Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Çumra Hakkında

Çumra, Konya şehrine bağlı ilçelerden biridir. Çumra’ya otobüs bileti alarak gitmek mümkündür. Çumra ilçesinin Konya şehir merkezine uzaklığı 46 km’dir. Çumra ilçesinin günümüzdeki nüfusu yaklaşık olarak 67.000 kişidir. Konya, Türk tarihinde önemli bir yerdir ve Selçuklu İmparatorluğunun başkenti olarak bilinir. Şehir, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlüdür. Dolayısıyla Konya’nın Çumra ilçesi, türlü tarihi yapıları ve tabiatıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca Çumra ilçesi, höyükleri ile de meşhurdur.

Çumra Tarihçesi

Tarihi, MÖ 8000 yıllarına dayanan Çatalhöyük ören yerinin de bulunduğu Çumra ilçesinde, Çatalhöyük'ten başka alanlarda Neolitik döneme ait olduğu tespit edilen bir çok höyük Bulunmaktadır. Yavuz Sultan Selim, Mısır Seferi'ne giderken Çumra üzerinden ilerlemiş ve etraf bataklık olduğu için, Sultan Selim, askerlerine paçalarını çemrelemelerini emretmiştir. Böylece zamanla Çemre adı değişerek Çumra haline gelmiştir.

Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk trenle Adana'ya giderken Çumra'da mola vermiştir. İstasyondan etrafı seyrettiğinde, beldenin gelişmesi gerektiğini, Çumra’nın bir ilçe olmayı hakkettiğini söylemiştir. Atatürk'ün emri ile 1926 yılında, Çumra ilçe statüsüne alınmıştır.

Çumra’da Gezilecek Yerler

Çumra’ya otobüs bileti alarak ulaşmayı tercih edenler için ziyaret edilmesi tavsiye edilen bazı yerler bulunmaktadır. Çumra’da yer alan höyükler: Sırçalı Hüyük, Seyithan Höyüğü, Karahüyük, Karkın Höyüğü, Dedemoğlu Höyüğü, İçeriçumra Höyüğü Alibey Höyüğü, Çatalhöyük, Küçükköy Höyüğü, Abditolu Höyüğü’dür. Çumra’da gezilecek yerler arasında Çatalhöyük ve Apa Barajı yer almaktadır.

Çatalhöyük, Neolitik dönemde, yaklaşık 7500-5700 yıl önce Anadolu'da yerleşim yerlerinden biridir. Bu kentte yaşayan insanlar tarımın ilk kez kullanılmaya başlandığı ve kalıcı yerleşimin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Çatalhöyük aynı zamanda ilkel sanat ve mimari örnekleriyle de önemlidir. Arkeolojik kazılar, insanların evlerinin birbirine bitişik olarak yapıldığı ve içerisinde tapınakların bulunduğu bir kent yerleşiminin varlığını ortaya koymuştur. Bu yerleşim, insanların toplumsal ve kültürel evrimlerini anlamak için önemli bir kaynak oluşturmaktadır.

Apa Barajı: Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan bir barajdır. Baraj, Konya Ovasının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Barajın yapımı 1991 yılında başlamış ve 1996 yılında tamamlanmıştır. Barajın su kapasitesi yaklaşık 200 hm³'dür ve önemli bir tarım alanını sulamakta kullanılmaktadır. Barajın yanı sıra, su sporları ve rekreasyon amaçlı da kullanılmaktadır.

Çumra’da Ne Yenir?

Konya’nın Çumra ilçesinin meşhur yemekleri arasında ege usulü mezelerin yanı sıra pek çok yöresel lezzet yer almaktadır. Yörenin en bilinen lezzetleri arasında Batırık yer alır.

Batırık yemeği, Türkiye'de özellikle Konya ili ve ilçe bölgelerinde yaygın olarak yapılan bir yemektir. Yemeğin hazırlanışı, pirinci içinde et veya tavuk ile birlikte sebzelerin pişirilmesiyle gerçekleşir. Öncelikle et, tavuk veya kuzu eti parçalara ayrılır ve bir tencerede kavrulur. Daha sonra pirinci, sebzeler ve baharatlar eklenir ve tencerede pişirilir. Pişirme sırasında etler, pirinci ve sebzeler arasında suyunu ve lezzetini paylaşırlar. Batırık yemeği genellikle ayran, yoğurt veya cacık ile servis edilir.

Çumra’ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Konya şehrinin ilçelerinden biri olan Çumra’ya otobüs bileti alarak gitmek mümkündür. Çumra’ya ulaşmak için en elverişli ulaşım aracı olarak otobüs tercih edilir. Çumra ilçesine gitmek için farklı şehirlerden giden bir otobüs bileti almak yeterli olacaktır. Çumra’ya özel araç ile de ulaşılabilir. Çumra ve Konya şehir merkezi arası mesafe 46 km’dir. Ayrıca farklı şehirlerden Konya Havalimanı’na uçakla seyahat edilerek, Konya’dan binilecek otobüs ve minibüsler ile Çumra’ya ulaşmak mümkündür. Hızlı tren yolcuğu yaparak da Konya’ya ulaşarak, şehir merkezinden Çumra’ya seyahat edilebilir.