En Ucuz Ceyhan Kalkışlı Otobüs Biletleri
En Ucuz Ceyhan Varışlı Otobüs Biletleri
Ceyhan Hakkında
Ceyhan, Adana iline bağlı bir ilçedir. Adana'ya 47 kilometre uzaklıkta yer alır. Adana'nın merkez ilçeleri dışında en fazla nüfusa sahip ilçesidir. Nüfusu toplamda 160,474'tür. Akdenize 30 km. uzaklıkta olup Güneyde Yumurtalık, Kuzeyde Kozan, kuzeybatısında İmamoğlu, kuzey doğusunda Kadirli, batıda Yüreğir, doğuda Osmaniye, Hatay iline bağlı Erzin ilçesi ile komşudur. İlçenin geçim kaynağı tarımdır. Tarımsal arazi ile kaplı yüzölçümü 1.424 km²'dir ve 71 mahallesi mevcuttur. En önemli akarsu Ceyhan Nehri, ilçenin kenarından geçmektedir ve uzunluğu 509 km'dir.
Ceyhan otobüs bileti alarak seyahat gerçekleştirebilir veya tren, uçak ya da özel araç ile ilçeye kolaylıkla ziyaret edebilmek mümkündür.
Cayhan'ın Tarihçesi
Şehrin bilinen tarihi 9 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Ceyhan Ovası Hitit, Asur, Fenike, Mısır, İran, Roma ve Bizans medeniyetlerine evsahipliği yapmıştır.
Boğazköy ve Kültepe tabletlerinde adı geçen üç krallıktan, Luvi Krallığı'nın (M.Ö. 1900) Ceyhan Nehri'nin doğu kısmında, Arzava Krallığı'nın ise (M.Ö. 1500-1333) nehrin batı kısmında kurulduğu görülmüştür. Luviler Asurluların, Arzavalılar ise Hititlerin egemenliği altına girmişlerdir. Kizzuwatna Krallığı ise Seyhan ve Ceyhan nehirleri arasında kurulmuş olup Hitit egemenliğine girmiştir.
M.Ö. 1200 yıllarda Hitit Krallığının ortadan kalkması ile Kue Krallığı kurulmuş (M.Ö. 1190-713), Kral Asistavands Karatepe şehrini kurmuştur. Daha sonra ise bölge Asurlar'ın, Babiller'in, Persler'in, Büyük İskender'in, Selevkoslar'ın, Helenistik Mısır Krallığı'nın, Roma İmparatorluğu'nun, Bizans İmparatorluğu'nun, Emeviler'in, Abbasiler'in, Tolunoğulları'nın, Hamdaniler'in ve tekrar Bizans'ın eline geçmiştir.
1071 Malazgirt Savaşı sonrası, Süleyman Şah (Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu) 1083 yılında Ceyhan Ovası'nı ve Adana'yı tamamen ele geçirdi.
1353-1515 yılları arasında Memlüklere bağlı Ramazanoğulları Beyliği'nın hakimiyeti altında kalmıştır.
1515 yılından itibaren Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Adana toprakları Ceyhan Ovası ile birlikte Osmanlı Devletinin idaresine girdi.
1525 yılına ait Osmanlı Tapu tahrir defterinde adı Yarsuvat olarak geçmektedir. Bu dönemde bölgeye yerleştirilen Kınık Türkmenleri, Oğuzların Üçok koluna ait Denizhanoğulları saoyundan gelmektedir.
Ceyhan'da Gezilecek Yerler
Ceyhan otobüs bileti alarak ilçe merkezine yapacağınız ziyaret ile sosyal, zengin tarihi ve kültürel alanlarda keyifle Ceyhan'ın gezilecek yerlerine ve yakın mevkiilerde olan tarihi yerlerini görebilme imkanı bulunmaktadır.
Kutkulağı Kervansarayı: Kurtkulağı menzilinde bulunan ve oldukça ilgi gören bir Osmanlı'ya ait bir menzil hanıdır.
Yılan kale: Halk arasında bilinen efsane ise vücudunun bir yarısı yılan diğer yarısı da insan olan Şahmeran'ın yaşadığı yer olduğu söyleniyor.
Sirkeli Höyüğü: Adana ili'nin 40 km. doğusunda, Ceyhan İlçesi Sirkeli Köyü'nde yer alan bir höyüktür.
Anavarza Kalesi: Anavarza Kalesi2ne ait tiyatrolar, su kemerleri, hamamlar, mozik yapılar, kiliseler, kuleler, surlar ve kalelerden oluşan 143 dönümlük bir antik kenttir.
Durhasandede Türbesi: Durhasan köyü girişinde büyük bir meşe ağacının altına bulunan türbe, 1717 ila 1720 yılları arasında yapıldığı bilinmektedir.
Tumlu Kalesi: Ceyhan ve İmamoğlu'na bağlanan yol üzerinde ve tepede yer almaktadır.
Ceyhan'da Ne Yenir?
Ceyhan'ın meşhur yemekleri, Türkiye'nin gastronomi başkentlerinden biri olan Adana'da tarihi kültürün yanında yemek kültürü ile de şehrin turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Adana'ya özgü yöresel yemeklerin yapıldığı birçok mekan mevcuttur.
Adana Kebap: 19. yüzyılın ikinci yarısında, Adana'nın tarihi çarşısı olan Kazancılar Çarşısı'nda ortaya çıkmıştır.
Ciğer: Adana'da100 yıllık bir geçmişi olan ciğer, Adanalıların kahvatıda bile büyük bir keyifle tükettiği eşsiz bir lezzettir.
Şırdan Dolması: Küçükbaş hayvan midesinin bir bölümü ile yapılır. İç harcı baharatlı pirin ve etten oluşur.
Kırkkat: Bğırsak dolmasıdır. Tüketimi ise şırdan bulunamadığı dönemlere dayanır. Şırdanın iç harcı ile aynı harç kullanılır.
Analıkızlı: Ana yemek gibi de tüketilen bir çorbadır. Dana etinin yağsız yerlerinden yapılan irili ufaklı köfteler vardır.
Adana Usulü İçli Köfte: Adana'ya özgü kılan özelliği ise baharatlı bulgurun içerisine koyulan kuzu kıyma karışımı malzemelerdir.
Adana Lahmacunu: Adananın doğal ve kendine has baharatlarıyla hazırlanan lezzetli bir harcı vardır.
Bici Bici Tatlısı: Kırmızı soğuk şerbet ve buzdan elde edlen yöresel br tatlıdır.Adana'nın her ilçesinde tüketilir.
Sıkma: El açması yufkalara peynir harcı doldurulur ve yağsız sacda kızartılır.
Dilme: Patlıcanlı, nohutlu ve sarımsaklı yoğurtla servis edilen muazzam bir lezzettir.
Ceyhan'da Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Ceyhan otobüs bileti ile Ceyhan otogarına Türkiye'nin her yerinden Ceyhan ilçesine ulaşım çeşit otobüs firmalarıyla sağlanabilir.
E-90 ve E-91 karayolu ile Türkiye'de İç Anadolu, ve Ege'yi Güneydoğuya bağlayan D-400 Devlet Karayolu Ceyhan'dan geçmektedir. Avrupa'yı Beyrut ve İsrail'e bağlayan TEM otoyolu da Ceyhan'ın 7 km. kadar güneyinden geçmektedir.
Ayrıca Türkiye'yi Ortadoğu'ya bağlayan demiryolu hattı Haydarpaşa-Bağdat Demiryolu da Ceyhan'dan geçmektedir.
Ceyhan, Adana Havaalanına da 50 km. uzaklıkta yer alır. Deniz ulaşımı için de Yumurtalık ve İskenderun limanlarına yakın bir konumdadır. Ulaşım noktalarından şehir içi hal otobüsleri, dolmuşlar ve taksiler ile aktarmalar yapılabilir.
Otogarlar
En Çok Seyahat Edilen Otobüs Rotaları
Ceyhan
Hava Durumu
Sefer Süreleri
Ceyhan
Seferli Otobüs Firmaları