Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Ermenek Hakkında

Ermenek, Karaman iline bağlı olan bir ilçedir. Ermenek otobüs bileti alarak, bu lokasyona gelebilir, ilçeyi ziyarette bulunabilirsiniz.

Ermenek ilçesinin nüfusu, 2020 yılı itibarı ile 28.417 kişidir. Buradaki halkı Avşar Türkmenleri oluşturmaktadır.

Ermenek ilçesinin yüzölçümü 1103 kilometrekaredir. İlçenin rakımı ise 1400 metredir.

Ermenek ilçesine Akdeniz iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak bu bölgede narenciye ve zeytin yetiştirilmektedir. Orman ve su açısından zengin bir coğrafyadır. Bu coğrafyada; köknar, karaçam, ladin, sedir, ardıç gibi ağaç türleri mevcuttur.

Ermenek ilçe sınırları şu şekildedir:

  • Doğusunda Mut
  • Güneyinde Gülnar, Anamur
  • Batısında Sarıveliler, Başyayla
  • Kuzeyinde Hadim, Bozkır, Karaman

Ermenek ilçesi, antik kentleri ve tarihi yapılarıyla turistik bölgedir.

Ermenek’in Tarihçesi

Ermenek’in, “Piskoposluk merkezi” olarak tarihi bir özelliğinin olmasının yanı sıra, bir başka özelliği Karamanoğullarının başkenti olmasıdır.

1256 senesinden 1475’e dek 250 yıla yakın civarda hüküm süren Karamanoğulları, başkent olarak Ermenek’i kullanmıştır. Kerimüddin Karaman Bey’in oğlu Mehmet Bey, 1277 senesinin Mayıs ayında, Türkçe dilinden başka bir dil kullanılmaması ile ilgili ferman vermiş, öz Türkçe dilini millete kazandırmıştır. 

1845 senesinde Ermenek, İçel Sancak Merkezi olmuştur. 26 yıl boyunca Sancak Merkezi olarak hizmet vermiştir.

1871 senesinde Sancak Merkezi Silifke’ye verilmiş, burada belediye teşkilatı kurulmuştur. 1910 senesinde Konya vilayetine, 1915 senesinde İçel Sancak Merkezi’ne, 1919 senesinde Konya iline, 1989 senesinde Karaman’a bağlanmıştır.

Ermenek’te Gezilecek Yerler

Ermenek gezilecek yerler şu şekildedir:

  • Ermenek Barajı: Doğal güzelliği ile büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Ermenek ilçe merkezine 23 km mesafededir.
  • Zeyve Pazarı: Yaylapazarı köyü ile İkizçınar köyü arasında bulunan pazar, 600 yıllık bir geçmişe sahiptir. İlçe merkezine 26 km mesafede yer alır. Bu lokasyonda bolca su kaynağı, su değirmeni, su hizarı mevcuttur.
  • Firan Kalesi: İlçe merkezinin kuzeyinde bulunan bu kale, tarihi yapıtlardan birisidir. Dik ve yüksek kayalıklar üzerine kurulması ile meşhur bir kaledir.
  • Karaman Bey ve Oğlu Mahmut Bey Türbeleri: İlçe merkezine 25 km mesafede yer alan Balkusan köyünde bulunmaktadır. Mehmet Bey, Türkçe dilini resmi dil olarak ilan ettiği için, insanlar açısından bu türbelerin ayrı bir önemi vardır.
  • Ulu Camii: Gülpazar mahallesinde yer alan cami, ilçede bulunan camilerin en büyüğüdür. 1302 senesinde Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır.
  • Tol Medresesi: İlçe merkezinde Çınarlı mahallesinde bulunmaktadır. 1339 senesinde Karamanoğulları tarafından yaptırılmıştır.

Ermenek otobüs bileti alarak, Ermenek’teki tarihi lokasyonları gezebilirsiniz.

Ermenek’te Ne Yenir?

Ermenek’in meşhur yemekleri şu şekildedir:

  • Batırık: Çoğunlukla yazın tüketilen bu yemek; bulgur, soğan, yeşil biber, maydanoz, fesleğen, ceviz malzemeleri ile hazırlanmaktadır. Görüntü itibarıyla çiğ köfteyi andırır.
  • Tarhanabaşı: Rende soğan bir tavada kavrulurken; kıyma, patates ve ince bulgur malzemeleri, bulgur yumuşayana dek yoğurulur. Daha sonra, 7-8 cm büyüklüğünde, dairesel şekil verilerek pişirilir.
  • Sac kebabı: Keçi eti ile yapılan bu yemek, kısık ateşte uzun süre pişirilir.
  • Su böreği: Hamur yoğurulur ve açıldıktan sonra, hamurların bir kısmı kaynamış suya atılarak haşlanır. Haşlanmamış hamurlar, haşlanmış hamurların üzerine koyulur ve fırına verilerek pişirilir.
  • Arabaşı çorbası: Tavuk ile pişirilen bu çorbada bolca acı biber kullanılır. İçerisinde kırmızı biber, domates salçası, biber salçası, un ve limon suyu da bulunur.

Ermenek’e Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Karaman ilinin ilçesi Ermenek’e, Ermenek otobüs bileti alarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Her şehirden Ermenek ilçesine, düzenli olarak seferler bulunmaktadır. Karayolu ile ulaşım seçeneğinde en konforlu alternatif otobüs yolculuğudur.

Ermenek ilçesinin Karaman il merkezine mesafesi 108 kilometredir.

Ermenek ilçesine direkt olarak havayolu ve demiryolu ile ulaşım yoktur. Demiryolu ile ulaşım için önce Karaman iline, ardından özel araç ya da toplu taşıma araçları ile Ermenek ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ermenek Hava Durumu

Sefer Süreleri

  • Adana
    5 saat