu eti ve ince pide ekmeği ile yapılır. Yapımı uzun süren ancak lezzeti ile kendine hayran bırakan fırın kebabı Gönen'e yolu düşen herkesin denemesi gereken bir yemektir. Isparta yöresel yemekleri içerisinde önemli bir yeri vardır. Ya süt kuzusu ya da oğlak etiyle yapılır. İnce pide ekmeği üzerinde servis edilir. Pamuk gibi bir kıvamı olan bu eti mutlaka deneyimlemek gerekir.

Gönen’e Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Gönen ulaşım anlamında kolay ulaşılabilir bir ilçedir. Isparta merkeze yakın olması ulaşımın rahat yapılmasını sağlamıştır. Isparta merkezden Gönen'e sürekli giden dolmuşlar vardır. Bunlarla beraber ticari taksiler ve otobüs ile de ulaşım sağlanabilir. Gönen otobüs bileti alınarak bütün şehirlerden Gönen'e gidilebilir. Bunun yanında ilçenin içinde de ulaşım hızlı ve rahat bir şekilde yapılır.

Gönen'e havayolu ile ulaşım sağlamak isteyen tatilciler için Isparta havalimanı tercih edilebilir. Bu havalimanının Gönen'de olması Gönen'e ulaşım anlamında önemlidir. Gönen ile havalimanı arası 16 kilometredir. Bu mesafe 21 dakikada gidilebilir.

SSL
Kredi kartı bilgileriniz 256Bit SSL güvenlik sertifikası ile korunmaktadır.
Visa MasterCard Troy!

Copyright 2024 © Heybilet.com Tüm Hakları Saklıdır