Uçuşlar yükleniyor, bekleyin....

Seferler yükleniyor, bekleyin....

Heybilet Mobil uygulamasını şimdi indirin!

Heybilet mobil uygulaması ayrıcalıklarından hemen yararlanın ,  bol bol puan , mobile özel kampanyalar ve dahası ...

Çatak Hakkında

Çatak, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Van iline bağlı bir ilçedir. Çatak otobüs bileti alarak, kolay ve konforlu bir şekilde ilçeye ulaşım sağlayabilir, ilçeyi gezme fırsatı yaratabilirsiniz.

İlçenin 2020 yılı itibarı ile nüfusu 20.337 kişidir. 

Çatak ilçesinin nüfusu 2173 kilometrekaredir. İlçedeki rakım ise 1512 metredir. Çatak ilçesinin, Van il merkezine uzaklığı 87 kilometredir.

Çatak ilçesinde karasal iklim hakimdir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı, Çatak ilçesinde oldukça fazladır.

Çatak ilçe sınırları şu şekildedir:

  • Batısında Bahçesaray ilçesi
  • Kuzeydoğusunda Gürpınar ilçesi
  • Kuzeybatısında Gevaş ilçesi
  • Güneydoğusunda Beytüşşebap ilçesi
  • Güneybatısında Pervari ilçesi

Çatak ilçesi, köprüleri ve ilçeden geçen çayları ile meşhurdur.

Çatak’ın Tarihçesi

Çatak, 645 senesinde gelen Araplar tarafından kurulmuştur. Arapların ardından Bizans İmparatorluğu’nun eline geçen Çatak, Türklerin eline 1071 Malazgirt Savaşı sonrasında geçmiştir.

Çatak, Selçuklu Devleti’nin elinde bir müddet kaldıktan sonra, 1100 senesinde Sökmenli Devleti yönetimi altına girmiştir. 1243 senesinde Moğol istilasına uğradıktan sonra, 1350 senesinde Hakkari Beyliği’nin eline geçmiştir.

Hakkari Beyliği’nin ardından Safevi Devleti’nin eline geçen Çatak, 1548 senesinde Osmanlı Devleti hakimiyeti altına girmiştir. 

1830’lu senelerde Osmanlı İmparatorluğu tarafından büyük bir kasaba haline getirilmiştir. 1865 senesinde ilçe teşkilatına kaydettirilmiş olan Çatak’ın o zamanki adı Şitak’tır. Cumhuriyet döneminden sonra ilçenin adı Çatak olmuştur.

Çatak’ta Gezilecek Yerler

Çatak gezilecek yerler şu şekilde sıralanmıştır:

  • Kanispi-Beyaz Su Şelalesi: İlçe merkezine 5 km mesafede yer almaktadır. Kanispi kelimesinin anlamı beyaz şelaledir. Eşsiz bir manzaraya sahip olan şelalenin yanında piknik yapabilirsiniz.
  • Arıhan Mezarı: İlçe merkezine bağlı Uzuntekne köyünde yer alan mezar, kayalık bir tepenin kuzey eteğinde bulunmaktadır. Rakımı 2350 metredir.
  • Hurkan Köprüsü: İlçe merkezine 10 km uzaklıktadır. İki kademeli sivri kemerden oluşan bir köprüdür.
  • Zeril Köprüsü: İlçe merkezine yakın olan bu köprü, 10 km uzaklıkta, Zeril suyunun üzerinde kuruludur.
  • Çatak Köprüsü: İlçenin ortasından geçen Sortikin Çayı üzerinde kurulu bir köprüdür.

Çatak, tarihi dokuya sahip bir ilçedir. Bu ilçeye, Çatak otobüs bileti alarak konforlu bir şekilde ulaşım sağlamanız mümkündür.

Çatak’ta Ne Yenir?

Çatak’ın meşhur yemekleri şu şekildedir:

  • Van usulü ıspanaklı borani: Ispanak, yoğurt, sarımsak, zeytinyağı malzemeleri ile hazırlanan bir çeşit mezedir.
  • Keledoş: Nohut, mercimek, et, yoğurt, soğan ve tereyağı malzemeleri kullanılarak hazırlanan bir yemektir. Ekmeksiz tüketilir.
  • Kuzu tandır: Bu yörede, kuzu kesildikten sonra temizlenir. Köz haline gelen tandıra; tuzlanan kuzuya biber ve yoğurt da sürülerek asılır. 
  • Gozebez: Yalnızca Çatak yöresine ait bir tatlıdır. Bal kaynatılır, ceviz içinin üzerine dökülerek servis edilir.
  • Yumurta tatlısı: Çatak yöresine ait bir tatlıdır. Önce un içerisine yumurta kırılır. Yoğurulan hamur, ufak ufak kesilerek yağda kızartılır.
  • Keşkeş: Kuru fasulye, nohut ve buğdayın bir arada pişirilmesi ile hazırlanan bir yemektir. Üzerine yağ dökülerek servis edilir.

Çatak’a Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Çatak ilçesine karayolu ile ulaşım için toplu taşıma tercih edebilirsiniz. Otobüs yolculuğu, toplu taşıma için ideal bir seçimdir. Çatak otobüs bileti alarak, konforlu ve kolay bir şekilde Çatak ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz. Buradaki doğal güzellikleri ve tarihi yapıları gezmek için, şehir içi dolmuşları kullanabilirsiniz.

Çatak ilçesinin, Van il merkezine mesafesi 87 kilometredir.

Çatak ilçesine direkt olarak havayolu ve demiryolu ile ulaşım alternatifi mevcut değildir. Fakat; bulunduğunuz lokasyondan, bu ulaşım yolları ile önce Van il merkezine gelebilir, buradan toplu taşıma yoluyla ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz.