Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Gevaş Hakkında

Gevaş, Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde yer alan Van iline bağlı 12 ilçeden biridir. Gevaş otobüs bileti alarak, ilçeye kolayca ulaşabilir, Gevaş’ı gezme fırsatı yaratabilirsiniz.

İlçenin 727,5 kilometrekarelik yüzölçümü vardır. Gevaş’ın denizden yüksekliği ise 1750 metredir. 

2020 yılı itibarı ile Gevaş ilçesinin nüfusu 28.242 kişidir. 

Gevaş ilçe sınırları ise şöyledir:

  • Doğusunda Gürpınar ilçesi
  • Batısında Bitlis iline bağlı Hizan ve Tatvan ilçeleri
  • Kuzeyinde Van Gölü
  • Kuzeydoğusunda Edremit ili
  • Güneyinde Çatak ilçesi
  • Güneybatısında Bahçesaray ilçesi

Gevaş ilçesinin, Van il merkezine uzaklığı 40 kilometredir. İlçe, Artos Dağı eteklerine kurulmuş olup, en önemli turistik lokasyonu, sınırları içerisinde yer alan Akdamar Adası’dır.

Gevaş’ın Tarihçesi

Gevaş’ın ilçe merkezi, Urartular döneminde önemli ve yoğun bir yerleşim yeri olmuştur. Gevaş’ın eski isimleri; Vostan, Vastan ve Vestan’dır. 

Gevaş’ın bulunduğu bölge, MS 421 senesinde Sasani Devleti’nin egemenliği altına girmiştir. Daha sonra Ermeni kökenli Rştuni Beyliği bu bölgede hüküm sürmüştür. 705 senesinde Vart Rştuni’nin öldürülmesinin ardından bölge, Ardzruni Hanedanı’nın eline geçmiştir. 

1021 senesinde bölge, Bizans egemenliği altına girmiştir. 1054 senesinde Van Gölü ve çevresini Türkler fethetmiştir. 1071 senesinde ise Gevaş, Türk şehri olmuştur. 

Gevaş’ta Gezilecek Yerler

Gevaş gezilecek yerler şu şekilde sıralanmıştır:

  • Akdamar Anıt Müzesi: Bir diğer adı ile Akdamar Kilisesi, Ermeni Kralı tarafından saray kilisesi olarak inşa edilmiştir. Akdamar Adası üzerinde yer alan müze, büyüleyici bir atmosfere sahiptir.
  • Halime Hatun Kümbeti: Kümbet, 2 katlı olarak inşa edilmiştir. Kümbet, Melik İzzeddin tarafından, kızı Halime Hatun için yaptırılmıştır.
  • Akdamar Adası: Yemyeşil bir doğaya sahip ada, muhteşem bir manzaraya sahiptir. Ada, deniz seviyesinden 1912 metre yüksekliktedir. Popüler ve turistik bir adadır.
  • İzzeddin Şir Camii: Kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilen cami, kare planlıdır. Karşıyaka mahallesinde yer alan cami, Selçuklu döneminden kalma bir camidir. 
  • Selçuklu Mezarlığı: Mezarlık günümüze sağlam bir şekilde ulaşabilmiştir. Mezarlık, iki kısımdan oluşmakta olup, Halime Hatun kümbetinin hemen yanında bulunmaktadır.

Gevaş, mutlaka gezilip görülmesi gereken, tarihi dokuya sahip bir ilçedir. Gevaş otobüs bileti alarak, kolaylık ile ilçeye ulaşım sağlayabilir, Gevaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Gevaş’ta Ne Yenir?

Gevaş’ın meşhur yemekleri şu şekilde sıralanmıştır:

  • Keledoş: Kuşbaşı et, yeşil mercimek, buğday, nohut, soğan, çökelek, sarımsak ve pazı otu malzemeleri ile hazırlanan bir yemektir. 
  • Tandırda Van balığı: Balıkların karın kısmı temizlenir. Un, su ve tuzdan oluşan bulamaca balıklar batırılır. Daha sonra tandıra yapıştırılır.
  • Cılbır: Soğan, salça, tuz, pul biber, pirinç, kavurma ve yumurta malzemeleri ile hazırlanır. Zeytirun ile tatlandırılır.
  • Püşürük: Yeşil mercimek, dana eti, kuru soğan, salça, yoğurt, un ve baharatlar ile yapılan erişteli ve soslu bir yemektir.
  • Helise: Tavuk kullanılarak yapılan bir yemektir. Aşurelik buğday, tavuk butu, tuz ve karabiber malzemeleri kullanılır. Bu yöreye ait bir çeşit keşkektir. Yemek pişince tereyağında pul biber yakılarak ilave edilir. Daha sonra servise sunulur.

Gevaş’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Van iline bağlı Gevaş ilçesine ulaşım alternatiflerinden en kolayı otobüs yolculuğudur. Gevaş otobüs bileti alarak, konforlu bir şekilde ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Gevaş ilçe merkezinin, Van il merkezine mesafesi 40 kilometredir.

Karayolu ile ulaşım seçeneğinden başka demiryolu ile havayolu ile ulaşım vardır. Ancak bu tür ulaşım yollarında direkt olarak Gevaş’a ulaşım alternatifi yoktur. Bu tür ulaşım yolları ile önce Van il merkezine gidebilir, ardından Gevaş’a geçiş sağlayabilirsiniz.