Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Çiğli Hakkında

Çiğli, yüzölçümü 139 kilometrekare olan yurdumuzun en küçük ilçelerinden biridir. Güney ve batısında İzmir Körfezi bulunduğundan aralarında denizin, doğanın, teknoloji, kültür ve  sanatın bulunduğu birçok etkiyle yerli ve yabancı turistler günler öncesinden Çiğli otobüs bileti almak zorunda kalıyorlar.

Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yörede nem oranı da bir hayli yüksektir. Uygun hava koşulları ve ekosistemi dolayısıyla İzmir Kuş Cenneti’ne imkân sağlamış, kıyılarındaki yapı dolayısıyla balık yaşamı için de uygun ortamlar yaratıyor. 

Ekonomisinin temelini ticaret ve sanayi oluşturur ve sanayide Türkiye çapında hatırı sayılır bir bölge olan Atatürk Sanayi Bölgesi bu durumun kaynağı konumundadır. Bölgenin istihdam sağlamasının dışında eğitimi de destekleyecek çalışmalara dahil olduğu biliniyor.

Çiğili’nin Tarihçesi

İlçe topraklarında ilk yerleşik hayat belirtileri 1800’lü yılların sonunda Türklerle başladığı yönündedir. Yunan istilası sırasında güvenli olduğu düşünüldüğünden nüfus bu tarafa kaymıştır. 19. yüzyılın son yıllarında alınan kayıtlara göre ilçenin adı Çikili olarak kullanılırken 5 Aralık 1959’da belediye statüsüne Büyükçiğili olarak geçmiştir. 

1968 ve 1966 yılında yaşanan iki depremde evsiz kalanlar şimdiki Güzeltepe ve Şirintepe mahallelerine, daha sonra ülkenin doğu tarafından gelen depremzedeler ise Büyükçiğili, Küçükçiğili ve Balatçık mahallelerine yerleştirilmiştir. 1992’de ilçe niteliği kazandıktan önce ve sonra birçok mahalle ve beldeyi bünyesine dahil ederek gelişmeye devam etmiştir.

Çiğili’de Gezilecek Yerler

Ortalama bir insanın günümüzde ihtiyacı olabileceği her şeyin bulunabildiği bir yer olmasının yanında Çiğili gezilecek yerler arasında da her kesim ve kültürden bireyin de ilgisini çekebileceği mekanları bulunuyor. Dolayısıyla eğleneceğinize ve aradığınızı bulacağınıza hiç tereddüt etmeden Çiğili otobüs bileti alıp yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Leukai Antik Kenti: M.Ö. 5. yüzyılda yapıldığı düşünülen pers imparatorluğuna ait bir olan kentin o dönem, kara bağlantısı olmadığı ve Gediz’den gelen alüvyonlarla kara bağlantısının sağlandığı biliniyor. Askeri ve ticari anlamda önemli bir yeri olan kent Romalılar tarafından da kuşatılmıştır.

Uzay ve Havacılık Müzesi: 11 bin metrekare üzerine kurulan müze İzmir Çiğili Belediyesi tarafından kurulmuştur. İçerisinde uçak simülatörü, havacılık alanı, rekreasyon ve uzay araştırma alanı gibi birçok uçuş ve havacılık bağlantılı sergi ve deneyim alanı bulunuyor. Aynı zamanda restoran, kafe, kültür ve sanat merkeziyle de ziyaretçilerine konfor sağlıyor.

Çiğili’de Ne Yenir?

Ege bölgesi deyince aklan lezzetli otlar ve zeytinyağlı yemekler geliyor. Çiğili meşhur yemekleri de Ege genelinde olduğu gibi zeytinyağlılar ve mezelerden oluşuyor. Bu mutfağa alışık olmayanların başta sevmediği ancak zamanla özlediği tarifler bağımlılık yapabiliyor.

Arapsaçı: Arapsaçları yıkanıp doğranır süzülmesi beklenirken soğanlar zeytinyağında kavrulur. Pembeleşen soğanların üstüne arapsaçı eklenerek birkaç dakika kavrulmaya devam edilir. Üstünü geçecek kadar su eklenerek pişmeye bırakılır. Terbiyesi için un, yoğurt ve limonu çırparak yemeğin suyuna kesilmemesine dikkat ederek eklenir. Sıcak ya da ılık servis edilebilir.

Lokma: Mayalı cıvık bir hamur hazırlanır ve dinlendirilir. Sıvı yağ yüksek ateşte ısıtılır. Hamurlardan parçalar koparılarak ortası delik şekilde yağa atılır ve arkalı önlü kızartılır. Yağdan çıkarılan sıcak hamurlar ılık şerbetin içerisine atılıp şerbet çekilince servis edilir. Bu lezzet Çiğili sokaklarında sık karşılaşacağınız bir tarife aittir.

Çiğili’de Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Çiğili, ulaşımın en kolay olduğu yerlerden biri olabilir. Hem hava hem kara hem de demiryolu ulaşımına müsait ulaşım ağıyla yerli halkına ve turist misafirlerine sorunsuz hizmet sunuyor. Keşif ve kültür gezisi yapmak isteyenler Çiğili otobüs bileti alarak, zamanı kısıtlı olanlar uçak yolculuğuyla ilçeye gelmeyi tercih ediyorlar.

İl merkezine uzaklığı 17 km olan Çiğili’de şehir içi ulaşım halk otobüsleri, metro ve İzban”la sağlanıyor.