Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Gediz Hakkında

Gediz, bağlı olduğu Kütahya ilinden Uşak'a kıyasla daha uzak ve yüz ölçümü 1442 kilometrekare, yüksekliği 736 metre değerinde olan bir ilçedir. Barındırdığı kaplıca tesisleri sayesinde Gediz otobüs biletleri yılın hiçbir zamanında değer kaybetmiyor. 

Ekonomisinin büyük kısmını da zaten kaplıcadan ve sağlık turizminden kazanan Gediz yerli nüfusun neredeyse yarısı kadar turist barındırabiliyor. Kütahya'nın genelinde karasal iklim etkileri görülse de Gediz diğer ilçelere göre sıcaklık ortalaması en yüksek ilçedir.

Gediz'in Tarihçesi

Milattan önce 1000’li yıllarda Frigler’e kurulan eski adı Kodis olan yerleşim yeridir. İskender zamanında Kadus Roma döneminde de Kadi adının kullanıldığı bulunan sikkelerin üzerindeki baskılardan anlaşılıyor. 1429 yılında Osmanlıların eline geçmeden önce Selçuklu ve Germiyanoğulları tarafından yönetilmiştir. 

Tarih boyunca sürekli doğal afetler yaşayıp yıpranan Gediz 28 Mart 1970'te yaşanan Gediz depreminde çok büyük hasar görmüş ve 5 Ağustos 1970'te alınan kararla yerleşim yeri 7 kilometre güney batı tarafına yeniden yapılmaya başlanmıştır.

Türklerin Kadoi'yi Gedus şeklinde telaffuz etmesi dolayısıyla zaman içinde bölgenin adı Gediz olmuş ve 1845 yılında nahiye, 1851'de de ilçe niteliği kazanmıştır.

Gediz'de Gezilecek Yerler

İlçenin yaşadığı afetler ve olaylar sonucunda yıkımlar yaşanmışsa da tarihi yerlerden hala sağlam kalanlar Gediz gezilecek yerler listesini oluşturuyor. Gediz otobüs bileti alarak hem bu eserleri gezip hem de doğanın verdiği şanslı etkinlik alanlarını denemeyebilirsiniz.

Murat Dağı Kayak Tesisleri: 1800 metreyi aşan yüksekliği ve 600 metrelik pist alanıyla kayak sporunu sevenlerin özellikle kış aylarında tercih ettikleri bir beyaz cennettir. Tesiste bulunan restoran ve lokantalarda etinizi ısıtacak yemekler bulabilirsiniz.

Gediz Abidesi: Yunan ordusuyla savaşırken şehit düşen Türk Süvari ordusu anısına dikilen ve ortalama 3 metre yüksekliğinde olan özel bir anıttır. Anıtın üzerinde Osmanlıca kitabeler bulunuyor nokta 1995 yılında restore edilmiş ve üzerinde ise şehit düşen askerlerin doğum yerleri ve isimleri yazıyor.

Ilıcasu: Termal turizmin en güzel temsilcilerinden olan Ilıca su termal turizm merkezi ilçe merkezine olan yakınlığı ile ziyaretçilerin bir kez daha tercih sebebi oluyor. Ilıca su kaplıcasındaki sıcak suyun romatizma, sinir hastalıkları, böbrek hastalıkları ve sindirim hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği düşünülüyor.

Gediz'de Ne Yenir?

Gediz'e gidip sıcak sularında dinlenip, karlı dağlarında yorulduktan sonra Gediz meşhur yemeklerini yiyerek tekrar enerji depolayabilirsiniz. İçinizi ısıtan ve ruhunuzu canlandıran tarifleri unutmayacaksınız.

Gediz Göveci: Adını topraktan yapılan güveçten alan yemek için etler doğranarak güvecin dibine dizilir ağzı kapatılan güveç ortalama 1 saat piştikten sonra etler alt üst edilerek üzerine soğan, salçalı su ve baharatlar ilave edilerek tekrar fırınlanır ve bu defa ortalama iki buçuk saat daha pişirilir. Her ihtimale karşı pişirme sonunda etler kontrol edilmelidir.

Gediz Çöreği: Haşhaş ezmesi yağsız tavada kavrularak ısıtılır üzerine bir su bardağı sıvı yağ eklenir ve dövülmüş cevizle karıştırılır. Un su tuz ve Maya ile hazırlanan yumuşak kıvamlı hamur 1 saat kadar dinlendirildikten sonra hamur ellerle açılarak üzerine iç harç sürülür. Hamur katlanıp üzerine her seferinde iş harç süzülür ve harç bitene kadar bu şekilde devam edilir son olarak hacdan şeritler keserek simit gibi kendi etrafında çevirip tepsiye dizilir. Fırınlandıktan sonra üstü kızarınca çıkarılıp servis edilir.

Gediz'de Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Gediz'in il merkezine uzaklığı 91 kilometredir. Gediz otobüs bileti alarak ilçeye gelmek daha çok tercih edildiğinden zaman zaman biletlere ulaşılamayabiliyor. Bu durumda 1 saat 24 dakikada ulaşılabilecek Zafer havalimanından uçakla seyahat edebilir. 

Şehir içi ulaşımının halk otobüsleri ile sağlandığı Gediz’de çok olmasa da özel taksi bulmak mümkün.

Gediz Hava Durumu

Sefer Süreleri