Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Gerede Hakkında

Gerede ilçesi, Bolu iline bağlı olan ilçelerden biridir. Bolu ilinin doğusunda yer alan ilçeyi gezmek ve görmek isteyenler Gerede otobüs bileti alarak ilçeye ulaşım sağlayabilirler. Gerede ilçesinin bulunduğu konum dolayısıyla ilçede Karadeniz ikliminin etkilerinden ziyade karasal iklimin etkileri hissedilir. Kış ayları oldukça soğuktur ve uzun sürer. Bununla birlikte, yaz aylarında serin olan ilçelerden biridir. İlçede kayak ve koşu yapmak, bisiklet sürmek, çeşitli doğa sporlarıyla ilgilenmek mümkündür. İlçede toplam 8 mahalle vardır. AK Parti himayesinde olan ilçenin belediye başkanı Mustafa Allar, kaymakamı Cengiz Ayhan'dır. 2022 yılı itibariyle Gerede ilçesinin nüfusu 33833 olarak belirlenmiştir.

Gerede'nin Tarihçesi

Oldukça eski bir yerleşim yeri olduğu bilinen Gerede, yapılan çalışmalar neticesinde tarihi antik çağlara kadar uzanan önemli bir ilçe olarak tanımlanmıştır. Geçmişte Bitinya ve Paflagonya Haber bölgeleri arasında bulunduğu için bir sınır kenti olarak nitelendirilen Gerede’nin bulunduğu konum dolayısıyla hareketli ve popüler bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilir. Geçmişte birçok uygarlığın hakim olduğu Gerede son olarak Türkler tarafından kontrol altına alınmış, Müslümanlaşmış ve Türk topraklarından biri olarak kalmıştır.

Gerede'de Gezilecek Yerler

Bolu iline bağlı olan yere de ilçesini merak edenler Gerede otobüs bileti alarak ilçeyi ziyaret edebilirler.

Gerede ilçesinde gezilecek yerler şöyle sıralanabilir;

Asar Kalesi: Gerede ilçe merkezinden yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunan bu tarihi yapı, Gerede ilçesi için en önemli tarihi yapıların başında gelir. Kalenin milattan önce inşa edildiği tahmin edilse de tam olarak hangi tarihte inşa edildiğine dair net bir bilgi yoktur.

Gerede Keçi Kalesi: Gerede ilçesinde meşhur olan kalelerden biridir. Gerede ilçe merkezine yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunur. Bu nedenle kaleye ulaşım kolaydır. Tam olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmese de kalenin bulunduğu çevrede yapılan çalışmalarda Bitinyalılar tarafından inşa edildiği tespit edilmiştir.

Tarihi Kiliseli Tüccar Hanı: Gerede ilçe merkezinde bulunan Tarihi Kiliseli Tüccar Hanı’na ulaşım oldukça kolaydır. İlçeyi ziyaret edenler kısa bir süre yürüdükten sonra kilisenin ve hanın bulunduğu alana varabilirler. Bir dönem kilise olarak kullanıldığı anlaşılan han, ziyaretçilerin ücretsiz olarak gezip görebildiği tarihi bir yerdir.

Gerede'de Ne Yenir?

Gerede'nin meşhur yemekleri şöyle sıralanabilir;

Hindi Dolması: Gerede ilçesinde en çok tüketilen et yemeklerinden biridir. Bolu il merkezinde de oldukça popülerdir. Hindi, limon, süt, biber salçası, zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber, soğan, pirinç, hindi ciğeri, dolmalık fıstık, maydanoz, dereotu, tereyağı, su ve çeşitli baharatlar kullanılarak hazırlanır.

Şak Şak Helvası: Gerede ilçesinin en meşhur tatlı çeşitlerinden biridir. Evlerde de yapılabildiği gibi çoğunlukla hazır satılır. Koz helvası olarak da bilinir ve Gerede ilçesine özgü bir lezzettir.

Etli Makarna: Gerede ilçesinin en popüler yemek çeşitlerinden biri olan etli makarna, farklı il ve ilçelerde kuşbaşı etli makarna olarak da bilinir. Mantı makarna, kuşbaşı eti, yeşil biber, soğan, domates rendesi, sarımsak, karabiber, tuz, sıvı yağ ve çeşitli baharatlar kullanılarak hazırlanır.

Gerede'ye Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Gerede ilçesiyle bağlı bulunduğu Bolu ili arasındaki mesafe yaklaşık 70 kilometredir. İl merkezinden ilçe merkezine gitmek için birçok seçenek olduğu gibi farklı illerden ya da ilçelerden gelen ziyaretçilerin şahsi araçlarıyla ilçeye ulaşım sağlamaları da mümkündür. Bolu il merkezini ve Gerede ilçe merkezini ilk kez ziyaret edecek olanların yarısından çoğu Gerede otobüs bileti alarak toplu taşıma aracı kullanmayı tercih eder. Toplu taşıma araçlarıyla ilçe merkezine varış süresi tahmin edilenden fazla olabilir.